Mozaik

Policija u fudbalu

Zašto kažeš fudbal, a misliš na kriminal

Privođenjem trojice operativaca FK Crvena zvezda i jednog funkcionera Fudbalskog saveza Srbije srpska policija je krenula u dugo najavljivani obračun sa neregularnostima i nasiljem u domaćem fudbalu. Prethodne akcije u drugim oblastima pokazuju da je konačno razrešenje kriminalnih radnji posao koji često ostane u obliku hrpe naslovnih strana beogradskih tabloida

"INCIDENT" I HAPŠENJE: Paljenje…

U prošli petak pre podne Beograd je brujao od priče da je policija krenula sa hapšenjima na stadionu FK Crvena zvezda. Nagađanja i glasine dobili su realan oblik negde u rano popodne kada je na televiziji prikazano privođenje generalnog sekretara FKCZ-a Zorana Damjanovića iz prostorija Fudbalskog saveza na Terazijama u Beogradu.

Sada već uobičajeni medijski manir srpske policije primenjen je i ovoga puta. Videli smo skremblovane policajce kako uvode u kola genseka Zvezde, koji ima izraz lica kao da ga vode na specijalnu večeru. Izgledalo je da malo nedostaje pa da čovek progovori kada je video kamere i fotoreportere i da izjavu. Policija ga je smestila na zadnju klupu zelenog "keca" i odvezla u policiju da dâ izjavu. Istog jutra su privedeni Milorad Ćorović, direktor Zvezdinog stadiona, Novica Mijušković, komesar za bezbednost srpskog šampiona, i Rade Popović, delegat FSS-a na utakmici Crvena Zvezda – Hajduk iz Kule, na kojoj je došlo do incidenta na severnoj tribini kada je umalo ubijen pripadnik Žandarmerije Nebojša Trajković. Njih policija tereti na okolnosti izazivanja opšte opasnosti i određen im je pritvor u trajanju od trideset dana. Ranije je policija uhapsila trojicu izgrednika za koje se osnovano sumnja da su izvršili napad na službeno lice i da su izazvali opštu opasnost. FKCZ je kažnjen sa 500.000 dinara i igraće tri utakmice na svom stadionu pred praznim tribinama.

…i privođenje generalnog sekretara (videti antrfile za tekst)

OBJEKTIVNA I SVAKA DRUGA ODGOVORNOST: Obračun srpske policije sa domaćim huliganima na jednoj strani i najavljena istraga protiv tzv. fudbalske mafije na drugoj, bili su medijski događaj broj jedan u Srbiji proteklih dana. Tabloidi i "ozbiljna štampa" iznosili su iz dana u dan detalje iz policijske istrage navodeći poneke tragove. Policija, prema onome što je javno saopšteno, nastupa na dva koloseka: jedan se bavi utvrđivanjem odgovornosti za nasilje na pomenutoj utakmici i stradanje policajca, a drugi kolosek je provera poslovanja rada fudbalskih klubova u cilju otkrivanja ilegalnih tokova novca o čemu je u "Vremenu" bilo reči u više navrata. Postojanje fudbalske mafije se u Srbiji tretiralo kao medijska pretpostavka i do sada nije bilo značajnijih otkrića i vođenja ozbiljnih istraga. U toku akcije "Sablja" bilo je delimično pokrenuto i to pitanje kroz slučaj Svetlane Ražnatović, predsednice FK Obilić, ali je istraga zapela na dobijanju podataka iz Rusije. Trenutna akcija policije bi trebalo da pokaže da li je moguće dokazati umešanost "prljavog novca" u fudbalskoj industriji i stepen korupcije među onima koji su klubove vodili. Eventualno "procesuiranje" vodećih ljudi najvećih srpskih klubova i Fudbalskog saveza i njihovo stavljanje u istu ravan sa osobama za koje se pretpostavlja da su šefovi kriminalnih grupa mogli bi da dovedu u pitanje opstanak profesionalnog fubdala u Srbiji.

Kada je reč o prvom nivou policijske istrage, tu je stanje manje-više poznato i potrebno je primeniti postojeći krivični i Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama. Jedan policajac je brutalno pretučen na tribini; njega su pokušali da zapale bakljom; unošenje i korišćenje pirotehnike na sportskim priredbama nije dozvoljeno; vinovnici su snimljeni; postoje svedoci koji su videli šta se dogodilo. Stvar je gotovo jednostavana, bez obzira na argument Zvezdinih navijača da je policija i prema njima nebrojeno puta bila brutalna, pa da niko zbog toga nije odgovarao. Koliko god voleli svoj klub i iz srca osećali svetsku nepravdu, teško da je moguće složiti se sa navijačima kada izjednačavaju svoje stradanje (koje često jeste rezultat glupih akcija policije) i napad na pripadnika policije kome je u opisu da štiti javni red i mir.

Ono što je problematično u delu ove istrage jeste pozicija četvorice uhapšenih operativaca jer im se u delo stavlja nešto što bi moglo da bude uslovno određeno kao "komandna odgovornost". Prema Statutu kluba (FKCZ) trojica Zvezdinih funkcionera su odgovorni za bezbednost na utakmicama. Oni bi morali da znaju da li postoji opasnost od izgreda, da je na stadion nešto uneto pre utakmice, oni angažuju, u ime kluba, redare koji su dužni da obezbe red na tribinama i igralištu. Problem je u tome što kod nas nema tzv. sudske prakse koja bi podržala potencijalnu presudu na predočene okolnosti.

LIKOVI IZ PRIČE: Toplica Spasojević,…

Uprava kluba na čelu sa predsednikom Toplicom Spasojevićem stala je iza svojih zaposlenih i uputila zahtev da budu pušteni iz pritvora. On je u intervjuu objavljenom na klupskom sajtu rekao da ne može biti odgovornost na ovoj trojici u situaciji kada nije do kraja jasno kako obezbeđivati sigurnost na tribinama. On nije govorio o tome da li je neko iz uprave kluba imao sastanke sa navijačima pre te utakmice i da li je opet bilo odlučeno da se zarad poboljšanja opšte atmosfere u klubu pred važnu utakmicu sa Boltonom u Kupu UEFA dozvoli navijačima, pored slobodnog ulaza, da donesu i rekvizite za stvaranje "paklene atmosfere". To je pitanje na koje će policiji i istražnom sudiji svakako odgovarati uhapšeni operativci koji bi sa takvim stvarima morali da budu upoznati.

Policija bi takođe u istrazi trebalo da pokaže šta je tačno njen pripadnik radio naoružan među najvatrenijim navijačima Zvezde, kako je došao u situaciju da ga napadne velika grupa na onakav način i zbog čega nije bilo brže intervencije njegovih kolega koji su takođe bili na tribini. U svetu je poznata praksa da policija u želji da razotkrije delovanje huligana ubacuje svog čoveka u grupu, ali je u ovom slučaju teško verovati da je to bila namera. Jedan beogradski tabloid je u utorak objavio da im je Trajković objasnio da ne zna što su ga napali. Izvor "Vremena" iz Palate pravde ne može da potvrdi da je u pitanju bila neka specijalna akcija policije. Ako je ubacivanje žandarma na "sever" način sakupljanja operativnih saznanja, onda verovatno postoji i odgovornost u policiji. Tužilaštvo je predložilo da predstavnici MUP-a budu saslušani u istražnom postupku.

…Dragan Stojković Piksi i…

FUDBALERI I VLASNICI: Dok se ova istraga bude sprovodila, druga grupa policajaca, onih koji su zaduženi za neku vrstu privrednog kriminala, proverava poslovanje FK Crvena zvezda, FK Vojvodina i Fudbalskog saveza Srbije. Nagovešteno je da će istragom biti zahvaćeni i OFK Beograd i FK Partizan. Policija pokušava da utvrdi nepravilnosti u postupku prodaje velikog broja fudbalera u poslednjih desetak godina. Pominju se transferi Nikole Žigića, Mihajla Pjanovića, Mateje Kežmana, Gorana Drulića, Milana Biševća, Vladimira Stojkovića i drugih. Kampanja koja je krenula u medijima povezala je Damjanovića i Dragana Stojkovića sa osobama koje su u javnosti označene kao vođe "novobeogradskog klana" Dejanom Stojanovićem Kekom i Aleksandrom Dabićem Dabom; Keka i Daba su pominjani ranije u kontekstu prodaje fudbalera, odnosno pominjani su kao vlasnici ugovora sa pojedinim fudbalerimana koji su im omogućavali da ih prodaju u trenutku kada to njima njaviše odgovara; pretpostavlja se da su ovi preduzetnici na neki način vlasnici agencije koja se stara o igračima od trenutka kada se ustanovi da će "od njih da bude nešto", jer su procenili da sa malo ulaganja mogu mnogo da zarade. Na drugoj strani, u istom košu su se našli predsednik FSS-a Zvezdan Terzić i Branislav Mićunović, za koga se tvrdi da je gotovo šef mafije na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ovaj preduzetnik iz Nikšića pominjan je u kontekstu pripadnika "stare garde" "kriminalaca-udbaša", koji su tokom osamdesetih radili po skandinavskim zemljama, a pravi novac su zaradili tokom devedesetih koristeći prednosti koji organizovani kriminal pruža u poslovanju. Pročuo se kao vlasnik FK Sutjeska koji je nekoliko sezona preporodio i doveo do evropskih takmičenja. Poslednji put je pomenut kao kupac ostrva Sv. Nikola kod Budve, koje je bilo u vlasništvu Nenada Đorđevića, ranije visokog funkcionera Jugoslovenske levice.

…Zvezdan Terzić

Stojković se oglasio sa seminara na Dojranu (Makedonija) izjavom da je sablažnjen i da će tražiti od dnevnog lista "Politika" da mu se izvini ili će podneti tužbu. On je odbacio sve navode, ali je potvrdio da se sastao na finalu Kupa SCG 2006. sa Stojanovićem. Terzić je takođe rekao da poznaje Mićunovića i to poslednjih 25 godina, ali da ne želi da komentariše "paušalne ocene". "Ja drugu državu nemam i ako policija ima neka saznanja neka radi stvar profesionalno", rekao je Terzić na konferenciji za novinare prošle nedelje. U isti okvir je stavljen i prvi čovek FK Vojvodina Buturović, Bata Kan-Kan, preduzetnik iz Novog Sada, koji je od dolaska na čelo kluba preporodio ekipu i istakao velike planove za budućnost. Diskretni glasovi iz policije saopštili su da će biti provereno i to kako je legenda srpskog i svetskog fudbala Dragan Džajić realizovao pojedine transfere dok je bio na čelu Zvezde.

KO FALI: U sveopštoj jagmi za informacijama koje bi potvrdile novinarske pretpostavke, upadljiv je izostanak bivših "rukovodilaca" FK Partizana Žarka Zečevića i Nenada Bjekovića, koje su ranijih godina navijači Partizana optuživali da su najveći kriminalci u srpskom fudbalu. Bivši dugogodišnji gensek Partizana Zečević sigurno bi mogao da pomogne u ovoj istrazi, s obzirom ma to da je njegov sukob sa navijačima bio sponzorisan upravo od strane Stojanovića i Dabića sa kojima je bio u sukobu oko vlasništva nad ugovorima pojedinih fudbalera. Da bi sačuvao klince u okviru Partizana, pod svojim rukovodstvom, Zečević je inicirao rano potpisivanje ugovora, pa je FK Partizan prošlog proleća pod profesionalnim i stipendijskim ugovorima imao preko sto fudbalera.

Medijski predstavljena kao temeljna i opsežna akcija srpske policije u cilju čišćenja oblasti koja do sada nije ni zakonski ni deklarativno prošla kroz tranziciju, poklopila sa sa potpunim posrnućem ove igre na terenu. Reprezentacija ne ide na EP, Klemente je smenjen, članovi raznih tela unutar fudbalske organizacije se prepucavaju po medijima o tome ko je odgovoran i ko ima koliko fakulteta, Zvezda je doživela katastrofu u Kupu UEFA, tim je u potpunom raspadu, stadioni na koje retko ko ide izgledaju kao njive, jednom rečju, ne postoji ništa pozitivno s čim bi fudbal u Srbiji mogao da se dovede u vezu. U tom smislu, policiji je znatno olakšan posao jer je javnost prilično pripremljena na sve moguće loše ishode koji bi mogli da uslede. Kao i u drugim oblastima "srpskog društva" gotovo da ne postoji ličnost koja nije provučena na neki način kroz medijsku kaljugu. Neke stvari izgledaju kao da su sinhronizovane i da iza njih "stoji neki mozak", pa se u skladu sa tim javljaju ideje i puštaju abrovi o tome ko tu kome smešta i kome je u interesu da se ovakve stvari dešavaju, naročito kada je reč o FKCZ-u za koji vole da kažu da je autentična srpska institucija.

Dok pritvoreni Zvezdini operativci budu brojali dane u istražnom zatvoru u Beogradu, policija bi trebalo da načini korak dalje i proba da skupi dokaze za sve ono što se godinama pojavljuje u medijima i čaršiji i govori da je srpski sport u dubokim brazdama organizovanog kriminala. Da li je zbog toga ostavljen u pritvoru Damjanović koji svojom dosadašnjom karijerom povezuje različite aspekte istrage i da li će biti još neki "svedok pokajnik" koji bi pomogao da se klupko razmrsi, videćemo u narednih nekoliko nedelja.

Najgore od svega bi bilo da posle mesec dana "ispadne" da su ova četvorica odležali "na pravdi boga", a kada se navijači opet vrate na stadion u Ljutice Bogdana, sve krene po starom.

Ne bi bilo prvi put.

Uhapšena operativa

Zoran Damjanović

Generalni sekretar FKCZ-a je u klub stigao sa reputacijom iskusnog fudbalskog operativca koji je sportsko-menadžersku karijeru gradio u Rudaru iz Pljevalja koji je devedesetih iz treće doveo u prvu fudbalsku ligu ondašnje Jugoslavije. U to vreme bio je i jedan od koncesionara rudnika uglja u gradu koji je iznedrio uspešan fudbalski tim. U Beogradu je predstavljen kao advokat koji se specijalizovao u "sportskom pravu", što bi trebalo da znači da je posredovao oko organizacije nekih ugovora, odnosno transfera.

Od 1993. do 1997. godine bio je član IO FSJ-a, a generalni sekretar Fudbalskog saveza postao je nakon nerazjašnjene pogibije Branka Bulatovića u martu 2004. godine. Legenda kaže da je na to mesto postavljen uz pomoć sestre Olivere Ilinčić, koja je tih dana radila u kabinetu predsednika državne zajednice SCG Svetozara Marovića, a pre toga je bila direktor Sektora za devizne poslove sa inostranstvom u Narodnoj banci Srbije. Na tom mestu je ostao do propasti saveza posle osamostaljenja Crne Gore u leto prošle godine.

U FKCZ-u je od januara 2007. i doveden je na inicijativu Dragana Stojkovića, bivšeg Zvezdinog predsednika.

Novica Mijušković

Privedeni komesar za bezbednost crveno-belih bivši je funkcioner MUP-a Srbije. Dugo je bio na čelu policije u Mladenovcu, a potom je, prema nekim informacijama, po crnogorskoj liniji premešten u Upravu policije MUP-a. Posle penzionisanja postao je komesar za bezbednost u FKCZ-u.

Milorad Ćorović

Milorad Miki Ćorović, direktor stadiona Crvene zvezde, treća je osoba iz uprave FKCZ-a koju policija smatra odgovornom za nasilje na utakmici sa Hajdukom. Do zadržavanja u pritvoru Ćorović je bio poznat kao čovek koji je poslednjih dvadesetak godina vodio računa o najvećem sportskom objektu u državi i važio je za velikog profesionalca koji nije imao uticaja na generalnu klupsku politiku.

Iz istog broja

Prva dama Srbije

Neizvesna budućnost

Vladan Stošić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu