Vreme uspeha

Biznis

Kreditna zaduženost građana i pravnih lica kod banaka u Srbiji za 11 meseci 2007. iznosila je 847 milijardi dinara, što je za 27 odsto više nego 2006.

Asocijacije: "Privrednik" primio nove članove

Na godišnjoj sednici Skupštine "Privrednika", održanoj 25. decembra, članovi Srpskog poslovnog kluba usvojili su godišnji izveštaj o radu, izabrali organe upravljanja i primili nove članove. Za predsednika Kluba ponovo je izabran Danko Đunić (Eki investments), a u narednom dvogodišnjem mandatu izvršne odluke donosiće i članovi Izvršnog odbora: Miodrag Babić (Hemofarm), Zoran Drakulić (East point), Miroslav Mišković (Delta), Zoran Obradović (Petrobart), Toplica Spasojević (ITM) i Dragoljub Vukadinović (Metalac). U Nadzorni odbor reizabrani su: Vladimir Čupić (Hypo Alpe Group), Mića Mićić (Jedinstvo, Sevojno) i Nenad Šarenac (Heineken). U Klub je primljeno devet novih članova: Ratko Zatezalo (Petrobart), Dragijana Radonjić-Petrović (M&V Insvestments), Andrej Jovanović (Marbo), Obrad Sikimić (Diners), Veselin Jevrosimović (Comtrade Group), Nebojša Šaranović (Kappa Star Limited), Milija Babović (Fashion Co), Goran Malbašić (ABB automation Russia) i Miroljub Aleksić (Pionir). Prvi put primljeni su i članovi po pozivu: prof. dr Miodrag Jevtić (VMA), Oliver Regl (Raiffeisen Bank), Hans Vilhelm Šute (Apatinska pivara) i Vasilis Nertilis (Metaltrade). Članstvo po pozivu podrazumeva participaciju uglednih domaćih i stranih javnih ličnosti koje borave i rade u Srbiji za vreme trajanja funkcije, odnosno mandata.

Skupovi: Novogodišnje žurke

Od početka do kraja decembra, gotovo svakog dana a nekad i po nekoliko puta na dan, na uglednim mestima u Beogradu održavale su se novogodišnje žurke za novinare i poslovne partnere, koje su priređivale uspešne srpske kompanije. Teško je reći gde je bilo najveselije, ko je ugostio najveći broj ljudi, ko je ponudio najbolju hranu, gde se najduže slavilo ili ko je po svemu bio najbolji domaćin. Svugde je zapravo bilo dobro, jer su prvi ljudi kompanija govorili o svojim poslovnim uspesima u 2007. a sva ta druženja bila su izraz želje da se to sa nekim proslavi. Ovaj lep običaj pred kraj godine imao je i jaku humanu notu: mnoge firme uručile su poklone deci u raznim domovima i bolnicama i svima kojima je njihova pomoć bila potrebna.

Donacije: Podrška inicijativama mladih

U okviru programa donacija Centrifuga, koji je ove godine prvi put realizovan u saradnji Erste Bank a.d. Novi Sad i Balkanskog fonda za lokalne inicijative, odabrano je pet najuspešnijih inicijativa kojima je dodeljeno ukupno 1.320.994 dinara. Cilj programa Centrifuga bio je da dodelom donacija podstakne mlade od 15 do 30 godina da iniciraju i pokrenu kreativne kulturne sadržaje u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka (osim na teritorijama Beograda, Novog Sada i Niša). Na konkurs, koji je bio otvoren od 24. jula do 21. septembra, pristigla su 143 projekta iz 29 mesta u Srbiji. Odbor za dodelu donacija odlučio je da podrži sledeće projekte: organizaciju trodnevnog maratona koji obuhvata pozorište, film i radio neformalne grupe Sopče iz Kragujevca; pokretanje video-festivala neformalne grupe Undergrad iz Užica; projekat Rafinerije iz Vršca o predstavljanju kulturnog stvaralaštva mladih umetnika; festival amaterskog filma mladih u organizaciji neformalne grupa A86+ iz Pančeva i organizaciju niza aktivnosti u okviru alternativnog omladinskog doma Subhaus iz Sombora. Propozicijama je predviđeno da nagrađeni projekti moraju biti realizovani do 1. februara 2008.

Nagrade: "Gorki list" za 2007.

U okviru performansa "Umetnost trenutka", koji je pred Novu godinu održan u hotelu Hyatt u Beogradu, svečano su uručene nagrade za stvaralaštvo "Gorki list Creativity Award" i ozvaničen je početak rada "Gorki list" fonda za umetnost "Do zvezda". Osnivač i idejni tvorac ovih nagrada, predsednik Si&Si Group Vojin Đorđević, godišnja priznanja uručio je glumcu Nebojši Glogovcu, muzičaru Dušanu Kojiću Koji, modnoj dizajnerki Ani Ljubinković, književniku Raši Popovu i grafičaru Rastku Ćiriću.

Sponzorstva: Raiffeisen za Evroviziju

Raiffeisen International i Evropska zajednica za emitovanje potpisali su ugovor prema kome će Raiffeisen Bank biti zvanični sponzor predstavljanja Evrovizije 2008. Raiffeisen International dobio je obimna panevropska prava pridruživanja, kao i medijska prava za predstojeći događaj u Beogradu. Sponzorska prava pokrivaju Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju, Srbiju, BiH, Albaniju, Sloveniju i Mađarsku. Domaćini 53. po redu takmičenja za pesmu Evrovizije biće Radio-televizija Srbije. Takmičenje će obuhvatiti tri šou-programa koja će se uživo prenositi: polufinale 20. i 22. maja, a finale 24. maja.

Banke: Podrška malom biznisu

Piše: Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke

Od maja 2007. godine, kada je dobila licencu od NBS-a, Opportunity banka je isplatila 2100 kredita u ukupnom iznosu od 15,5 miliona evra, što je za sto odsto povećalo ukupan kreditni portfolio ove banke čije je osnovno opredeljenje podrška malim privrednicima u Srbiji.

Više od 20 odsto kredita isplaćeno je za pokretanje biznisa (tzv. start up), čime je otvoreno 587 novih radnih mesta. Podrška početnicima u biznisu najpotrebnija je na područjima gde su ugašena ili privatizovana velika preduzeća, čime je veliki deo radno sposobnog stanovništva ostao bez posla. Samo poslovna jedinica Opportunity banke u Kragujevcu ove godine je isplatila 1,9 miliona evra kredita maloj privredi i poljoprivrednicima, što je za sto odsto više nego prošle godine. Najveći udeo u kreditnim plasmanima zauzimaju mikroposlovni krediti koji se preduzetnicima i poljoprivrednicima odobravaju u iznosima od 500 do 10.000 evra, a ukupno ih je isplaćeno 1911. Osim ovih kredita, odobravaju se i mali poslovni krediti u visini od 10.000 do 20.000 evra i razvojni krediti čiji je maksimalan iznos do 500.000 evra i koji su namenjeni malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima.

Opportunity banka je članica mreže Opportunity International, koja postoji od 1971. godine i posluje u 28 zemalja sveta. Opportunity International je u Srbiji započeo poslovanje 2002. godine kao štedionica, a licencu da pređe u status banke dobio je posle dokapitalizacije od pet miliona evra. Procenat naplate kredita u Srbiji je 99 odsto. Glavni partner Opportunity banke u Srbiji je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Poslovno geslo: Borba sa najboljima

Piše: Vladimir Petrović, vlasnik Visarisa, Beograd

Imati viziju, veru u svoje znanje i hrabrost da se sve to pokuša u praksi i da se upusti u borbu sa najboljima. Zadovoljstvo je kada iz procesa razvoja izađeš sa proizvodom visoke tehnologije, konkurentnim na svetskom tržištu. Napredak kroz inovacije i neprekidno usavršavanje je neophodno da bi ostao konkurentan u tehnološkom okruženju.

Extreme

MANJAK: U Srbiji se ove godine očekuje izgradnja preko dva miliona kvadrata poslovnog i stambenog prostora i infrastrukturnih objekata, za šta nedostaje oko 30.000 građevinaca pa preduzeća planiraju uvoz radne snage.

AMBICIOZNO: Impol Seval iz Sevojna prošle godine napravio je 64.000 tona proizvoda od aluminijuma, što je bilo za 33 odsto više nego u 2006, ali za ovu godinu planira da proizvede 74.500 tona robe, takođe sto odsto za izvoz.

UVOZ: Preko Novog Pazara, u Srbiju se sa Kosova "uvozi" voće i povrće turskog, grčkog i italijanskog porekla, zamrznuti pileći bataci iz Slovenije, Hrvatske, SAD, Brazila, Argentine i Engleske, suhomesnati i mlečni proizvodi iz BiH, Nemačke i Mađarske, kafa, slatkiši i šećer iz Švajcarske, Hrvatske, Brazila i Šri Lanke, a pića i tehnički aparati iz Italije i Slovenije.

NAGRADA: Udruženje ekonomskih propagandista Srbije proglasilo je projekat "Obrazovni centar" U.S. Steela iz Smedereva najboljim u 2007.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Saša Stojsavljević, direktor Digital Security, Beograd: Većina misli prvo na stomak

DOBITNICI: Malobrojni koji su imali "sreće" da učestvuju u raspodeli društvenog kapitala.

GUBITNICI: Svi koji još ne shvataju da se društveno uređenje promenilo. Umetnost oplemenjuje dušu, ali u tranziciji, nažalost, većina mora da misli prvo na stomak. Tu cenu će platiti naša deca.

David Pavlinić, direktor Movis Electronic, Beograd: Tranzicija se ne dešava nekom drugom

DOBITNICI: Tranzicija nije nešto što se dešava samo po sebi i nekom drugome, tranzicija je deo svakog od nas. O svih nas zavise brzina, uspeh i pozitivni efekti tranzicije u Srbiji.

GUBITNICI: Navedeno se odnosi i na neuspeh tranzicije.


Iz istog broja

Ličnost godine – Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost

Strast bez ostrašćenosti

Tamara Skrozza

Ker Mića i priključenija

Čovek koji je ubio psa

Dragan Todorović

Ratni zločini, droga i ostali kriminal

Specijalna veza

Miloš Vasić

Energetski aranžman Srbije sa Rusijom

Sanstefanska energija

Dimitrije Boarov

Predsednički izbori

Gde je put, a gde stranputica

Vera Didanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu