Deset zapovesti

Na seminaru "Kako kroz krizu", u organizaciji agencije Communis i revizorsko-konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers, bilo je reči o temama koje su obuhvatile gotovo sve bitne aspekte poslovanja kompanija u krizi. Kao rezultat dugogodišnjeg rada PricewaterhouseCoopersa u zemljama u recesiji, ova kuća napravila je deset preporuka za lakše prevazilaženja posledica krize

1. Analizasagledajte realno svoju situaciju

Tokom ekonomske krize vaši postavljeni ciljevi se menjaju. Od kritične je važnosti da radite na osnovu realne analize situacije u kojoj se nalazite, a ne na osnovu procena, ma kako dobre one mogu biti.

2. Rezultati poslovanjadelujte odlučno i na osnovu pouzdanih podataka

Uspešni tržišni igrači moraju da pokažu fleksibilnost i agilnost. Sada više nego ikada, potrebne su vam kvalitetne i ažurne informacije neophodne za upravljanje, kao i odgovarajući ključni pokazatelji uspešnosti poslovanja.

3. Upravljajte svojim troškovima umesto da ih samo smanjujete

Fokusirajte se na poboljšavanje operativnih performansi. Usredsredite se na smanjenje troškova u određenim segmentima koji su ključni za vaše poslovanje, umesto na linearno smanjenje troškova u svim oblastima poslovanja.

4. Cash is king

Većina kompanija se tokom krize suočava sa finansijskim poteškoćama. Kako biste uspešno upravljali krizom, morate maksimalno smanjiti svoja dugovanja i potraživanja i povećati svoju likvidnost.

5. Mislite unapred, jer kriza će proći

U nekom kratkom roku uspeli ste da stabilizujete stanje svoje gotovine i smanjite troškove. Na duži rok morate da sačuvate svoje potencijale za rast i vašu mogućnost da se takmičite sa konkurencijom.

6. Pripremite se za potencijalne rizike

Tokom ekonomske krize postoji rastući pritisak da se ostvare poslovni ciljevi i stvara profit. No, nemojte zaboraviti na upravljanje rizicima, naročito prevenciju prevara.

7. Ne zaboravite na poreske i pravne implikacije

Poresko planiranje može imati izuzetno važan uticaj na vašu likvidnost i profitabilnost. Sve aktivnosti koje preduzimate imaju određene poreske implikacije i kao takve mogu uticati na vašu profitabilnost.

8. Komunicirajte

Procenite mogući uticaj krize na sve zainteresovane strane u vašem poslovanju i pokušajte da razumete njihovu poziciju i potrebe.

9. Pronađite nove izvore finansiranja

Neki izvori finansiranja se mogu pokazati isuviše skupi i ograničiti vašu fleksibilnost.

10. Prepoznajte vrednost vaših ljudi

U vreme krize redovna i jasna komunikacija sa vašim zaposlenima je od ključne važnosti. Identifikujte najvažnije talente i razvijte odgovarajuće programe nagrađivanja za njih.

Profesionalni tim

Tokom rasta i stabilnih vremena kompanije obično nemaju specijalizovane timove za upravljanje u kriznim situacijama. Međutim, u trenucima iznenadnih promena nedostatak ovakvih znanja i kapaciteta može da bude kritičan.


Kliknite na uvećanu karikaturu: KLIK

Iz istog broja

Vreme uspeha

Biznis

Kultura sećanja – NATO bombardovanje Srbije (1999–2009) IX

Noć kad je pao F-117

Igor Salinger

Divčibare – Urbanistički planovi i građevinski radovi

Visoki i još viši turizam

Dragan Todorović

Novija politička istorija u sećanjima učesnika

Kratki kurs državnog terorizma

Miloš Vasić

Restitucija i (ne)zaštićeni stanari

Neispravni »fića« za novi »mercedes«

Tatjana Tagirov

SOS market

Prodavnica na kraju grada

Momir Turudić

Tržni centar »Ušće«

Prodavnica u centru grada

Tamara Skrozza

Intervju – Ivan Stanković, stručnjak za komunikacije i direktor agencije Communis

Kako upravljati krizom

Jovana Gligorijević

Rekli su o krizi

Pitanja i rešenja

Dokumentacioni centar "Vreme"

Kako sprovesti sporazum sa MMF-om

Ko će da plati budžetski deficit

Dimitrije Boarov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu