Mozaik

Formula 1

foto: reuters

Lažovi i ostali

Pravi potop je prekinuo trku za Veliku nagradu Malezije, ali ni tolika vodurina nije mogla da spere ljagu sa Hamiltona i tima Meklaren

Dok budete čitali ovaj tekst već će biti poznato da li će se Mercedes Benc povući iz Formule 1! Ukoliko tako odluče deoničari na redovnom sastanku u sredu, biće to najteža posledica bezočnog laganja sportskog direktora tima Meklaren Dejva Rajana i Luisa Hamiltona o tome šta se dešavalo na stazi Albert park u Montrealu kada je Đankarlo Fizikela (Tojota) "obišao" Luisa i zbog toga bio diskvalifikovan, oduzeto mu je treće mesto, bodovi se podrazumevaju, a razmišljalo se i o dodatnoj kazni. Svedoci na "suđenju" posle trke bili su pomenuti direktor i šampion i – obojica su lagali da je Jarno napravio prekršaj pod režimom "žute zastave". Sudije su preslušale traku na kojoj je snimljen razgovor Rajana i Hamiltona i uverili se da je Karibijac dobio naredbu iz boksa da propusti Trulija i da su njihove ranije priče da je Jarno napravio prekršaj bile gola laž. E pošto su, zna se, u laži kratke noge, Hamiltonu su oduzeti bodovi, biće naknadno odlučeno koje će još kazne popiti, a najkatastrofičniji scenario je da može dobiti zabranu trkanja do kraja sezone, pa čak i da doživotno bude najuren iz Formule 1! O tome da je srozao svoj imidž i preko noći od heroja postao bitanga ponajbolje se vidi iz tretmana koji ima u britanskoj štampi gde ga nije opljunuo samo onaj ko je žurio na autobus. Dakle, epilog sledi …

Sama trka počela je spektakularno jer je Niko Rozberg (Vilijams) furiozno startovao i sa četvrtog mesta izbio na čelo, a pratili su ga Truli, Alonso (Reno) koji je takođe bio sjajan i sa osmog se probio na treće mesto obišavši i Batona (Bron GP), ali samo nakratko jer mu je milo za drago Dženson vratio već u drugom krugu što je bilo za očekivati, a potom je Katalonac počeo sve više da klizi na niže jer je imao prepun rezervoar goriva, ali to je samo bio razlog više lošem ponašanju bolida pa je posle glavinjanja na stazi, u trenutku prekida trku završio na jedanaestom mestu. Već na početku su ispali Kovalainen (Meklaren) koji je izleteo sa staze i zaglavio se u pesku i Kubica (BMW) kome je otkazao motor. Hamilton je polako napredovao u sredini kolone, ali ga je Fetel (Red Bul) obišao u borbi za deseto mesto i tako samo naglasio činjenicu da u ovoj sezoni, sa izuzetkom vozača Bron GP, nema favorita. Kimi Raikonen (Ferari) je dobro startovao, jedno vreme vozio na petoj poziciji, a onda je došlo vreme za prvu promenu guma i dolivanje goriva i sve je za Finca otišlo do đavola! Loše procenivši da provala oblaka samo što nije, odlučili su da mu namontiraju gume za kišu na kojima je vozio nekoliko krugova, ali taman dovoljno da ih upropasti do neupotrebljivosti kad su se oblaci provalili. Čak pet puta je svraćao u boks da bi na kraju odustao. Ni Masa (Ferari) nije prošao bolje jer je samo spletom okolnosti, a nikako kvalitetom bolida ili strategijom kraj trke dočekao na devetom mestu. Malo, jako malo u prve dve trke za tim koji pretenduje na sam vrh.

Stvari su polako počele da dolaze na svoje već u prvoj trećini trke kada je Baton posle prve serije svraćanja u boks na zamenu guma i dolivanje goriva izašao na stazu ispred Trulija i Rozberga, a i Barikelo se ovom dvojcu opasno približavao. E baš kada su se neki dueli zaoštravali u dvadeset drugom krugu je – počeo pljusak. Alonso je jedini platio ceh jer se okrenuo na mokroj stazi pre nego što se dokopao boksa u kome je bila gužva k’o na Brankovom mostu oko dva po podne. Pošto su svi montirali gume za kišu trka je nastavljena, ali se već posle nekoliko krugova bilo jasno da od vožnje nema ništa, prst pred okom se nije video od guste vodene zavese koju su bolidi ostavljali za sovom, a ni vodeći nije imao prednost pozicije jer je lilo kao iz kabla. U trideset drugom krugu na stazu je izašao automobil za usporavanje, onda su sudije odlučile da na startnom pravcu zaustave kolonu, čekalo se da pljusak oslabi, čekalo, čekalo, a onda je počelo da se spušta veče i – trka je okončana.

Dženson Baton je tako ponovo pobedio, Nik Hajdfeld (BMW Zauber) vozio je svoju trku u kojoj je strategija punog rezervoara bila glavni adut i dok su ostali svraćali u boks po dva ili tri puta on je ostajao na stazi i mic po mic našao se po drugi put u karijeri na drugom mestu. Tojotini vozači Glok i Truli došli su na svoje više zato što su duže bili na stazi, a svraćanje u boks pred i kad je pljusak već počeo najviše je uticalo da se Barikelo nađe na petom, Veber (Red Bul) na šestom, Hamilton na sedmom i Rozberg na osmom mestu.

Sledeća trka je 19. aprila u Šangaju za Veliku nagradu Kine.

Poredak vozača

1. Baton (Bron GP)….15
2. Barikelo (Bron GP)….10
3. Truli (Tojota)….8,5
4. Glok (Tojota)…. 8
5. Alonso (Reno)…. 4
6. Haidfeld (BMW Zauber)…4
7. Rozberg (Vilijams)…3,5


Poredak timova

1. Bron GP…25
2. Tojota….16,5
3. Reno….4
4. BMW Zauber….4
5. Vilijams….3
6. Toro Roso….3

Iz istog broja

Vreme gurmanluka

Ručak za dvadesetoricu

Mika Dajmak

Zdravstvo – Srce u Americi

O cikadama i još nešto

Nikola Dimitrijević

Intervju – Zoran Marković, direktor "ZoviMe"

Komunikacija bez ograničenja

Marija Vidić

Istraživanje – Elektronika i deca

Nomofobija i druge boljke

Vesna Janković, Danka Spasovski, Igor Stanojević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu