Kultura

TV manijak

Politički vidovit

Nakon odlaska krunisane kraljice među prorocima – Kleopatre, u dobrovoljno medijsko izgnanstvo, naša vidovnjačka scena je nekoliko godina bez prvog među jednakima. Međutim, već nekoliko meseci na internetu, a nekoliko godina na lokalnim televizijama gledaoci su u sitne sate mogli da gledaju vidovitog Milana Tarota. Naizgled običan mladić, sa smešnom žutom togom, rukavicama, plastičnom lentom i neverovatnim vokabularom, on je satima držao pažnju gledalaca dajući apsurdne savete i premećući tarot karte pred sobom. Ovih dana na lokalnoj Televiziji "24", koju iz meni nepoznatih razloga distribuira moj provajder KDS, gledao sam maratonske serije ovog neobičnog TV lika. Milan je svojevremeno terao gledaoce da mu se javljaju pozdravom "tarot", pa je tako dobio nadimak. Ipak na internetu možete videti okačene snimke u kojima isceljuje bedu tako što poziva slušateljku da okrene prazan tanjir ka ekranu, ili da prinese kašiku supe da ga nahrani jer satima nije jeo. Veoma brzo shvatite da su Milanovi klijenti penzioneri i penzionerke, klinci koji se zezaju i usamljene duše u potrazi za ljubavnom srećom. Tarot odgovara samo na jedno pitanje, gledaoci čekaju na telefonskoj liniji, a između dva uključenja imamo nadrealističku salatu od reči koja može da deluje potpuno van pameti. Ono što je potpuno urnebesno jesu saveti koji su nalik na sledeći:

Gledateljka: "Zanima me da li ću se zaljubiti?"

Milan: "Oćete, samo ne znam da l’ da vam kažem u koga, glupo mi je."

Gledateljka: "Ma, recite slobodno!"

Milan: "U Gorana Bregovića…"

Gledateljka: "E, sad…."

Milan: "Stvarno, 1. decembra ćete u tramvaju sresti Gorana Bregovića, nosiće kućište od kompjutera kod majstora na popravku. Sledeći!"

Ako pažljivo slušate ove savete i komentare, shvatićete da zadovoljavaju onu premisu Laneta Gutovića – ne može da škodi. Zaista, ovi patafizički odgovori, koji nisu u kauzalnom odnosu, nalik na nadrealističke kolaže istovremeno su neverovatno prizemni. Babi koju ne posećuje unuk otkad se preselila u novi stan, on savetuje da jede ajvar, dedi koji misli da mu je sin čudan – poručuje da mu za večeru spremi viršle, senf i jogurt, a majci sa delikventnim detetom po imenu Jasmin – da ode u parfimeriju Jasmin i učtivo upita prodavačicu koliko je sati.

Da se razumemo, jasno je da ovi ljudi u očaju traže pomoć, neki se i zezaju, naplaćuje im se telefonski poziv, ali Milan Tarot je medijska enigma zaista dostojna pažnje. Čovek koji nekoliko sati može da drži pažnju u pozorišnom kadru, (on sedi za stolom, u smešnoj odeći), sigurno ima medijski potencijal. Milan istovremeno demistifikuje ostale kolege, a pravo pitanje glasi da li se čovek genijalno zeza ili je zaista lud? U oba slučaja Milan Tarot ne bi ostao na Televiziji "24" jer bi zaslužio ili šou u prajm tajmu ili trajnu hospitalizaciju.

Pošto smo došli do škakljivog pitanja normalnosti u medijima, podsećam vas da istovremeno, dok Milan Tarot pitijskim savetima "leči" probleme nacije, Vojislav Šešelj pokušava da radi identičnu stvar sa svojom strankom, a posredno i sa sudbinom svih nas. Prosto ne mogu a da ne zamislim sastanke vrha SRS-a gde su svi okupljeni oko telefonskog aparata, a Šešelj pohvaljuje, kritikuje i daje direktive. Ko okreće brojeve, ko je dežurni kod telefona, (cenim Todorović), da l’ sme neko da ga prekine ili da mu upadne u reč.

Politička scena je u Srbiji veoma nalik na zonu ekstrasensa, jer je naročito u slučaju SRS-a zasnovana na iracionalnim premisama. Ukoliko koristite mitsko mišljenje, tu prestaje kauzalnost – pa je greh Tomislava Nikolića u stvari pokušaj da uspostavi logičan sled na iracionalnim premisama. Potpuno neočekivano i verovatno preterano – vrata EU postala su granica za mitsku srpsku političku logiku. Kroz ta vrata Šešelj ne može da prođe, ni sa Kosovom, ni bez njega. Da se razumemo, EU nije neka oaza harmonije, niti merilo normalnosti, niti smo mi u Srbiji nalik na one Amazonce, ali nešto ne pamtim da u Briselu kunu seme i pleme političkim neistomišljenicima. Što se tiče Aleksandra Vučića – racionalan odgovor na dilemu Šešelj ili Toma može da mu pruži samo gorepomenuti Milan. Tarot!

Iz istog broja

Muzej balkanske kulture u Izmiru, Turska

Slično, a isto

Momir Turudić

Filmovi o Jedanaestom septembru

Između fikcije i fikcije

Ivan Jević

Festival – Jelen Pivo Live, Beograd

Rešenje za osveženje

Dragan Kremer

Intervju – Nikita Milivojević, direktor Bitefa

Režija festivala

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu