Parlamentarni izbori u Srbiji

Prestrojavanje i postrojavanje

Primiče se kraju grupisanje pred izbore. DS s mini DOS-om, liberali, narodnjaci, radikali, socijalisti i ostali

PRVA TROJKA: Predaja izbornih lista DS-a,…

Kampanja pred vanredne parlamentarne izbore 11. maja se zakuvava, dok se privodi kraju predizborno raspoređivanje i odmeravanje. Do sada su tri koalicije predale svoje liste. Prva je Tadićeva lista "Za evropsku Srbiju", u kojoj Demokratske stranka nastupa u koaliciji sa Dinkićevim G17 plus, Čankovom Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Ljajićevom Sandžačkom demokratskom partijom i Draškovićevim Srpskim pokretom obnove. Druga je Jovanovićeva Liberalno demokratska partija koja nastupa sa Demohrišćanskom strankom Srbije i Socijaldemokratskom unijom, a treća se upisala Koštuničina koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

Radikali su za utorak 25. marta uveče najavili predaju liste pošto su čekali da iz Haga stigne Šešeljev pristanak da bude na čelu njihove liste.

…LDP-a

Socijalisti najavljuju koaliciju sa Partijom udruženih penzionera Jovana Krkobabića i Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, koja je na prošlim izborima nastupala s narodnjacima.

Samostalan nastup najavila je manjinska Bošnjačka lista za evropski Sandžak – "Dr Sulejman Ugljanin", koju čine Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, Socijalno-liberalna partija Sandžaka i Stranka demokratske akcije, a najavljuje se i priključenje Reformista Sandžaka. Zbog mogućnosti da se takmiče za mandate bez cenzusa, po svoj prilici samostalno će nastupiti partije vojvođanskih Mađara, a verovatno i partije Roma i partije Albanaca iz Preševa u Bujanovca.

PRODOR: Ulazak SPO-a Vuka Draškovića u koaliciju s DS-om, pa i SDPO Verka Stevanovića u saradnju sa G17 plus sigurno predstavlja uspešan taktički prodor demokrata na zonu uticaja DSS-a, koji je 1992. godine i izašao iz DS-a zbog saradnje s Vukom Draškovićem kad je formiran DEPOS I.

…i DSS-a

Ulaskom SPO-a (134.000 glasova) na listu DS-a i PUPS-a na listu socijalista, na veće liste je privučeno oko 200.000 rasutih glasova s prošlih parlamentarnih izbora.

Ostaje još da se vidi šta će činiti ostale partije koje na prošlim izborima nisu prošle cenzus, a vukle su još oko 150.000 glasova: Socijaldemokratska partija Nebojše Čovića (koja je s penzionerima imala 125.000), Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića (70.000), "Zato što mora bolje" Branka Pavlovića (oko 16.000), Demokratska zajednica Srbije Obrena Joksimovića (oko 5000), Socijaldemokratija Nenada Vukasovića (oko 5000), Reformistička stranka Aleksandra Višnjića (oko 2000). Najavljivana je lista nezavisnih socijaldemokrata, no do zaključenja ovog broja nije se pojavila pred RIK-om.

Pažnju novinara izazva otcepljenje od radikala frakcije koju predvodi Maja Gojković i tvrdnje pa demantiji s obe strane da bi ona mogla da podrži Demokratsku stranku.

Mnoge oči su uprte u SPS kao potencijalnog postizbornog kooperanta liste "Za evropsku Srbiju". Zanimljivo u tome je samo to što sada o evropskom prestrojavanju pozitivno govore oni koji su 2004. prihvatanje podrške socijalista od strane manjinske vlade 2004. proglašavali za bogohuljenje, a oni koji su tu podršku tada opravdavali sada govore kako ne bi bilo prirodno da na evropsku stranu pređe deo nacionalnog bloka.

Razlog za te grčevite spekulacije je "logika zbira". Prema najnovijem istraživanju Medija galupa, koalicija okupljena oko DS-a bi mogla da ima 105 poslanika, radikali 95, DSS-Nova Srbija – 26, socijalisti – 14, a nacionalne manjine – deset.

NEPOZNATO: S Koštuničine strane se ponavlja da se o postizbornim koalicijama ne govori pre izbora, jer bi to predstavljalo uvredu birača. Bar jedna struja u toj partiji na te spekulacije o slozi DS-a i SPS-a verovatno gleda kao na uklanjanje psihološke barijere za eventualnu koaliciju s radikalima. Kritičari podsećaju na saradnju DSS-a s radikalima pri ucenjivačkom izboru Nikolića za predsednika parlamenta u maju 2007. Dok je bio u opoziciji, DSS je sarađivao s partijama desne, tvrđe nacionalne orijentacije, kao što je svojevremeno Rakitićeva Saborna narodna stranka ili SDS. Koštunica pak ponavlja da ova partija u svojoj istoriji nije imala periode direktne saradnje sa radikalima, osim u okviru opšte saglasnosti o Ustavu ili Kosovu.

Za sada je indikativno da Koštunica ponavlja da je dva puta silazio s vlasti.

AH, EU: Vanredni parlamentarni izbori su opisivani, s jedne strane kao referendum o Evropi, a s druge strane kao referendum o celovitoj Srbiji. Svaka od strana je posle toga pokušavala da fiksira negativnu sliku o konkurentima: Koštuničina strana je ponavljala da sumnja u DS i G17 plus, a za dokaz uzima saradnju sa LSV-om, a sa Tadićeve strane je ponavljano da je Koštunica napustio evropsku politiku. U međuvremenu, Tadićeva strana je raznim izjavama i potezima svojih državnih funkcionera (najčešće ministra spoljnih poslova Jeremića), ponavljala da se ne odriče Kosova. Sa Koštuničine strane je potcrtavano da on nije za prekid saradnje sa EU, već za to da Srbija, dok god se ne raščiste sporna pitanja u vezi sa Kosovom, treba da postupa kao Švajcarska ili Norveška – da sarađuje, ali da ne bude članica, da teza o izolaciji predstavlja samo propagandu, da je srpsko EU članstvo daleko i da dotle treba raščistiti sporna pitanja.

Ovog 24. marta jedna od lakmus tema bila je 9. godišnjica bombardovanja Srbije od strane NATO-a 1999. godine. Premijer u ostavci Koštunica, koji prisustvuje bogosluženju u pomen poginulih, izjavljuje kako je sada jasno da je surovo rušenje zemlje u tom ratu imalo cilj da od Kosova i Metohije napravi prvu NATO državu na svetu. Ministar vojni Šutanovac iz Demokratske stranke polaže u Zemunu venac na spomenik vazuhoplovcima koji su poginuli tokom bombardovanja, prima pilote veterane i izražava nadu da će se u budućem vremenu razmišljati više politički nego vojno.

Predstavnici obe grane vlasti priređuju svečane prijeme u čast plivača Milorada Čavića, osvajača medalje na Evropskom prvenstvu i suspendovanog iz daljeg takmičenja zbog toga što je nosio majicu na kojoj je pisalo: "Kosovo je Srbija".

Izborna kampanja je, čini se, već izašla iz okvira "Kosovo–Evropa" i polako usisava sve političke i društvene teme. Tadić, Đelić i Dinkić su objavili svoje imovinske karte, a Tadić i zdravstveni karton. To je odgovor na kampanju koju su tokom prošle godine vodili radikali, a možda i odgovor DSS-u koji je u odgovoru Đeliću na prigovor o skretanju Koštunice s evropskog puta potegao pitanje Đelićeve imovine.

Potez sa otvaranjem personalnih kartona je naišao na dobar prijem u medijima. Iz DSS-a i SRS-a su nagovestili da će i oni objaviti imovinske kartone funkcionera. Radikali su jednom ironičnom akcijom pokušali da umanje efekat tog otvaranja imovinskog kartona. Dva su razloga za to. Jedan je što možda procenjuju da je potez bio ubedljiv, a drugi što je time možda potkopana njihova namera da kampanju zasnuju na optužbama za korupciju. Radikali će verovatno iznenaditi demokratski i narodnjački tabor zapetljan u sholastičku raspravu o Kosovu i o Evropi i krenuti u jaku socijalno obojenu kampanju.

Sudeći po ponašanju u predigri kampanje, pripadnici dosadašnje vladajuće koalicije nisu zasad izvukli odgovarajući zaključak iz predsedničkog rezultata Tomislava Nikolića i još ne vide da radikalska parola iz devedesetih: "Mi dolazimo", može postati veoma aktuelna.

Parole, parole: Ima šanse, ima, ima; sa nama nema neizvesnosti

Pred nama su izborni slogani iz prethodnih izbornih borbi u Srbiji. Neke su upropastile one protiv kojih su isticane, neke one koji su ih isticali, a neke narod koji je u njih poverovao

1990.

"Sa nama nema neizvesnosti" (SPS);

"Vreme je", "Prelomite pametno" (DS);

"Snaga, pobeda, obnova", "Sutra počinje odmah" (SPO);

"Srbija se saginjati neće" (SPS);

"Gde su srpske zemlje, tu su srpski radikali" (SRS);

1992.

"Vratiti osmeh Srbiji", "Možemo, hoćemo bolje" (DS);

"Sa nama nema sankcija" (SPO);

"Pobedimo u miru, građanska svest, građanska savest" (GSS);

Sledeće godine, doslednost svoje politike "Mi se nismo promenili", "Mi dolazimo" (SRS);

1993.

"Pošteno" (DS)

"Zrelo je" (DSS);

"I ovo je Srbija", "DEPOS daje reč", "Glas nade", "Da živimo kao sav normalan svet", "Ima šanse, ima, ima" (DEPOS);

"Tako treba" (SPS), "Kad bolje razmislimo, svi smo mi pomalo socijalisti" (SPS Beograda);

1996.

"Vreme je", "Izaberimo najbolje" (SRS);

"Idemo dalje", "Srbija 2000 – korak u novi vek" (SPS);

"Verni vama, verni istini, verni sebi" (DSS);

"Glasaj za sebe", "JUL je kul", "Kevo, ja ću levo", "Lepo, lepše, levo" (JUL).

"Evo ruke", "Zbogom oružje", "Da ne bere onaj koji ne sadi" (Nova demokratija);

"Zajedno" (Koalicija Zajedno),

"Ako sad ne otvorite oči, nikad nećete progledati", "Srbija je park iz doba Jule", "Lepo, lepše, Lešće", "Lepo, lepše, bez vas najlepše", "Mislim, dakle ne gledam RTS", "Studenti nemaju alternativu, ali imaju turbo folk", "Vredelo je prati uši sve ove godine", "Pošteni izbori, kako to lepo zvuci" (studenti u zimu 1996/1997);

1997.

"Budi hrabar, reci dosta", "‘Ajmo, ‘ajde, svi u napad" (DS);

"Bojkot – moj izbor", "Znam za jadac" (DSS)

"Nepošteni izbori, lopovska vlast" (GSS);

"Ujedinjeni na izborima, ujedinjeni u bojkotu" (DHSS);

"Sto jes’ jes’, najbolji je SPS", "Za bolji život, budućnost Srbije" (SPS);

"Jedinstvo različitosti" (JUL);

"Za Srbiju u plusu", "Srbiju na Zapadu", "Srbiju Srbijancima", "Selo bez poreza do kraja veka" (ND);

"Svi za Srbiju", "Ljubav, vera, nada", "Srbijo, izađi!" (SPO);

"Mi dolazimo", "Hej, stranka srpskih radikala, hej, srpski ponos, srpska slava, sa tobom, sa pesmom, za danas, za bolje sutra!" (SRS);

2000.

"Idemo dalje, u nove pobede", "Uvek kad vam treba mi smo tu", "Ugovor s narodom". "Obnova, razvoj, reforme – 21 projekat za 21. vek" (SPS),

"Mudrost, hrabrost, poverenje", "Pamet, znanje i poštenje", "Svoj na svome", "Uvek uz svoj narod", "Danas Zemun, sutra Srbija", "Mi dolazimo – SRS", "Radikali, snaga naroda" (SRS);

"Vojislav Mihailović, naš čovek" (SPO);

"Lična skromnost i poštenje", "Briga za državu i naciju", "Ko, Koštunica", "Vojislav Koštunica, čovek iz komšiluka" (DEPOS);

"Narod je otpor", "Otpor, jer volim Srbiju", "Širi se", "Gotov je", "Puko ko zvečka", "Nas je više" (Otpor);

2003.

"Radikalno bolje" (SRS – dr Vojislav Šešelj);

"Budućnost odmah" (DS – Boris Tadić);

"Kao što narod kaže, Koštunica" (DSS – dr Vojislav Koštunica);

"Zajedno za Srbiju" (SPO–NS–Vuk Drašković–Velimir Ilić);

"Pobeda za Srbiju" (SPS – Slobodan Milošević);

"Srbija na 1. mestu" (G17 plus – Miroljub Labus);

2007.

"Zato što život ne može da čeka" (DS – Boris Tadić);

"Da već danas bude bolje" (SRS – dr Vojislav Šešelj);

"Živela Srbija" (DSS–NS – dr Vojislav Koštunica);

"Vredi se boriti" (SPO – Vuk Drašković);

"Srbijo, glavu gore!" (SPS);

"Stručnost ispred politike" (G17 plus – Mlađan Dinkić);

"Od nas zavisi" (LDP–GSS–SDU–LSV – Čedomir Jovanović);

"Srbija ima snage" (PSS – Bogoljub Karić);

"Nova šansa" (SVM – Jožef Kasa);

"Iskustvo i energija" (PUPS – dr Jovan Krkobabić i SDP – dr Nebojša Čović);

"Za Sandžak u evropskoj Srbiji" (Koalicija Lista za Sandžak – dr Sulejman Ugljanin);

"Zato što mora bolje" (Branko Pavlović – "Zato što mora bolje");

"Neke nove Lale" (Koalicija "Vojvođanske partije" – mr Igor Kurjački);

"Čovečnost je najviši vrh čoveka" (Unija Roma Srbije – dr Rajko Đurić).

Iz istog broja

Vreme uspeha

Biznis

Evolucija

Ukus normalnog u genima Džingis-kana

Slobodan Bubnjević

Nasilje u porodici

Kazna je zakon

Ivana Milanović Hrašovec

Hleb

Prevara u vekni

Vladan Stošić

Dr Stojan Jeftić, predsednik Zadružnog saveza Srbije

U iščekivanju pametne vlade

Zoran Majdin

Afere

Lov na bubrege

Dejan Anastasijević

Sport i politika

Delfin, ćirilica i Kosovo

Slobodan Georgijev

Pravosuđe

Sudije bez zaštite

Tatjana Tagirov

Socijalisti na raskrsnici

Potencijalni problem

Vera Didanović

Na licu mesta

Srbi južno od Ibra

Momir TurudićAntrfile: Jovana Gligorijević

U vozu Kraljevo–Zvečan

Kuća časti

Prvoslav Karanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu