Mozaik

Formula 1

Slaganje kockica

Prvo i drugo mesto za Ferari je znak da je nokdaun kratko trajao i da se stvari u velikom timu vraćaju na svoje mesto posle lošeg početka sezone

Naravno da je pol pozicija Roberta Kubice (BMW Zauber) ipak bila iznenađenje za većinu onih koji su prošle subote gledali borbu za startna mesta pred Veliku nagradu Bahreina. He, da li je to iznenađenje, ili ne? O tome ću nešto kasnije, ali redosled trkača iza njega bio je uobičajen, bar do desetog mesta. Očekivano pomešani Ferari i Meklaren, još jedna "bembara" što bi rekli BG mangupi, pa onda udrobljeno malo Tojote, Vilijamsa, Honde, pa ostali do kraja. Posle samog početka trke stvari su došle na svoje mesto, ali s jednim izuzetkom. Treći na startu, Luis Hamilton (Meklaren Mercedes), napumpan viškom adrenalina posle teškog "sudara sa ogradom" koji je imao na treningu u petak i iz koga je izašao nepovređen, potpuno je pomešao šta treba činiti da bolid dobro startuje, pritisnuo je pogrešno dugme, onda se spetljao i dok je pronašao pravu kombinaciju već je bio – deseti! Vodeći su isprednjačili, oba Ferarijeva vozača obišli su Kubicu, Felipe Masa još pre prve krivine, a Kimi Raikonen je dok ga je obišao izgubio tačno onoliko vremena koliko mu je falilo pred kraj trke da bude prvi. Posle je rekao da je obišao Poljaka jer je "on imao nekih problema", a to je, kaže dalje, "bilo važno i zbog toga što je Kubica potom uhvatio odličan ritam koji je držao tokom čitave trke", i zaključio kako "ne bi bio iznenađen da BMW Zauber pobedi na nekim trkama ove sezone". O tome, takođe, nešto kasnije. Elem, kad su jednom zaseli na prva dva mesta, bilo je jasno ko nosi šnjur iz Bahreina.

Masa je posle trke rekao nešto u smislu da mu je drago što je "razbio maler", da se "oseća pobednički", a Kimi mu je uzvratio rečima: "Iskren da budem, drugo mesto nije idealno za mene jer hoću da pobeđujem i borim se za titulu." Potom je dodao da je "ukupni rezultat odličan za tim" jer su uhvatili "dobar priključak u Šampionatu konstruktora i lider nam beži samo za bod". Šef tima Stefano Dominikali je još dodao da je reč o "pobedi koja je specijalna jer je stota od kad je na mesto predsednika Ferarija došao Luka de Montezemolo". Sve u svemu, prvo i drugo mesto Ferarija samo je potvrda da grogirani šampion ponovo čvrsto stoji na nogama i da je spreman za borbu, možda više nego ikad do sada. Ali…

Pomenuta Luisova brljotina samo je bila uvod u ono što će napraviti u drugom krugu kada je pogrešno procenio razdaljinu od Alonsa (Reno) i zakucao se u njega polomivši pri tom prednje stabilizatore. Mogu misliti kako se iznervirao jer mora da je (gotovo sam siguran) pomislio kako je Katalonac namerno kasnije dodao gas posle krivine samo da bi ga "navukao" na čukanje. Sve u svemu, Hamilton odlazi u boks, opravljaju ga na brzinu, vraća se na stazu kao poslednji i tačka! Ništa bodići, samo poniženje, a zbog arogantnog ponašanja na stazi tokom borbe za poziciju sa vozačima iz "druge lige", kada je mahao ručicama sve misleći da je normalno da njega, šampiona, propuste čim ga vide u retrovizoru bez obzira na to što je pacerskim potezom na startu doveo sebe u situaciju da se trka sa "ostalima", daje još više materijala onima (meni) koji tvrde da je njegov dosadašnji uspeh više splet srećnih okolnosti nego nečeg posebnog u načinu vožnje. Uz pomenuto, možda bi neko mogao da mu došapne da su svi veliki šampioni imali u ličnom timu i čoveka koji je brinuo o njihovom psihičkom stanju, Karibijcu je to, tvrdim, sada važnije i od Rona Denisa i svih inženjera i mehaničara Meklarena zajedno! Heiki Kovalainen nije mogao da se nosi sa raspoloženim vozačima BMW Zaubera, njegov bolid nije imao dovoljno brzine da ih sustigne, a kamoli prestigne pa je peto mesto na cilju samo umanjilo bruku čitave (pre)favorizovane ekipe. Strašan je podatak da je Finac kroz cilj prošao čak pola minuta posle Mase koji je, da stvar bude gora po Meklaren, pred kraj trke smanjio gas! Ipak, valja čitaocu ponuditi i ovaj citat: "I Ferari su otpisali posle lošeg starta u Australiji, a posle su dva puta uzastopce pobedili", rekao je Denis braneći se posle relativno slabih rezultata njegovog tima. Zato je bolje da i ja malo prikočim sa kritikom jer sam siguran da će u narednih dvadesetak dana raditi ko crnci da bi povratili pobedničku formu.

Ekipa BMW Zauber je čitavog vikenda bila u odličnoj formi. Prvo startno mesto za Kubicu bilo je iznenađenje samo za neupućene, baš kao i treće mesto na cilju koje je osvojio, i četvrto za Hajdfelda. Sve sabrano dovelo je ovaj tim na prvo mesto u generalnom plasmanu. Pa ipak, šef tima Mario Tejsen je rekao da je "ponosan ovim što smo postigli", a onda, malo se femkajući dodao da "tek kad su shvatili da su stvarno lideri u šampionatu, svi u timu – bili strašno iznenađeni". Cvrc! Napravili sjajan bolid, brz, pouzdan, imaju dva odlična vozača i iznenadili se!? Ma, begaj se bre, Tejsene! Isto bih mogao da kažem i šefu Meklarena Ronu Denisu koji je dva dana posle trke izjavio kako "ne smatra da se BMW Zauber umešao u borbu Ferarija i Meklarena za titulu". Aha… O’š se kladimo u pečeno prase Rone? Inače, šefovi BMW Zaubera su sebi kao najvažniji cilj u ovoj sezoni postavili – pobedu u jednoj od dve trke koje se voze u Nemačkoj. Videćemo hoće li ga ostvariti.

Dobru partiju pružio je Jarno Truli (Tojota) koji se tokom većeg dela trke žestoko trudio da prestigne Kovalainena. Pred kraj se činilo da će doći do uzbudljive borbe, ali je Finac ipak bio prejak pa se Truli zadovoljio šestim mestom. Sedmi je kroz cilj prošao Mark Veber (Red Bul), koji je startovao kao jedanaesti, vozio sigurno, mehaničari su mu brzim radom u boksu doneli jednu poziciju, Luisovo odustajanje još jednu, a ostalo je obavio on sam. Niko Rozberg (Vilijams Tojota) je mogao proći i bolje od jednog boda koji se osvaja za osmo mesto, ali je napravio loš izbor guma i – to je to. Trka će ostati zapamćena i po malom broju odustajanja, ali i po dobrom TV režiseru koji nije pratio samo vodeće već i dobre duele koji su se dešavali iza njih. Da, valja reći da se komentatorski dvojac na TV FOX-u sve bolje uhodava, daju dosta podataka o tome šta se dešava "okolo", mada moram da im sugerišem (nema ljutiš) da ućute čim vide znak "team radio" na ekranu i da u komentare ubace više onoga po čemu je F1, posle trkanja, najviše poznat – tračeve i glamur! Biće sočnije, a dobro dođe i da "pokrije" trku ako je dosadna.

Počela je tronedeljna pauza pa je sledeća trka tek 27. aprila u Barseloni za Veliku nagradu Španije.

DHL Najbrži krug: Mala uteha

Gledajući negde oko sredine trke kako se dva vozača Ferarija nadmeću u postavljanju najbržih krugova, kako malo Kimi pa onda Felipe daju jedan drugom domaći zadatak, većina je secovala da će neko od njih osvojiti pehar DHL Najbrži krug, kad ono – cvrc! Meklarenov Heiki Kovalainen je osam krugova pre kraja obišao stazu za 1:33,193 i odneo šnjur! Tako su Feraijevi vozači po treći put uzastopno ostali praznih šaka kada je reč o borbi za DHL trofej. Ipak, ima dosta trka do kraja ove uzbudljive sezone, pa je za očekivati da će neko od njih dopuniti tabelu na kojoj se sada uz Heikija nalazi samo Nik Hajdfeld. Sve u svemu, biće teško Raikonenu da odbrani trofej DHL Najbrži krug koji mu je prošle godine pripao jer je na najviše trka bio neuhvatljiv za ostale.


Poredak vozača

1. Raikonen (Ferari)…19

2. Hajdfeld (BMW Zauber)…16

3. Hamilton (Meklaren)…14

4. Kubica (Zauber BMW)…14

5. Kovalainen (Meklaren)…14

6. Masa (Ferari)…10


Poredak timova

1. BMW Zauber…30

2. Ferari…29

3. Meklaren…28

4. Vilijams…10

5. Tojota…8

6. Reno…6

Iz istog broja

Istraživanje - Nastavak iz prošlog broja – Atribut državnosti i džoker za NATO

Propao NATO džoker

Siniša Stanković

Istraživanje – Nove vojske bivše Jugoslavije (8)

Oružane snage BiH – profesionalni patriotizam

Slobodanka Dekić

Rezervati prirode – Uvac

U lešinarevom gnezdu

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu