Kolumna

Navigator

Internet na ženski način

Pre nekoliko godina tumači interneta bavili su se prebrojavanjem žena i muškaraca na mreži. Bilo je to u vreme kada su muškarci još bili brojčano nadmoćni, ali su se žene opasno približavale. Onda se taj broj izjednačio i izvlačenja zaključaka o "polu i karakteru" interneta su presahla. Sada se to polno prebrojavanje vraća na sasvim drugačiji, pragmatičan način.

U ponedeljak 31. marta Jahu je lansirao svoj novi sajt Šajn to jest Odsjaj, na adresi shine.yahoo.com. Reč je o sajtu posvećenom isključivo ženama i njihovim potrebama. Menadžment Jahua, portala koji inače ne stoji baš najbolje i u pregovorima je sa Majkrosoftom koji bi da ga preuzme, procenio je da je populacija žena između 25 i 54 godine prilično zanemarena na internetu. A to su žene, svi to znamo, koje donose odluke šta će se kupiti za kuću, gde će se putovati, kako će se namestiti ili preurediti stan. Veliki marketinški novac je u pitanju i Jahu bi da prigrabi najveći mogući deo.

Nije da sličnih sajtova nije bilo do sada (ako ste žensko verovatno imate i neki omiljeni), ali Šajn donosi drugačiji pristup. Raznovrsniji je, bolje dizajniran nego konkurencija poput www.glam.com ili www.marthastewart.com. Ako vas podseća na štampane ženske magazine to ne treba da vas čudi. Njegov sadržaj se i generiše iz tih časopisa i ovaj projekat predstavlja pokušaj da se sjaj sa papira prebaci ne ekran, bez nekog velikog izmišljanja. Naravno, uz dodatak interaktivnosti kroz blogove i forume.

Glavna primedba internet eksperata odnosi se na samu adresu sajta. Jahu ima običaj da sve slične projekte razvija pod sopstvenim domenom yahoo.com, dodajući ime sajta ispred. Eksperti smatraju da je to loš pristup jer ako vam neko kaže da je nešto dobro pročitao na Šajnu, logično je da ćete otići na adresu www.shine.com. Tamo vas, međutim, čeka sajt za traženje posla, koji će sasvim sigurno u narednim mesecima zabeležiti porast poseta od zalutalih korisnica Šajna. Ovaj sajt nema nikakve veze sa Jahuom, osim što će cena njegovog domena rasti sa uspehom Jahuovog projekta.

Kako god se razvijala priča oko ovog ženskog sajta, za internet preduzimače u Srbiji je zanimljiva. Broj žena na internetu ovde je blizak broju muških korisnika. Podjednako su uticajne kada je reč o trošenju kućnog budžeta i sve češće se obraćaju internetu "za savet" gde šta povoljno može da se nađe. Ne manjka ni ženskih časopisa čiji sadržaji bi mogli da se ukrste na nekom sajtu, a registracija RS domena tek je počela tako da postoji lom slobodnih imena.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Protiv amaterizma

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Znak približne jednakosti

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu