Kolumna

Navigator

Navigator

Majkrosoft ima sve više razloga da se bori da preuzme Jahu, a najnoviji je nastao ovog ponedeljka u obliku sajta www.acrobat.com. Kao što se da i pretpostaviti, radi se o novom projektu kompanije Adoub (www.adobe.com) koji bi po nekim predviđanjima trebalo da "oduva" Majkrosoftov Ofis. O čemu je reč?

Adoub je na ovom sajtu napravio neku vrstu onlajn programa za pisanje. Razlika u odnosu na dosad postojeće slične servise je u mnogo jednostavnijem rukovanju, boljim vizuelnim rešenjima (najboljim, zapravo) i boljoj komunikaciji po celoj platformi. Ovo poslednje znači da jedan dokument može uređivati i dopisivati više ljudi (ako dobiju dozvolu za to od originalnog autora), moguće ga je izbacivati u različitim formatima, a posebno je interesantno to što je pet tekstova mesečno moguće izbaciti kao PDF fajlove i to besplatno (više od toga se posebno plaća). Postoji mogućnost veb-komunikacije između korisnika servisa u smislu razmene poruka i konferencijske komunikacije, kao i deljenja desktopa. Naravno, svi fajlovi se čuvaju na internetu tako da Adoub ovaj servis naziva "vašom kancelarijom u oblacima". Doduše, ovo je tek beta verzija.

Sajt se tek pojavio, ali se već naveliko komentariše njegov mogući uticaj. ZDnet piše da Adoub ovim sajtom promoviše mogućnosti fleša (ugrađenog u novi Akrobat 9) i zaokružuje sistem proizvodnje dokumenata isključujući svaku potrebu da koristite neki Majkrosoftov proizvod (ako radite na Linuksu, na primer).

Naravno, najinteresantniji deo je Buzzword, najlepši tekst procesor koji sam do sada video. Lišen je velikog broja funkcija koje vam u devedeset odsto slučajeva ni ne trebaju. Ali, budući da je na mreži, sve što vam zatreba kod uređenja teksta naći ćete već. Pošto je servis u najranijoj fazi, postoji samo u ASCII verziji uz mogućnost dodavanja nekih posebnih slova, nažalost ne i srpske latinice (o ćirilici da i ne govorimo). Za očekivati je da u konačnoj verziji budu podržani i drugi jezici sem engleskog, ali za tako nešto malo ćemo sačekati.

Da biste koristili Akrobat, morate da se registrujete, za šta vam je dovoljan imejl, i da smislite neki pasvord. Registracija je praktično trenutna, imejl za potvrdu registracije dobijate za nekoliko sekundi i servis odmah možete da koristite. Ostaje samo da smislite o čemu ćete da pišete i kome ćete dozvoliti da vam rediguje tekstove.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu