Vreme uspeha

Biznis

Republika Srbija je akcionar u devet banaka: Srpskoj (96,52 odsto kapitala), Privrednoj u Pančevu (92,98), Credy (60,54), Poštanskoj štedionici (50,52), Čačanskoj (38,84), Komercijalnoj (38,61), Jubmes (21,1), Agrobanci (20,07) i Privrednoj u Beogradu (19,4 odsto)

Priznanja: "Peugeot 308" automobil godine

Prema odluci 39 novinara iz 37 redakcija, za automobil godine (2007) u Srbiji i za najbolje ekološko vozilo za 2008. proglašen je "peugeot 308". Ovo prestižno priznanje, koje se tradicionalno dodeljuje u organizaciji "Privrednog pregleda", uručeno je 18. marta predstavnicima kompanije Verano motors na manifestaciji BG Car Show na Beogradskom sajmu. Tom prilikom je Jovo Sreća, direktor marketinga Verana, podsetio da je "peugeot 308" ušao i u Ginisovu knjigu rekorda po osnovu minimalne potrošnje goriva (3,16 litara dizela na sto kilometara) i minimalne emisije štetnih gasova. Takođe, nemački časopis "Biltesontag" dodelio mu je nagradu "Zlatni volan", naš "Tempo" proglasio ga je za "Automobil godine", dok su mu posetioci sajta "Vrele gume" dodelili titulu "Naj auto". Inače, novinari su dodelili još dva priznanja: Toyotinom "land kruzeru V8" za najbolje SUV vozilo u 2007. i kompaniji Delta auto za najbolje redizajnirano


Promocije: Pivo sa aromom limuna

Kompanija Carlsberg prva je u Srbiji donela osveženje u vidu nove vrste piva obogaćenog limunom, pod nazivom Tuborg Lemon. Ovo pivo je čisto sladno, napravljeno od najkvalitetnijih sirovina sa prirodnim osvežavajućim dodacima. Kao osnova se koristi vrhunsko premium pivo Tuborg Green sa posebnom vrstom hmelja, manje osetljivog na svetlo zbog bezbojne boce (0,33 litra). "Lansiranjem novog brenda na tržište, Carlsberg Srbija želi da svojim potrošačima ponudi potpuno nov i osvežavajući ukus piva. Tuborg Lemon je idealno osveženje u svim prilikama kada obično pivo nije dovoljno. Ovo pitko pilsner pivo sadrži 4,9 odsto alkohola, ima čist i rezak ukus sa aromom limuna koji u trenutku gasi žeđ", rekao je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor kompanije.


Sertifikati: Prva dva "Knjazu"

"Knjaz Miloš" je jedina kompanija u Srbiji koja je dobila dva nova međunarodna sistema OHSAS 18001 i SRPS ISO 14001:2005. Ovim sertifikatima potvrđuje se da kompanija iz Aranđelovca svojim zaposlenima obezbeđuje dobre uslove za rad, ali i da vodi računa o zaštiti životne sredine.

"Ovo je još jedan dokaz našeg liderstva u kvalitativnom smislu. Da bi jedna kompanija bila istinski lider, nije dovoljno da ostvaruje najveći udeo na tržištu, neophodno je da postavlja standarde, da bude merilo za konkurenciju. ‘Knjaz’ jeste takva kompanija", rekao je Rade Pribićević, direktor za korporativne poslove Danube Foods Groupa, u okviru kojeg posluje "Knjaz".


Nagrade: Najbolja banka u Srbiji

Svetski finansijski časopis "Global Finance" proglasio je Raiffeisen za "Najbolju banku u Srbiji u 2007", a poseban značaj nagradi daje činjenica da je ovo peti put zaredom da ista banka dobija pomenutu nagradu. Tim povodom, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Oliver Regl je rekao: "Ova nagrada je još jedna potvrda naše liderske pozicije. Ona nam je utoliko značajnija jer je postignuta na sve kompetitivnijem srpskom bankarskom tržištu. Nastavićemo intenzivni razvoj, stavljajući i dalje potrebe i interese svojih klijenata u središte poslovanja."


Laureati: Prvi Tigar i Bivoda

U konkurenciji oko 400 preduzeća, Tigar i Bivoda proglašeni su za društveno najodgovornije kompanije u Srbiji. Nagradu, koja se prvi put dodeljuje u našoj zemlji kao deo projekta za korporativnu društvenu odgovornost (CSR) u jugoistočnoj Evropi, dobili su u kategoriji velikih preduzeća (osim Tigra) i Ball Packaging, Carlsberg, Holcim i Erste banka. U kategoriji malih i srednjih preduzeća, nagrada je (osim Bivodi) pripala i Ribomu-CMS, Jugohemu, Euconsku i Maja prometu.


Donacije: Dve tone hrane

Kompanija "Soko Štark" je, pored redovnih davanja, prošle sedmice poklonila još dve tone proizvoda ustanovama za decu bez roditeljskog staranja, kao i organizacijama za brigu o deci sa posebnim potrebama. Povod je bio Izveštaj o primeni Konvencije o pravima dece u Srbiji sa informacijom da trećina naše dece živi ispod granice siromaštva i da su najugroženiji mališani koji nemaju svoje porodice, kao i da je veliki broj dece sa smetnjama u razvoju smešten u ustanove socijalne zaštite, a ne u porodici. Kao podstrek svim ljudima dobre volje da problemi najmlađe populacije budu prioritet, "Štark" je poklonio (za ukupno deset ustanova) svoje proizvode kao hranu.


Banke: Ulaganje u budućnost

Piše: Aksel Humel, predsednik Izvršnog odbora Volks banke

Kretanja na berzi su između ostalog i ogledalo političke situacije. Ulagačima je teško da posmatraju kako im investirani novac gubi vrednost i tada se postavlja pitanje: da li da povučemo investiciju, odnosno da li sada treba prodati kupljene jedinice investicionih fondova u koje smo ulagali.

Međutim, kada pogledamo kako su se razvijala tržišta u zemljama u tranziciji, sva su imala tendenciju dugoročnog rasta, naravno uz povremene korekcije. Zbog toga, bez obzira na sadašnja na kretanja na tržištu i opštu situaciju, dugoročno gledano mogu se očekivati prinosi. Strpljenje je najbolji saveznik svakog ulagača: dugoročne investicije mogu doneti veliki profit. Oni koji žele da investiraju na duži rok i koji razmišljaju, na primer, o odlasku u penziju i o finansijskoj sigurnosti u "starijim danima", mogu svoje investicije prilagoditi potrebama i mogućnostima. Novac u tom slučaju treba disciplinovano i kontinuirano odvajati, podeliti uplate u penzioni i investicioni fond. Povremeni padovi na tržištu mogu se posmatrati zapravo kao šansa za kupovinu jedinica po nižim cenama, da bi u periodu najviših vrednosti u investicionim fondovima novac pažljivo prelivali u penzione fondove. U Volksbank Investicionom Centru rade naši eksperti, investicioni konsulanti, koji će klijentima svojim stručnim savetima olakšati odluku na koji način da ulože novac. Investicioni Centar je specijalizovan sektor u okviru Volksbank a.d., koji postoji sa namerom da klijentima predočimo investicione mogućnosti i da im pomognemo prilikom izbora investicionog rešenja. Dakle, to je rešenje baš po meri potreba našeg klijenta. Investicioni Centar zastupa najveći broj investicionih fondova na našem tržištu.


Poslovno geslo: Rizik je deo uspeha

Piše: Tihomir Rajlić, generalni direktor Simensa d.o.o. Beograd

Poslovi se menjaju, tržišta se menjaju, koncepti se menjaju, ali cilj uvek ostaje isti, zato sebi uvek postavim cilj, kao i plan kako da ostvarim svoj cilj. Strateški planovi govore o tome da se moć neke firme uvek seli tamo gde postoji moć tržišta. Poslovao sam dugo u Simensu, zato ću pravom strategijom i na tržištu Republike Srbije pozicionirati Siemens Srbija tako da će za deset godina, a možda i sedam-osam, ali nikako dvanaest, biti centar Simensovih događanja na ovom prostoru. To je moj cilj u narednom periodu, a ja sam spreman da prihvatim rizik jer je rizik važan deo uspešnog biznisa.

Extreme

MREŽA: Delta motors će uložiti 122 miliona evra u novi centar za prodaju BMW automobila u Beogradu i po tri miliona evra u centre u Podgorici i Novom Sadu.

GRUPISANJE: Beogradski Farmakos kupio je Srbolek po početnoj ceni na aukciji od 29,8 miliona dinara.

DUPLO: Fabrika akumulatora u Somboru počela je izgradnju nove hale na 2300 kvadrata s namerom da udvostruči proizvodnju, na 1,4 miliona akumulatora godišnje.

PRVI: Fima Invest će ovog meseca osnovati prvi zatvoreni investicioni fond u Srbiji, čiji će članovi imati status akcionara.

INVESTITOR: Wienerberger, kupac ciglane "Bačka nova" u Malom Iđošu, uložiće 12 miliona evra u izgradnju nove fabrike kapaciteta 150 miliona jedinica poroterm blokova, a remontom starih pogona obezbedio je povećanje godišnje proizvodnje sa 16 na 40 miliona jedinica.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Boris Vasiljev, suvlasnik preduzeća "Perfekt Produkt", Beograd: Zarada preko noći je kratkog daha

Dobitnici: Pošteni preduzetnici koji su trenutno na mukama i zaokupljeni poslom koji vole. Pokušavamo da donesemo nešto novo u zemlju i promovišemo domaću proizvodnju ovde i nadam se uskoro i u inostranstvu. Ima puno dobrih firmi koje na tim principima opstaju već duži niz godina.

Gubitnici: Oni koji rade da bi zaradili preko noći, a to je sve kratkog daha. Svedoci smo postojanja firmi koje se ad hoc otvaraju i ubrzo gase.



Aleksandar Jović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita: Pozitivne promene su doneli profesionalci

Dobitnici: Svi koji su adekvatno anticipirali promene, ali i adaptirali ih. Promene, koje su se desile i u pozitivnom i u negativnom smislu. Dobitnici na osnovu pozitivnih promena su, u većini slučajeva, profesionalci za koje se nije moglo očekivati da naprave uspeh u haosu devedesetih. Dobitnici na osnovu negativnih pojava su nus proizvod protiv koga se društvo mora izboriti.

Gubitnici: Nasuprot dobitnicima su svi koji se nisu adekvatno adaptirali na promene, što, nažalost, nije mali broj.


Iz istog broja

Evolucija

Ukus normalnog u genima Džingis-kana

Slobodan Bubnjević

Nasilje u porodici

Kazna je zakon

Ivana Milanović Hrašovec

Hleb

Prevara u vekni

Vladan Stošić

Dr Stojan Jeftić, predsednik Zadružnog saveza Srbije

U iščekivanju pametne vlade

Zoran Majdin

Afere

Lov na bubrege

Dejan Anastasijević

Sport i politika

Delfin, ćirilica i Kosovo

Slobodan Georgijev

Pravosuđe

Sudije bez zaštite

Tatjana Tagirov

Socijalisti na raskrsnici

Potencijalni problem

Vera Didanović

Parlamentarni izbori u Srbiji

Prestrojavanje i postrojavanje

Milan Milošević

Na licu mesta

Srbi južno od Ibra

Momir TurudićAntrfile: Jovana Gligorijević

U vozu Kraljevo–Zvečan

Kuća časti

Prvoslav Karanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu