Nedelja

Sport

Igralište – Cigarete i alkohol

Poslednji događaji u FK Crvena zvezda ne obećavaju promene nabolje, štaviše izgleda kao da se zauzimaju pozicije pred nove sukobe u upravi kada se pokaže da tim nema kvalitet za dobar rezultat

Od svega što ga je dočekalo u Crvenoj zvezdi treneru Zdenjeku Zemanu najviše se dopalo to što je u Srbiji dozvoljeno pušenje na svakom koraku. Ako ga to bude vodilo, onda klub ne mora da brine da li će Zeman ostati niti da li će igrati u Evropi, jer su tamo rigorozne kazne za tako vatrene pušače.

Na sve ostalo Zeman gleda manje pozitivno nego na početku. Požalio se češkim novinarima da od poznatog kluba nije ostalo ništa, da mu je tim slab, da se igrači ne privikavaju na novi režim rada, da su nespremni i nedisciplinovani, da ga uprava ne konsultuje oko odluka koje su u vezi s timom. Njegova je procena da ovaj tim nema nikakve izglede u Evropi, gde će nastupati u Kupu UEFA, a da će se videti koliki su dometi u domaćem prvenstvu za koje sada sa sigurnošću možemo da tvrdimo da će imati 12 klubova.

Mrzovoljna procena češkog stručnjaka kao da ne uzbuđuje previše upravu kluba. Iz nje je nedavno opet otišao Marko Mišković i koliko god predsednik Toplica Spasojević pokušavao da ublaži probleme, oni neprestano "ispadaju iz plakara". Nedavno je rekao za "Vreme" da je uprava nikad bolja, ali se ispostavilo da nije baš tako. Pored "nevolja sa Markom" (koji se u međuvremenu okružen manekenkama povukao u intimu svoje jahte), muka je i sa Ognjenom Koromanom, nevaljalim dečkom koga više muči hapšenje Radovana Karadžića nego činjenica da nema snage za Zemanov trening. Zbog ispada, koji podrazumevaju vraćanje iz provoda posle propisanog vremena i davanja nepromišljenih izjava, oduzeta mu je kapitenska traka, koju mu je neko dodelio bez znanja trenera. Onda je u kapitena promovisan Nenad Milijaš, a da niko opet nije konsultovao trenera. Sportski direktor Goran Bunjevčević je ovu odluku pripasao Toplici Spasojeviću. Kola su ipak na nekome morala da se polome: poziciju je izgubio predstavnik za medije Milan Bošković, koji je kurtoazno izjavio da želi da se u potpunosti posveti TV angažmanu, pa izgleda da je čitava nevolja uprave u tome što je u javnost stizalo ono što ne sme da se zna o klubu. Na njegovo mesto je doveden Ilija Kovačić, novinar B92 i doskora na toj poziciji u propalom KK Crvena zvezda.

Kao što može da se vidi, u Zvezdi je sve postalo važnije od rezultata koji ekipa postiže. Kilavi nastupi u pripremnom periodu (tri pobede, dva remija i tri teška poraza) ne znače ništa, ali se klub bori sa garnirungom sastavljenim od međusobnih optužbi i nepoznatih ciljeva. Lošu masovnu regrutaciju igrača u prelaznom roku uprava pokušava da zabašuri sporadičnim najavama dovođenja onoga i ovoga, ali se vidi da od toga nema ništa. Klub je bio objavio da je za pojačanja napabirčeno nekoliko miliona evra, nekoliko miliona je stiglo od igrača koji su prodati, a plaćen je samo trener Zeman. Šta se radi sa novcem koji je "opredeljen" za pojačanja nije poznato, ali teško je poverovati da će narednih dana biti doveden neki viđeniji igrač.

Sva je sreća pa navijači, poput Koromana, brinu šta će biti sa srpstvom. Kada se otrezne shvatiće da je od Zvezde ostala samo severna tribina.

Stidljivo

13/07/2008

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je turnir u Moskvi, koji je održan u okviru priprema za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2009. U finalu je Srbija pobedila prvaka Evrope, selekciju Rusije, koja se priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu. Ova pobeda je ocenjena kao apsolutno iznenađenje jer su Rusi nastupili u najjačoj postavi, a "orlovi" su bili oslabljeni za Darka Miličića.

"Pobeda na turniru u Moskvi predstavlja veliki korak za samopouzdanje našeg tima", izjavio je selektor Dušan Ivković.

Selektor Ivković pravi tim od radnika, a ne od zvezda", rekao je predsednik Košarkaškog saveza Dragan Kapidžić.

Na turniru u Moskvi Ivković je isprobao mnogo mladih igrača koji su deklasirali Ukrajinu i malo se namučili sa Letonijom. Pobeda u završnici nad Rusijom sa poenom prednosti pokazala je da ekipa u nastajanju ima dobre predispozicije za početak povratka srpske košarke u evropsku košarkašku elitu.

Ekipa pripreme nastavlja nastupom na turniru Dijamantska lopta, koji će biti održan u Pekingu ove nedelje. Ivković je oprezan: "Treba biti svestan da je ovo tek prva faza stvaranja tima i igre za ono što nas očekuje."

Iz istog broja

Fotogalerija

Olimpijci – nagrade za zlatne matematičare

Fotografije - Željko Naić

Mini intervju – Nenad Lj. Stefanović, glavni i odgovorni urednik Informativne redakcije RTS-a

Lojalni samo građanima

Razgovarala Marija Vidić

Međuvreme

Bezbednost na internetu – Veliki (B)RATEL posmatra

Glavni tekst - J. Gligorijević

Informacione tehnologije

Uređuje Marija Vidić

Održivi razvoj

Energija – Ima li i komarac pravo na život?

Pripremio S. Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu