POŠTA

Razlika je oštra

"Kroz šume, sela i forume"; VREME 908

Razumem želju Slobodana Bubnjevića da svom tekstu pruži vrednosno neutralni karakter, ali smatram da neutralnost nikako ne znači i objektivnost.

Forum "Srpski nacionalisti" je svakako najposećeniji domaći desničarski forum, spada u one koji se koliko-toliko uređuju, a dizajn jeste nenapadan, ali sve drugo što je autor teksta o tom forumu napisao vrlo je nategnuta relativizacija. Letimično bacanje pogleda na bilo koju temu otkriva da većina njegovih posetilaca nema ni informatičku niti bilo kakvu drugu pismenost. Nema govora ni o "promišljenim i racionalno vođenim debatama", jer se svaka tema vrlo brzo pretvara u niz kratkih i po pravilu uvredljivih komentara na račun dežurnih "neprijatelja". Istina je da se na PPP-u i FB92 političari-neistomišljenici ne štede i da im se često daju podsmešljivi nadimci (rekordan broj posvećen je Vojislavu Koštunici), ali moderatori vrlo retko dozvoljavaju da to pređe granice dobrog ukusa, dok se na Srpskim nacionalistima čak i psovanje (zamaskirano pokojom zvezdicom ili ne) bez problema toleriše. Naravno, i sadržaji komentara su značajno drugačiji: dok se na PPP-u i FB92 sprečava svaki oblik mržnje prema verskim i nacionalnim manjinama, otvoreno proradikalski forum SN je pun nesankcionisanog vređanja Albanaca, muslimana, katolika, liberala, demokrata, Mađara, homoseksualaca, Amerikanaca i uopšte svakoga ko nije "Njihov".

Ne ulazim u to koliko su forumi lakmus-papir određenih političkih opcija: bilo da jesu ili nisu, između njih postoje oštre razlike, ne samo na ideološkom planu već i u stepenu kulture komunikacije, i to ne treba gubiti iz vida u ime nekakve "izbalansiranosti" teksta.

Iz istog broja

Protivnici i vaspitanje

Miloš Petrović, elektronskom poštom

Vojvodina ne može bez Evrope i autonomije

Lazar Adamović, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu