Nedelja

Informacione tehnologije

Beograd: Finale World Cyber Games

Narednog vikenda, 6. i 7. septembra, u Beogradu će biti otvoreno peto po redu nacionalno finale World Cyber Games turnira.

World Cyber Games je internacionalna cyber olimpijada i najveći svetski festival kompjuterskih igrica i tehnologije. Osnovane od strane korejske kompanije International Cyber Marketing i korejskog Ministarstva za turizam i sport uz podršku kompanije Samsung Electronics na globalnom nivou, već devet godina okupljaju veliki broj igrača i posmatrača iz celog sveta.

Pod sloganom "Više od igre", World Cyber Games se razvio u globalni gaming fenomen. Takmičenje je mesto susreta, razmene iskustava i ideja mladih, ali i mesto predstavljanja novih kompjuterskih tehnologija. Prošle godine na velikom finalu učestvovali su takmičari iz 74 države, a očekuje se da će ove godine broj takmičara biti još veći.

Naše pobednike u pet kategorija (FIFA 08, Need for Speed, Counter Strike 1.6, Command and Conquer i Warcraft III) ove godine očekuje okršaj sa najboljim igračima sveta u Kelnu, gde će od 5. do 9. novembra biti održano veliko finale. Strateški partner i nosilac licence WCG-a za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru je kompanija Computer Land.

Beogradske kvalifikacije su zakazane za subotu 6. septembar, u Hali 2 beogradskog sajma, a dan kasnije biće održano veliko nacionalno finale, koje će odrediti predstavnike Srbije na svetskom finalu. Pored takmičarskog dela, najavljeni su brojni dodatni zabavni sadržaji: Prima-Happy turnir za decu od šest do 11 godina u popularnoj video-igri Bouble-Trouble, fitnes kutak u kome će posetioci testirati "starost" svog tela na Nintendo Wii Fit konzoli, takmičenje za novinare na Medijskom Wiimbldon turniru, simulacija letenja, fudbal, takmičenja u sklapanju tastatura, kao i performans studenata i profesora Fakulteta organizacionih nauka na temu elektronski otpad. Posetioci mogu da donesu svoj elektronski otpad i izlože ga u označenom prostoru, odakle će on biti odnet u Fabriku za reciklažu. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Zelene tehnologije: Asus i bambus

Kompanija Asus lansirala je Bamboo seriju "zelenih" laptopa smeštenih u kućište od bambusa. Asus je napravio dve verzije – "veći" laptop sa ekranom od 12,1 inča težine 1,57 kilograma i 11,1-inčni model težine 1,25 kilograma. Osim kućišta, ovi računari se ne razlikuju previše od bilo kojih drugih: oba laptopa imaju Intel procesore, do 4 GB RAM-a, hard diskove od 80 do 120 GB ili Solid state drajvove od 32 GB, i Windows Vista operativne sisteme.

Asus, međutim, tvrdi da je laptop Asus Bamboo U6 revolucionarna "istinski zelena tehnologija", vođena zahtevima za očuvanje planete Zemlje, što zbog procesa izrade, što zbog male potrošnje energije i emisije CO2. Takođe, bambus je brzorastuća biljka, koja u toku jednog dana može da izraste do 60 centimetra, a izrada ovog laptopa opravdana je još iz jednog razloga: u kompaniji su izračunali da, pošto Asus godišnje proda oko šest miliona laptopa, upotrebom ove tehnologije smanji se emisija ugljen-dioksida za 73,8 miliona kilograma, a to znači spasavanje 36 miliona stabala.

Trend korišćenja prirodnih brzo razgradivih materijala kao što su koža i drvo Asus je koristio i ranije, i u njegovom portfoliu ima i monitora i kućišta desktop računara izrađenih od ovog materijala. Koristile su ih i druge kompanije poput MSI koje su napravile laptope od kože i drveta.

Iz istog broja

Fotogalerija

Svi na reke

Fotografije A. Stanković

Održivi razvoj

Ceger za belo zagađenje

Pripremio S. Bubnjević

Međuvreme

Uređuje Jasmina Lazić

Međuvreme - Igralište

Marko ubiva aždahu

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu