POŠTA

Čudim se, čudim…

"Šta je tu nacionalno"; VREME 950

Dragi moj profesore, prošle su dve decenije kako sviram u raznim sastavima vašu muziku, i mnogo se čudim ovakvom vašem stavu. Moram da primetim da su muzičari uvek rado izvodili vaša dela. Ali se to ne može reći za muziku jednog broja vaših i naših kolega kompozitora. Da li se ikad neko od kompozitora zapitao zašto većina muzičara nerado svira savremenu muziku? Da li ste se ikad zapitali i duboko zabrinuli kada ste videli malobrojnu publiku na koncertima savremene muzike? Da nema studenata kompozicije i muzikologije, ne bi publike ni bilo. A to košta! Koliki je budžet za Tribinu kompozitora? Te stvari vas ne brinu, a trebalo bi!

Da ste kojim slučajem posećivali koncerte Beogradske filharmonije, znali biste da sa orkestrom BF-a nastupaju zaista vrhunski dirigenti i solisti, bili oni naši ili stranci.

I potpuno je smešno što ste pisali pismo a niste barem proverili šta smo imali na programu u poslednje vreme. Većina kompozitora iz naše baštine, koje ste naveli, izvođena je, neki i po više puta.

Na kraju, dragi profesore, vama i vašim kolegama želim mnogo novih dela, a orkestarskim muzičarima ostavite da ih ovekoveče. Možemo mi to, verujte!

Iz istog broja

Srce mi se cepa

Milan Živković, elektronskom poštom

Modesti Blejz na porođaju

Branka Stamenković, Građanska inicijativa "Majka hrabrost"

Ministrova svest i savest

Tijana Milošević, Beograd

Čiji je Mokranjac

Hajnrih Berman, elektronskom poštom

Sve je tu nacionalno

Aleksandar Latković, prvi violončelista Beogradske filharmonije

Matematika i mišljenje

Aleksandar Stević, Nju Hejven, Konektikat, SAD

Pominjanje srpstva

M. Mihajlović, elektronskom poštom

Pucanje od muke

Marija Jovanović, elektronskom poštom

Srž problema

Igor Ranković, Beograd

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu