Kultura

Pioniri masovne potkulture

Hej, živote, mnogo tražiš

Šetajući kroz sve inkarnacije popularne muzike bivše Jugoslavije, od ranih šezdesetih naovamo, zvala se ona narodna, novokomponovana, turbo, folk-rok ili zabavna, sve je upečatljiviji njen vizuelni identitet oličen u omotima ploča. Među njima ima i pravih bisera. Sadržaji pesama bili su prekrivani brižljivo dizajniranom formom, omotom koji je trebalo da bude primamljiv svima, još bolje ako ima neku dramatiku, pa su tako nastajali istinski artefakti najširih narodnih slojeva, koji su danas predmet interesovanja kulturnih arheologa

"Svaki omot ima svoju priču, ali neke priče su zanimljivije od drugih", kaže Miha Macini, poznati slovenački pisac, scenarista, ujedno i kolekcionar naročito "živopisnih" omota singl ploča iz muzičke produkcije bivše Jugoslavije, od koji se neki mogu videti na njegovom sajtu www.mihamazzini.com, ali i na mnogim drugim sajtovima koji se bave popularnom kulturom bivše Jugoslavije (pomenimo, na sajtu www.barikada.com/ex_yu_singles/ u bazi podataka nalazi se 3236 singlica).

Tako, na primer, u jednoj od tih priča je i pevač Gvozden koji peva Komšinice skuvaj kafu. Na slici, on u elegantnom, službenom odelu već kafeniše s mladom i lepom komšinicom, strastveno je gleda dok mu na ruci sija venčani prsten. U vreme kada nije bilo video-spotova, omoti ploča su izgleda morali biti sve: i prvi utisak, i cela priča, i reklama… Jugoton je izdao ploču Vehbije Ćoralića, o povratku u mladost, na kojoj su naređane dve slike. Crno-bela je portret pevača, a pored nje još veća i u koloru – flaša "Muške vode" iz Kladnja.

Pesma Imam nešto al’ nedam i još "bolji" omot te ploče Milice Ostojić, poznatije kao Mica Trofrtaljka, ili dekolte domaće pevačice Samante, ili požudna poza Rade Čokolade kao ilustracija za pesmu Cic Mile, pokazuju da tematika narodne muzike nije uvek bila ljubavno-melanholičnog karaktera.

Ibro Selmanović na omotu svoje ploče pojavljuje se u šljaštećem plavom odelu s belim maramčetom u džepu, i to pevajući Srce bi s tobom otrova pilo, sa oznakom izdavača da se radi o dijamantskoj ploči, a kočoperni Bajo je svoj singl Ja sam ranjen kao ptica prodao u platinastom tiražu.

Mnogo više od tek jedne ploče je i singlica Ismeta Krcića u izdanju Radio-televizije Beograd, koja ima specijalno dizajniran omot za svaku stranu ponaosob. Na strani A je pesma Ljepota ti krasi lice, po svemu sudeći ljubavna balada, mada bi danas bila predmet ozbiljnih diskusija i polemika s obzirom na to da je pored slike pevača ukomponovan i čedni lik deteta, reklo bi se dečaka. Međutim, strana B je još veće iznenađenje. Pesma se zove Sutjeska, a poetični Ismet najednom se presvukao u ratnika, i to kakvog! Jagnjeće krzno na golom telu, kapa s petokrakom i pištolj opasan oko struka, ruke prekrštene, pogled čvrst. Neka vrsta mešavine Tarzana i hipija, kako bi ocenio Macini.

Iz istog broja

TV manijak

Dan desetog decembra

Dragan Ilić

Pozorište – Ulrike Marija Stjuart, "Talija", Hamburg

Igrajmo se terorizma

Ivan Medenica

Pankrti u SKC-u

Pogo starog mačora

Teofil Pančić

Beogradski pank

Pogled iz narodne milicije

Miloš Vasić

Izložbe – Vizuelne uspomene Goranke Matić

Hroničarka beogradske „movide“

Teofil Pančić

Muzika čačanske kotline

Šumadijska pesnička vertikala

Ivan Janković, filozof iz Jagnjila i urednik časopisa "Katalaksija"

Miroslav Ilić u Beogradskoj Areni - 57. rođendan i 35 godina estradne karijere

Gospel po Miroslavu

Dragan Kremer

Pozorište

O ranjivosti

Olga Dimitrijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu