POŠTA

Izronjavanje brega

"Nemoguća misija..."; VREME 917

Vrlo interesantno bi bilo zamisliti šta bi se događalo da DSS, hipotetički na primer, dobije predsedništvo i vladu Srbije. U slučaju DS-a to već imamo dva puta od "oktobarskih promena". Istini za volju, prvi put su ovi iz DS-a "izbacili" iz skupštine one iz DSS-a, pa tako se domogli "srpskog političkog ideala", tzv. apsolutne vlasti. Tada je Zoran Đinđić izjavio da im u tom slučaju neće biti više izgovora da im je Koštunica za nešto kriv…

Ovaj drugi put osvajanje vlasti je bilo uz poštovanje demokratije i mnogo postizborne kombinatorike, što reče Boris Tadić: "Mirna voda breg roni." Izroniše oni taj breg, dakle, bili su bolji a imali su i "zapadni" vetar u leđa. Doduše za taj vetar nisu oni "krivi". Međutim, nisu se naučili jednoj važnoj mudrosti, a to je da bi opoziciju trebalo poštovati i uvažavati, naročito ako je odnos skoro pola-pola. Šta bi tek bilo da je odnos povoljniji?? A kako nas "Magistra vita est" uči, ko god ima takvu apsolutnu vlast postaje arogantan, egocentričan a i nadalje im je tamo neki Koštunica opet i za nešto kriv, makar dao intervju za "nekakav ‘Blic’".

Radikalima nije potreban niko do njih samih da se uglibe, više no što ih neko drugi može. Naravno da im Tadić nije kriv za mali broj učesnika na mitingu. Mada sam sasvim ubeđen da ni radikali nisu očekivali "kritičnu masu". Samo za šta kritičnu, za oslobađanje optuženika, obaranje vlasti u Beogradu ili već gde? Svoju naklonost Tadiću ispoljavali ste u iskrenoj želji da njegove neodgovorne ili, korektnije rečeno, političke neodgovorne poteze, dodatno objasnite i odbranite. Da se vi pitate, Koštunica bi već bio davno isporučen u "staro gvožđe". Možda i ode, vreme će već pokazati. Nisam primetio da imate isti takav princip kada je u pitanju Vuk Drašković (a ima takvih još podosta).

Političke partije u Srbiji sebe nazivaju demokratskim, neke to ime nose i u svom nazivu, ali u svom ustrojstvu robuju apsolutizmu njihovih lidera. Ako ne bude dogovora glavnih političkih igrača, nema napretka iz trenutne pat pozicije. Bez toga "ovi" na vlasti će možda i ostati tu gde jesu, samo je pitanje koliko će to koštati Srbiju i Beograd.

Iz istog broja

Kakva nam je desnica

Željka Buturović, elektronskom poštom

Ko se preigrao

Dragan Marković, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu