Mozaik

Formula 1

Osveta autsajdera

Veliki mag preuzeo je stvari u svoje ruke i pokazao ne samo da ima najspremniji tim, već i da su raniji uspesi ekipa koje je vodio počivali na njegovom umeću

Iako su zimski testovi nagoveštavali moguća iznenađenja na početku sezone, sve do zvaničnih kvalifikacija za Veliku nagradu Australije u Melburnu mnogi su bili skloni da predvide prošlogodišnji raspored na stazi – na čelu veliki, a iza ostali. E ne biva! Naime, promene koje su uspostavljene između dve sezone, povratak na slikove (gume bez šara), ograničenja u aerodinamici, posebno zadnjih stabilizatora (krilaca), a pre svega uvođenje famoznog KERS-a (Kinetic Energy Recovery System), ili po naški – Sistem za obnavljanje kinetičke energije, otvorili su širom vrata prošlogodišnjim autsajderima da se ravnopravnije nose sa velikim timovima. U međuvremenu, svet automobila je pošteno opaučila kriza pa su svi timovi manje ili više skresali budžete, a Honda se povukla iz takmičenja, što je otvorilo prostor Velikom magu Rosu Bronu da konačno od najamnika, skupog doduše, postane vlasnik tima, a doskorašnjim fenjerdžijama Rubensu Barikelu i Džensonu Batonu, koje Bron nije hteo da menja, da uživaju kao lideri, zvezde tako reći. Tako je započela još jedna od mnogih romantičnih priča o Formuli 1, sa svim neophodnim elementima da se u njoj prepoznaju hiljade navijača, gubitnika tranzicije ili žrtava krize koji i sami sanjaju da se njima desi nešto slično, da od siromaška postanu heroji obasuti počastima i – novcem. Jer, samo nekoliko sati pred trku kesu je odrešio engleski milijarder Ričard Brenson i njegova multinacionalna kompanija Virdžin postala je sponzor Bron GP tima.

Bez bogatih sponzora, bez gotovo ijedne reklame na bolidu ili kombinezonu vozača, ekipa Ros Brona je mesecima finiširala ono na čemu je sjajni majstor radio godinama, spremala je pobednički bolid. Ogromno iskustvo se još jednom pokazalo kao krucijalni faktor u stvaranju nečeg novog i dobrog, pa je Bron, pokazalo se na trci, najbolje iskoristio nove tehničke mogućnosti. E sad, šta je taj famozni KERS zbog koga su se mesecima lomila koplja, te dozvoliće Tehnička komisija FIA, te zabraniće… Prosto rečeno, reč je o tridesetak kilograma teškom delu bolida u kome se akumulira energija koja se, kad vozač proceni da je to najsvrsishodnije, aktivira pritiskom na dugme i poveća snaga motora za gotovo osamdeset konjskih snaga! To traje kratko, a onda se KERS ponovo puni neko vreme i onda sve Jovo nanovo.

U Melburnu je stvarno imalo u čemu da se uživa. Na samom startu Baton je demonstrirao sve prednosti tehničkih inovacija i zaždio prvi, dok je brljivi Rubinjo pritisnuo pogrešno dugme i na momenat blokirao bolid pa je sa drugog pao na sedmo mesto. Isprednjačili su Fetel (Toro Roso), Masa (Ferari), Kubica (BMW), Raikonen (Ferari) i Rozberg (Vilijams). Onda su brojke počele da pokazuju koliko je lider superioran – već u drugom krugu imao je sekundu prednosti nad rivalima! Na začelju, sa osamnaeste pozicije, šampion Luis Hamilton (Meklaren) je započeo trku da nadoknadi ono što je promenom menjača posle kvalifikacija izgubio, treće startno mesto. Već u prva dva kruga obišao je sedam vozača! Režiser prenosa bio je sluđen, kao da nije znao koga da prati, šta da pokriva jer se svašta dešavalo na stazi – obilaženje, laka čukanja, svraćanja u boks zbog izbušenih guma ili polomljenih stabilizatora… Već u prvoj trećini trke pokazalo se da su nova pravila i tehnikalije bili pun pogodak i da će ove sezone biti dosta obilaženja, a time i uzbuđenja za gledaoce. Ponajbolje se to videlo u trkanju mlađanog Rozberga koji je pritiskao Kimija nekoliko krugova i onda ga u desetom ‘ladno obišao. Videlo se već tada da Ferari nije ono što je bio prošle sezone, a izbor guma, supermeke, koji je sugerisao agresivnost očigledno nije bio pravi potez, na kraju će se pokazati kao potpuni promašaj, čak.

Prva svraćanja u boks uticala su na redosled, pokazalo se ko je optirao tri, a ko dva svraćanja u boks na promenu guma i dolivanje goriva. Tako je Rozberg isprednjačio na treće, a Barikelo na četvrto mesto. Lideri su u međuvremenu isprednjačili, a ostali su, verovatno, molili boga da se nešto desi na stazi jer je jedina šansa da sustignu vodeće bio je izlazak na stazu automobila za usporavanje. Molitve im je u osamnaestom krugu uslišio mlađani Nakađima (Vilijams), koga je bankina u krivini dva bukvalno katapultirala pa se zakucao u ogradu preko puta. Mnogi su to iskoristili za svraćanje u boks, još jedna promena pravila po kojima je to sad dozvoljeno, ali su se organizatori pošteno izbrukali jer su kola za usporavanje izašla kasno i čak dva kruga čekala vodećeg. Kad su se vozači konačno poređali kako treba, pokazalo se da je jedini debitant ove sezone, Sebastijan Buemi (Toro Roso) već dokopao devetog mesta! Kad je trka nastavljena Nelsinjo Pike je, ničim izazvan, izleteo sa staze i ostao ukopan u pesak, kazao je posle da su "kočnice prosto poludele". Hamilton je vozio svoju trku, obilazio jednog vozača za drugim i mic po mic se penjao u poretku. Posle poslednjih svraćanja u boks, kako se bližio rasplet, pitanje je bilo samo kako će izgledati konačan raspored – iza Batona. On je vozio svoju trku superiorno bez i jednog znaka da bi nešto moglo da krene po zlu.

Loš izbor guma, ali i hlađenje staze kako je trka odmicala, a počela je u pet po podne po lokalnom vremenu, bili su kobni za Kimija i Masu. Posle treće promene guma Raikonen se okrenuo na stazi, očešao betonski zid i oštetio bolid, ali je nastavio trku, dok je Masa počeo da gubi ritam i da glavinja po stazi bez mogućnosti da se odupre napadima onih koji su ga obilazili. Odustao je desetak krugova pre kraja trke. Iza superiornog Batona vozači su se đorali u parovima – Fetel je odbijao napade Kubice, Truli (Tojota) nije dao Hamiltonu da ga obiđe. E prva dvojica će se pred sam kraj malo zaigrati, Poljak je uspeo da sa spoljne strane obiđe Nemca, ovaj se koprcao malo više nego što je trebalo i obojica su se skršili! Glupost, rekao bih, ali svaka čast za nekoliko krugova pravog trkanja. Fetel je fasovao i pedeset hiljada dolara tešku kaznu zbog "nesportskog ponašanja na stazi". Tako je Rubinjo zaseo na drugo mesto, a Truli je, iako je na stazi bio auto za usporavanje, obišao Hamiltona i dokopao se trećeg mesta koje će mu potom biti oduzeto jer je prekršio zabranu preticanja i – tako je trka završena.

Već u nedelju je sledeća, trka za veliku nagradu Malezije.

Iz istog broja

Istraživanje – Međuverski dijalog

Odvojene od države, osim po potrebi

Tamara Mitrović, Saša Đorđević, Nikola StojanovićKoordinator istraživanja: Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu