POŠTA

Nešto trulo u državi

"Trideset i prvi"; VREME 938

Ima nešto trulo u državi Srbiji, da se i ja poput gospodina Pančića poigram šaljivom dosetkom sa svom ozbiljnošću. To nešto zove se – destrukcija. Iz nečije kuhinje, nedobronamerne, izašao je poklič ubojitog odstrela protiv projekta Službenog glasnika o znamenitim Srbima, koji se, baš kao u priči o babi, dedi i repi, protegao u lov, bez razmišljanja, bez mozga, u hajku. I svi u isti talambas: zašto nema Zorana Đinđića. Otužno je bilo čitati tu unisonost u komentarima na radijskim i TV sajtovima. Svi su odjednom postali zaštitnici imena i dela ovog velikog čoveka, kojem je glorifikacija najmanje potrebna. NIKO nije krenuo da razmišlja o smislu te liste Prvog kola od 30 imena. Svi su, poneseni gomilom, napadali. Prava retorička manipulacija, to zna svaki student žurnalistike. Teofil Pančić, začudo, "upadljivo pristojan", biće da se i sam malo upecao na udicu, ovaj put i pričom o Principu, kao da ne zna za istorijsku važnost pokreta Mlada Bosna. Ne bih rekla da je "razumljiv izostanak" Đinđićevog imena izazvao buku i bes, jer se svemu prišlo bez razumevanja, baš kao što, s druge strane, razumem da je na toj listi mesto onom "Mračnom Geniju".

Predlažem, u duhu Đinđićevog prosvetiteljstva, da se prestane s napadima i da se najpre, što je jedino ispravno i naučno i ljudski utemeljeno, počne s razmišljanjem – šta znači ova lista imena, a ne koga nema. I još nešto. Dobro je znano, ako se čita teorijska recentna literatura, što huškačima na glavnog i odgovornog urednika Službenog glasnika očigledno nije poznato, naime to da je istoriografija ipak mit, jer je lično viđenje činjenicâ. Ako se pažljivo pročita oglas, vidi se da je naglasak na pojmu biografije i to navođenjem istorijskih činjenica, a pridev "romansirana" razume se u interpretativnom smislu, pa makar i naučnopopularnom.

Budimo, dakle, konstruktivni. Bez agresivnosti. Ne tražimo najpre mane, ne pretimo političkim prstom odstrela. Plemenita namera potapa se u državi Srbiji još uvek – destrukcijom. Naučimo već nešto o dobroti i plemenitoj ideji. U ime prosvetiteljskog prijateljstva.

Iz istog broja

Od čega se živi

Mikan Obradović, elektronskom poštom

Slabosti preterivanja

Tomislav Vojnić, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu