Vreme uživanja

Poklon

Nailazi vreme radosti. Najveća hrišćanska radost je, kažu, darovati za Božić. Radost primanja poklona se podrazumeva cele godine. Raduju se i trgovci svakogodišnjoj potrošačkoj groznici u ovo vreme; najuspešnija prodaja, najveća zarada, prodaje se sve što se može upotrebiti kao poklon. Euforija opsedanja radnji i biranja poklona, bar ovde u Pragu, svake godine počinje čarolijama trgovaca sve ranije. Okićeni blještavi izlozi, svetlucavi ukrasi, šarene kugle, veštačke jelke, veliki izbor posebno proizvedene robe, naročito igračaka, muzika, prigušena monotona elektronska varijanta koleda – božićnih pesama, odnekud dopiru praznični mirisi vanile, cimeta, karanfilića. Još ako tom prilikom i pada sneg, prisutni su svi elementi za hipnozu kupaca.

Stariji Pražani misle da je nekada, u socijalizmu, bilo veselije (to nije bio zvaničan praznik, ali je Partija vodila računa da se u ovo vreme snabdevanje prodavnica poboljša skupljom robom), bez obzira na to što su tada, odmah po kupovini poklona, počeli da štede za Božić sledeće godine, kako bi, za tadašnje vreme skupljim poklonom, obradovali svoje male unuke. Sad ne znaju šta da kupe svojim unucima, koji su u međuvremenu odrasli i postali dobro stojeći menadžeri, pripadaju srednjoj klasi, pa su sve što su želeli sami sebi priuštili.

Zlatne tabakere, luksuzna pakovanja tompusa, viski od 12 godina, arhivska vina i konjake, preskupe šampanjce – to su bogati već odavno elaborirali. Štaviše, mlade generacije uspešnih kažu da im je primanje klasičnih poklona dosadno, treba nešto doživeti. Stvarno! Pa kako onda odabrati poklon koji će obradovati one koji se nalaze u "gornjih deset hiljada", kako Česi zovu svoje milionere? I taj problem je neko rešio: kao što je tom dotičnom biznismenu na početku bila potrebna mašta da bi osmislio komplikovanu strategiju da dođe do novca tako sad drugi maštaju kako da mu bar deo tog novca uzmu.

Pojavio se niz agencija koje nude božićne poklon-uplatnice za neverovatan izbor doživljaja koji mogu da razgale one koji sve imaju. Njih najčešće koriste zaposleni kada ne mogu da smisle šta bi šefa ili vlasnika firme obradovalo.

Maštanjem u pravom smeru može i da se zarađuje novac, to pokazuje primer izvesne Linde Vavržikove, koja je još kao dvadesetdvogodišnja studentkinja 2004. osnovala firmu Alegrija i počela da prodaje poklon-doživljaje. Prve godine je imala obrt blizu 4000 evra, sledeće preko 300.000, ove se njen biznis plan računa sa celim milionom evra, a u svom katalogu nudi preko 200 poklon-doživljaja.

Firme koje prodaju ove poklone veoma drže do toga da budu u trendu. Više ne idu uplatnice za egzotična putovanja, skijanje, tandemsko skakanje padobranom, masažu, posetu vizažisti, sada se nudi vožnja tenkom po tankodromu, let borbenim mlaznim avionom, kurs gađanja iz raznih tipova oružja, paraglajding, zorbing (kotrljanje nizbrdo u plastičnoj kugli).

Seljaci bi verovatno umrli od smeha što je jedan od poklona Ispaša koza: "Predivna priroda, mir, zvuk zvonceta, vi ležite u travi i razmišljate. Možete da muzete koze, pravite sir, ali i da se uključite u ostale poslove na farmi." Za ovaj poklon su najviše zainteresovani preopterećeni menadžeri, to ih opušta.

Prošlogodišnji hit je bio obavljanje zemljanih radova bagerom, kažu da je to kod muškaraca izazivalo osećaj veličine i snage. Nudi se vožnja i upravljanje kombajnom, s tim što ovaj poklon podazumeva dobijanje klasične kombajnerske užine u toku dana: pivo, kifla i kobasica.

"Verovatno je svaki dečak u detinjstvu zavideo onima koji su se vozili na papučici kamiona. Ispunite svoj dečački san, budite jedan dan đubretar." Ova reklama bi baš razveselila naše "higijeničare" – neko hoće da plati da bi obavljao njihov posao. A ovaj poklon-paket kupuju uglavnom zaposleni svojim šefovima. Darovani srećnik prvo dogovori termin koji mu odgovara, a kada dođe u firmu za prikupljanje đubreta, dobije radni kombinezon, prođe kratak kurs prosipanja kanti za đubre i kreće sa jednom od ekipa na posao. Njegovi podređeni se obično pojave u toku akcije i veoma se raduju dok gledaju svog šefa kako kotrlja kante do kamiona.

Za one imućne, koji osećaju hroničan nedostatak adrenalina u organizmu pa su zato apatični, može se naručiti poklon-doživljaj "Kidnapovanje". U pravom trenutku dotični biva napadnut od strane grupe maskiranih i naoružanih ljudi, vežu ga, stave u auto i odvezu u neki ambar ili garažu. Tamo ga dočeka prelepa hostesa, koja mu uz ohlađeni šampanjac objasni da je reč o šali. Tu negde su sakriveni i drugari, koji su mu taj poklon uplatili, da bi pratili njegovu reakciju, a zatim mu se pridruže da zajednički proslave šok.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu