Mozaik

Formula 1

Dosadno do bola

Kad se sijaset loših okolnosti uklopi baš na stazi koja je ionako ubitačno neatraktivna, onda se kao rezultat dobije najdosadnija trka sezone

Kad bih poslušao mog drugara Vukšu s kojim sam prekjuče uz hladno pivo komentarisao trku, ova dva reda iznad bila bi sve što bi trebalo da napišem o Velikoj nagradi Francuske. Ako se izuzme izbor loše strategije pojedinih timova, rekoh mu, gotovo sam smeo da se kladim da će redosled na cilju bio identičan onome na startu. Jedini izuzetak napravio bih u slučaju meklarenovih vozača Hamiltona i Kovalainena. Mislim, nije da Karibijac nije dao dovoljno povoda i sudijama i novinarima da se obruše na njega, ali mnogo je, bre! Rekoh prošli put, nije ga opljunuo samo onaj ko je žurio na autobus, ali da to traje pune dve nedelje! Stvaaarno mnogo…

Zato neću trošiti mnogo reči na Ferarijev dvojac, Felipe Masa je pobedio, samo ću da konstatujem da je Raikonen posle loma auspuha majstorski dovukao svoj bolid do drugog mesta na cilju. Filigranskim radom noge na gasu izbegao je čuveno "bljuvanje vatre" iz auspuha prilikom promene brzina a time i najveću opasnost – požar u motoru. Ovoj pričici dodajem i sjajan uspeh Jarna Trulija (Tojota), koji je posle dobrog starta i usamljene trke bez uzbuđenja na cilj stigao treći.

"Ovo je sjajan rezultat i sjajan vikend za čitav tim", oduševljeno je rekao Italijan posle osvajanja mesta na podijumu. "Uspeo sam da se odbranim od napada posle starta, oštro sam se trkao, ali to se očekivalo i od mene i od bolida koji je bio odličan, imao sam dobar ritam, dovoljno snage u motoru i to je to."

E sad, da se vratim ja "kampanji protiv tima Meklaren" koja je započela prošle sezone zbog poznate "Špijunske afere", i kao da ne jenjava. Hajde da se složimo da je brljotina u Kanadi bila stvarno velika, pa da je kazna primerena, ali sudije na stazi Manjikur su i Kovalainena "uštinule" za pet mesta zbog navodnog "blokiranja Marka Vebera (Red Bul)" tokom kvalifikacija, iako je i sam Veber posle izjavio da mu Heki uopšte nije zasmetao dok je vozio brzi krug! Nema sumnje da bi Finac bio na podijumu da nije bilo ove odluke, a ovako je morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Kada je negde na polovini trke Hamilton obišao Fetela (Toro Roso) tako što je isekao šikanu, sudije su mu promptno rebnule kaznu prolaska kroz boksove čime mu je šansa da osvoji bodove praktično svedena na nulu. Komentarišući taj potez Karibijca, drugari i ja smo se složili da je bio preterano agresivan, da je ipak "još uvek napaljen ko mlad babun" i da će postati pravi tek kad shvati pravo značenje reči – strpljenje! Onda sutradan pročitamo Fetelovu izjavu da je "Hamilton bio nepotrebno nestrpljiv, i suviše brzo ušao u krivinu pa nije mogao da izbegne sečenje šikane", a potom dodao jednostavno – "ne razumem zašto me potom nije pustio da ga obiđem, em ne bi bio u problemu sa sudijama, em bi me svakako kasnije glatko obišao jer ima bolji bolid a i bio je brži od mene".

"Već sam ga bio pretekao, a onda mi se zaneo zadnji deo, morao sam kontrom da korigujem svoju putanju kroz krivinu i ne smatram da sam varao, ali pravila su pravila", kratko je pomenutu situaciju prokomentarisao Luis Hamilton.

E sad, nije baš da su gledaoci prenosa čitav događaj videli tako benigno kao Karibijac, ali opet, njega je taj potez najskuplje koštao jer se na cilj dovukao tek kao deseti. Problem nije video ni šef Mercedesovog sportskog departmana Norbert Haug rekavši da "nije video da tu ima bilo kakvih problema". Onda je to sve dohvatila britanska štampa koja je sručila drvlje i kamenje na Luisa, toliko da su proizveli kontraefekat jer su mnogi ozbiljni ljudi u Formuli 1 – počeli da se svrstavaju uz Karibijca! Tako ga je šef Honde, inače tvorac Ferarijevog uspeha, Ros Bron posavetovao da "ignoriše štampu", a kolege pozvao "da se prisete koliko je Hamilton mlad i koliko je (situacija u kojoj se našao) nova za njega". Ipak ga je opomenuo da "prestane da pravi greške i ostavi osećanja i emocije van kokpita bolida".

"Možda mu se neće dopasti da ovo čuje, ali on ima fundamentalan nedostatak iskustva za vrhunskog sportistu", rekao je legendarni šampion Džeki Stjuart. "Kad bi me pitao za savet, rekao bih mu da bude strpljiv i da ne očekuje previše od sebe", zaključio je Škot. Uz pomenuto, Stjuart je oštro kritikovao i FIA rekavši da "mnogi misle da je ova organizacija više zainteresovana da pronađe propuste Meklarena nego drugih timova". Ova izjava se vezuje na tekstove u štampi o "dvostrukim aršinima sudija koji su kaznili Hamiltona zbog ‘sečenja’ šikane, a tolerisali polomljeni auspuh Raikonena koji je mogao da se otkine i da nekog opasno ugrozi" ("Dejli ekspres").

"To je ono što oni (novinari) rade – naprave od vas zvezdu, a onda vas sruše. Ali mene neće slomiti. Bez obzira na to šta piše štampa, tim i ja fokusiraćemo se na trke i žestoko uzvratiti", drčno je izjavio Luis Hamilton. Inače, u dosadnoj trci, pored pomenutih, bodove je pokupio i Robert Kubica (BMW) za peto mesto, Veber za šesto, a prva dva boda u ovoj sezoni, za sedmo mesto, osvojio je Nelsinjo Pike (Reno), dok je osmi kroz cilj prošao njegov timski drugar Fernando Alonso. Sledeća trka je 6. jula za Veliku nagradu Engleske.

DHL najbrži krug: Opet Kimi

Pre nego što je imao peh sa auspuhom zbog čega je izgubio kako kaže "četrdeset konjskih snaga", Kimi Raikonen je u šesnaestom krugu stazu obišao za jedan minut šesnaest sekundi i šest desetinki. Tako je po peti put vozio najbrži krug i sa pet najboljih rezultata učvrstio vođstvo na tabeli DHL najbrži krug.



Iz istog broja

Nasilje u školama

Nastavnik – opasna profesija

Momir Turudić

Euro 2008

Ruski rulet

Vladimir StankovićAntrfile: Slobodanka Dekić

Nega savremene žene

Preparati, potrebe i njihova cena

Tamara Skrozza

Alpinizam

Basar na vrhovima sveta

Prvoslav Karanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu