Mozaik

Najjeftiniji automobil na svetu

Volan, četiri sedišta i četiri mala točka

Prema proceni analitičara, indijski "nano", predstavljen pre nekoliko dana na auto-sajmu u Nju Delhiju, utvrdiće novu donju granicu za cene automobila i prinudiće ostale kompanije da slede primer

Kompanija Tata motors objavila je da joj je cilj da konstruiše vozilo na četiri točka za Indijce koji su do sada mogli da priušte samo dva točka. To novo vozilo bilo bi bezbedna i pristupačna alternativa za milione ljudi koji često prevoze i porodicu i prtljag na motociklima i skuterima, a kompanija je upozorena da će to stvoriti buku i haos na ulicama i emitovati neverovatne količine štetnih gasova. Međutim, Ratan Tata, predsednik najveće automobilske proizvodnje u Indiji (uz mnoštvo ranijih modela, proizvodiće se od polovine 2008. za početak između 250.000 i 500.000 "nano" automobila godišnje), odmah je objasnio da će "nano" minimalno zagađivati životnu sredinu i biti "najčistije" vozilo na indijskim putevima, kao i da će poštovati neophodne bezbednosne standarde.

INSPIRACIJA: Iako je, kako kaže, od trenutka kada je planirano da se "nano" prodaje za 2500 dolara (psiholoških 100.000 rupija, odnosno oko 1700 evra), znatno skočila cena čelika i nekih drugih materijala potrebnih za izradu (pa je čak pre tri godine prekinut projekat), kompanija je istrajala u svojoj nameri. Prema proceni analitičara, "nano", predstavljen pre nekoliko dana na auto-salonu u Nju Delhiju, utvrdiće novu donju granicu za cene automobila i prinudiće ostale kompanije da slede primer. U tih 2500 dolara nisu uračunati porez, marža i eventualna dostava, ali će, čak i kad se svi ovi troškavi dodaju, osnovni model, kompaktan i zaobljen autić, ipak koštati oko dva puta manje od do sada najjeftinijeg automobila na tržištu – 25 godina starog modela "suzukija marutija".

Na napade da će Tata motors morati da žrtvuje kvalitet i bezbednost da bi cenu automobila održao na niskom nivou, Ratan Tata odgovarao je da "nano" "nije auto sa plastičnim zavesama i bez krova – to je pravi auto". Na predstavljanju automobila u Nju Delhiju, on je ispričao šta ga je inspirisalo na ovaj petogodišnji poduhvat: "Otac je vozio skuter, dete je stajalo ispred njega, a iza je sedela supruga i držala bebu. To me je navelo da se zapitam da li se može napraviti sigurno, dostupno vozilo za takvu porodicu koja će ga voziti u bilo kakvim vremenskim prilikama." I zaista, indijska automobilska industrija je 11. po veličini u svetu sa godišnjom proizvodnjom od oko dva miliona komada, i jedna je od najbrže rastućih. Ipak, samo osam Indijaca od 1000 ima automobil, ali je zato u 2007. godini u ovoj zemlji prodato oko sedam miliona motocikala i skutera.

KOLIKO PARA…: "Nano" sa 33 konjske snage, evro 4 motorom od 625 kubika i četvora vrata, "u koji će moći da sednu najmanje četiri osobe", dužine je 3,1 metar (Zastavin "jugo" je oko 3,5 metara). U poređenju sa najbližim rivalom, "marutijem", ima 21 odsto više unutrašnjeg prostora, a za oko osam procenata je manji.

Motor mu je smešten pozadi, nema radio, automatski menjač (već je četvorostepeni ručni), servo, automatsko otvaranje i zatvaranje prozora, kao ni klimu, a ima samo jedan brisač i dva pojasa. Takođe, nema merač obrtaja, poželjno je da se kreće brzinom do 72 kilometra na sat kako bi imao duži vek trajanja, a maksimalna brzina automobila je 105 kilometara na sat. U rezervoar može da stane 30 litara, a troši 4,5 litara benzina na 100 kilometara u gradu i 3,8 litara na otvorenom putu. Ubrzanje do 70 kilometara na čas postiže za 14 sekundi. Gume su prečnika 12 inča.

I pored ovako skromnih performansi i karakteristika, analitičari "nano" proglašavaju "pobednikom", kažu da " obećava i izgleda fantastično", mnogo bolje nego što su očekivali, s obzirom na to da je čitava automobilska industrija vrlo pažljivo pratila ovu priču godinama i pokušavala da sazna bilo kakav detalj, dok je Tata motors "nano" vešto krio.

Za sada, "nano" će se prodavati samo u Indiji, ali u Tata motorsu se nadaju da će jednog dana (pominje se period od dve godine) početi i da ga izvoze. U kompaniji kažu i da uskoro planiraju širenje na Evropu, ali ne sa ovim modelom.

Indijska posla u Srbiji i šire

Jesenas, kada je za decembar najavljivan tender za prodaju Zastava automobila, ministar ekonomije Mlađan Dinkić pominjao je Tata motors kao jednu od pet kompanija zainteresovanih za kupovinu (u igri su navodno i Ford, Dženeral motors, Fijat i "neke kineske kompanije"). U isto vreme indijske novine pisale su kako su Tata motors i Fijat glavni kandidati za kupovinu srpske fabrike automobila, kao i da u najvećoj indijskoj auto-kompaniji nisu bili voljni da potvrde bilo kakve spekualcije o eventualnom preuzimanju Zastave. Izvori indijskog "Ekonomik tajmsa" objašnjavaju da je Tata motors zainteresovan za kragujevačku fabriku jer želi da nekadašnjeg giganta iskoristi kao početnu bazu za širenje na automobilsko tržište istočne Evrope. U tekstu se navodi da je indijska kompanija dugo tražila povoljnu priliku da se proširi na druge kontinente, pa su već izabrane slične baze u Južnoj Americi, južnoj i jugoistočnoj Aziji, Rusiji, Africi i na Bliskom istoku.

Tata motors je nedavno dostavio najpovoljniju ponudu za preuzimanje britanskih firmi Jaguar i Land rover, koje prodaje američki Ford. Pregovori dve kompanije su u toku, a analitičari procenjuju da će Indijci izdvojiti oko dve milijarde dolara. Sindikalni predstavnici radnika u Jaguaru i Land roveru u Britaniji već su podržali udruživanje sa Tatom, u nadi da bi takav ugovor obezbedio Fordu lakši pristup indijskom tržištu automobila, koje beleži visoke stope rasta.

Tata motors sa 22.000 zaposlenih je 21. po veličini proizvođač automobila u svetu. Kompanija je smeštena u Bombaju, a ima fabrike u još četiri grada. Osnovana je 1945. pod imenom TELCO (Tata Engineering and Locomotive Company) i sve do 1954. proizvodila je lokomotive. Od tada pravi i kamione, a izrada automobila započela je pre deset godina modelom "indika". U poslovnoj 2006–2007. godini indijska firma je ostvarila prihod od 7,2 milijarde dolara, a očekivanja za naredne godine su mnogo veća pošto je lansiran majušni "nano". U Indiji, gde sarađuje sa Fijatom i još nekoliko svetskih proizvođača automobila, lider je u prodaji komercijalnih vozila, drugi u prodaji putničkih vozila, a peti po veličini proizvođač kamiona u svetu. Njihovi automobili, autobusi i kamioni prodaju se u nekoliko evropskih zemalja, u Africi, u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi.

Iz istog broja

Istraživanje – Tržište umetnina u Srbiji

Haos bez velikog praska

Snežana Jovović, Jelena Karakaš, Jasmina MijićKoordinator istraživanja: Jasmina Lazić

Ser Edmund Hilari

Čovek koji je osvojio vrh

Jasmina Lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu