Vreme uspeha

Bizins

Prema rebalansu budžeta Srbije, prihodi će ove godine iznositi 650,17 milijardi dinara, rashodi 695,95, milijardi a deficit 45,78 milijardi dinara

Sertifikati: Sa FDA Hemofarm na američkom tržištu

Vršački Hemofarm je jedina farmaceutska kuća u ovom delu Evrope koja je od FDA (američka Administracija za hranu i lekove) dobila sertifikat za proizvodnju i izvoz metilprednizolon injekcija (Lemod solu) u dvokomornim bočicama. Kako je istakao predsednik koncerna Miodrag Babić, na ispunjavanju rigoroznih standarda FDA timovi stručnjaka predano su radili četiri godine. Rezultat je ugovor o poslovnoj saradnji na deset godina sa Hospirom iz Čikaga. Prve količine injekcija Hospiri će biti isporučene početkom 2009, a Babić nagoveštava da će Hemofarm od plasmana ovih lekova na američkom tržištu godišnje zarađivati od deset do 20 miliona dolara i da će proširiti saradnju sa drugim parterima u SAD. Podršku u dobijanju ovog sertifikata Hemofarmu je pružila Stada grupa, koja je vlasnik vršačkog koncerna. Predsednik UO Stade Hartmut Retzlaf kaže da je već obavljen transfer 20 preparata iz evropskih fabrika u vršačku, "zbog dobre opremljenosti pogona i kvaliteta rada Hemofarma" i da su mu prepuštene sve izvozne aktivnosti na istočnoevropskom tržištu.


Priznanja: Najbolji Intesa i Raiffeisen

Finansijski magazin "Banker" je na osnovu ostvarenih finansijskih rezultata proglasio Bancu Intesa za banku godine u Srbiji. Ovo prestižno priznanje je na svečanoj dodeli u Londonu uručeno Draginji Đurić, predsednici IO Banca Intesa Beograd. Ona je tom prilikom rekla: "Ovo priznanje predstavlja potvrdu našeg dinamičnog razvoja i poslovnog uspeha." Isti magazin proglasio je, peti put zaredom, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG i njenu podružnicu Raiffeisen International Bank zajedno za "Banku godine u srednjoj i istočnoj Evropi" za 2008. "Raiffeisen International ima raznovrsnu ponudu na 17 tržišta i to će nam pomoći da prebrodimo trenutne turbulencije i izronimo na još jačoj poziciji", rekao je generalni direktor RI-ja Herbert Stepić.


Asocijacije: Nova uprava SAMa

Na drugoj redovnoj skupštini Srpske asocijacije menadžera izabrana je nova uprava. U naredne dve godine najveću menadžersku organizaciju u Srbiji vodiće dosadašnji predsednik Slobodan Vučićević, predsednik uprave Grupe Droga Kolinska. U Upravni odbor SAM-a izabrani su Ana B. Bovan (Bovan Consulting), Jelena Galić (Deloitte), Dmitar Polovina (Prvi faktor), Branimir Bošković (Telefonija), Srđan Janićijević ("Politika"), Srđan Šaper (McCann Erickson Group), Ljuba Grujić (Coca-Cola za Adriatic regiju i Balkan), Zoran Drakulić (Yu point), Bojan Radun (Nectar) i Veran Matić (RTV B92).


Donacije: Pomoć ugroženima

"Soko Štark" je obezbedio tonu i po proizvoda iz svog asortimana za pomoć raseljenim i izbeglim licima. Na ovaj način "Štark" se uključio u redovnu novogodišnju akciju obilaska i pružanja pomoći ugroženoj populaciji koju organizuje Republički komesarijat za izbeglice. Svi gerontološki centri i druge socijalne ustanove, u kojima je smešteno 940 izbeglica o kojima brine ovaj komesarijat, dobiće poklon pakete iz "Soko Štarka". Ova kompanije obezbedila je i sto kompleta posteljine za dva odeljenja Urgentnog centra u Beogradu.


Nagrade: Uspeh Carlsberga

Carlsberg Srbija je u novembru imao tri značajna događaja. Prvo, predstavnici Fonda za kulturu kvaliteta i izvrsnost uručili su kompaniji iz Čelareva nacionalnu nagradu "Oskar kvaliteta 2008". Zatim, uz podršku Carlsberga, u galeriji O3ONE priređena je izložba fotografija najboljih radova iz oblasti društvenog i ekološkog oglašavanja. I na kraju, Carlsberg je predstavio svoj najnoviji korporativni sajt www.carlsberg.rs. Novinari su bili u prilici da se prvi uvere da je Carlsbergova krilatica "Verovatno najbolji website na svetu", tačna.


Konkursi: Promocija talenata

Erste Banka i Visa i ove godine su, u sklopu promocije Omladinske Visa kartice Erste Banke, pokrenuli projekat "Klub 27", čiji je cilj da se javno promovišu mladi ljudi u Srbiji koji se već mogu pohvaliti rezultatima u oblasti kojom se bave. Projekat će biti realizovan uz podršku Ministarstva za omladinu i sport. Pravo učešća na konkursu imaju kandidati od 16 do 27 godina koji se do 10. januara prijave elektronskim putem na www.superste.net i preko portala partnera i medijskih sponzora. Pobednici u tri kategorije (umetnost, prirodne i društvene nauke) biće proglašeni u martu 2009. i dobiće kartice sa dinarskim iznosom u vrednosti od po 2000 evra.


Banke: Potrošački krediti

Piše: Erik Blanštet, predsednik Izvršnog odbora Findomestic banke

Od 2000. godine bankarsko tržište u Srbiji je počelo da se oporavlja nakon duge stagnacije i naglo da se razvija. Građanima je posle dužeg perioda ponuđena mogućnost kupovine na kredit i njihovo interesovanje, odnosno potražnju za potrošačkim kreditima možemo podeliti u tri faze. Prva faza se odnosi na period od oktobra 2000. pa sve do 2004. kada je počela ekspanzija potrošačkih kredita posle dugogodišnje tržišne krize u zemlji. Krajem 2004. Narodna banka Srbije počinje sa uvođenjem restriktivnih mera u cilju suzbijanja naglog rasta zaduživanja građana. Kao posledica, nastupila je druga faza u segmentu kreditiranja potrošača koju je karakterisao pad plasmana, odnosno pad potražnje za ovim vidom finansiranja imajući u vidu strože kriterijume za odobravanje potrošačkih kredita. Treća faza je počela pre tri meseca i predstavlja posledicu globalne finansijske krize čiji se efekti sve više osećaju. Bez obzira na smanjeni priliv iz inostranstva, poslovne banke i dalje raspolažu dovoljnim sredstvima za plasmane, ali je primetan trend pada potražnje za potrošačkim kreditima indeksiranim u stranoj valuti. Jedan od uzroka ove pojave može biti i situacija na deviznom tržištu. Ukoliko vrednost dinara u odnosu na evro nastavi da pada, dinarski iznosi rata za kredite indeksirane u toj stranoj valuti će nastaviti da rastu. Imajući u vidu da 90 odsto primanja nije vezano za evro, možemo kao posledicu očekivati veliki porast interesovanja za dinarskim kreditima dok je, s druge strane, bankama vrlo teško da dođu do izvora dinarskih sredstava. S tim u vezi, očekujemo da će NBS uvesti nove mere koje će stimulisati dinarsko kreditiranje pojednostavljivanjem uslova odobravanja, jer je to u interesu celokupnog tržišta, klijenata i banaka.


Poslovno geslo: Jednačina uspeha

Piše: Aleksandar Rakonjac, direktor "Aleksandra" d.o.o., Sombor

Ono što se trudim da razvijam kod sebe, i što očekujem od svojih saradnika, sastoji se od ključnih reči, a iskustvo je pokazalo da predstavljaju jednačinu poslovnog uspeha. To su: lična odgovornost kao primer kolektivu kojim se rukovodi, etika, zdrav razum, doslednost, redovna edukacija u cilju napredovanja u oblasti kojom se bavim. Korektan odnos prema saradnicima, mada se to ne može učiti iz knjiga, stvar je vaspitanja i nešto za šta treba imati osećaj. Interesi kompanije i svih zaposlenih u njoj štite se i čuvaju razvijanjem veštine pregovaranja koja se uči godinama, u čemu imam iskustva i što sam imao od koga da naučim.

Extreme

FABRIKA: Kikindski Banini dupliraće proizvodni kapacitet, izgradnjom fabrike sa pet linija kapaciteta 20.000 tona kolača godišnje, koja će početi da radi u februaru.

INVESTITOR: Rade Ljubojević, vlasnik Sirogojno Companyja, postavio je kamen-temeljac za izgradnju pogona za preradu voća u Rupeljevu, u koji će uložiti milion evra.

ČETVRTA: NBS je dala dozvolu za rad Sava životnom osiguranju, četvrtoj osiguravajućoj kući u Srbiji sa većinskim vlasništvom kompanija iz Slovenije.

VLASNIK: Kupovinom akcija na berzi, konzorcijum Inter gas iz Beograda i Oil BG iz Sofije postao je većinski vlasnik "Keramike Mladenovac".

JUBILARNO: U 60. godini poslovanja vranjski Alfa Plam uložio je 38 miliona dinara u izgradnju hale i opremanje pogona za krojenje lima.


Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Igor Brkanović, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva: Dobitnici uvek tragaju za novim šansama

DOBITNICI: Oni koji ne maštaju nego su zaista sposobni da realizuju svoju poslovnu ideju, ocene da li mogu da je realizuju na tržištu i odmah nakon toga tragaju za novim biznis šansama. Država treba svima da omogući jednake mogućnosti, a na preduzetnicima je da ih iskoriste.

GUBITNICI: Oni koji se žale i smatraju da je tranzicija problem.



Vaso Lekić, generalni direktor Foodlanda, Beograd: Društvo počiva na zdravim kompanijama

DOBITNICI: imaju zajedničko to da umeju da naprave dobar biznis plan i proizvod, da umeju da ga plasiraju i mogu da žive od toga. Preduzetnici moraju da osmisle svoju politiku razvoja, a država mora da uvidi njihov značaj i omogući im lakši život i uslove poslovanja. Na zdravim kompanijama, malim i srednjim preduzećima društvo počiva.

GUBITNICI: Oni koji nisu znali da naprave balans i sagledaju sve te stvari zajedno.


Iz istog broja

Licitiranje

Operacije na otvorenom srcu Srbije

Slobodan Georgijev

Direktori javnih preduzeća

Prsti u pekmezu, glava u torbi

Jovana Gligorijević

Afera indeks

88 stolica za optužene

Tatjana Tagirov

Muslimani u Beogradu

Bosonogi na betonu

Svetlana Seferović

Lični stav - Za i protiv stvaranja Jugoslavije

Država bez građana

Predrag J. Marković

Beograd

Žirafa pored gazele

Zoran Majdin

Intervju – Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije

Ne očekujem izbore i promene u Vladi

Dimitrije Boarov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu