Kultura

TV manijak

Lepi i smešni

Komedija je žanr koji izumire na našim TV programima. Zato sam pažljivo pratio početak emitovanja sapunice "Ne daj se Nina" na Televiziji FOX. U pitanju je hrvatsko/srpska koprodukcija, a kuriozitet predstavlja činjenica da je i scenario licenciran. Originalno je nastao u Latinskoj Americi, pa su gotovo sve države dobile svoju verziju moderne soup Pepeljuge. Negde je bila Ružnjikava Beti, negde Leti, ali je uvek bila ružno pače sa viškom obrazovanja i manjkom samopouzdanja i lepote. Do kraja serije kvazimodo postaje labud, a lepi gazda kozmetičke kompanije zaljubi se u nju. Naravno, tu je i zlobnica, verenica i njena najbolja drugarica. Po pravilu je tu i homoseksualni stilista. Sve u svemu – dobismo licenciranu sapunicu gde se šmira, epizode se nižu ko na pokretnoj traci, radnju sam vam već otkrio – na gledateljkama je samo da skuvaju kafu i uživaju. Paradoksalno, ali ovakav treš je na momente zabavan jer gađa i pogađa sigurnu metu. Ženama je danas širom sveta jednako teško da budu lepe, pametne i poželjne – i to u isto vreme, tako da Ružnjikava Beti, ili Nina samo glasno govore ono što sve gledateljke u sebi misle. Da li da budem pametnica, ili zavodnica, da li da pokažem diplomu ili sise?

Za pažljivije gledaoce otkriće se čarobni svet tranzicionog sistema vrednosti – jer je ovo praktično ekranizacija prosečnog ženskog magazina. Lepi i poznati, šminka, kozmetika, fitnes, dijete, kako da doživite orgazam/da ga zadovoljite, manekenke, šoping!

Ako zamislite strip verziju serije "Seks i grad", odnosno ako vas je smarala filozofija Keri Bredšo – "Ne daj se Nina" je serija za vas!

Komedija se evidentno transformisala – a Pink je dobio pojačanje u vidu Sneki Daki i emisije "U trendu". Naša Keri Bredšo je potpuno komercijalna emisija – sponzorisana od prvog do poslednjeg sekunda, pa imate utisak da Sneki neće ni uzdahnuti ako sponzor nije, recimo, Probavita. Očigledno je da "Glamurama" Lune Lu u ovom žanru postavlja standarde, međutim, u svetu trendseting emisija vam je kao u Formuli jedan – liderke se munjevito smenjuju. Dugo najavljena epizoda je konačno emitovana – čuli smo ekskluzivnu ispovest Suki Maki – naše najplodnije dokumentarne autorke. U javnost su procurila čak dva njena kućna video-snimka tako da se već može govoriti o autorkinom opusu. Suzana ovoga puta nije plakala, demantovala je glasine da je sama pustila snimak, a uz nju je bila Sneki Daki. Posle su u kupaćim kostimima, brčkajući se u bazenu, objašnjavale prirodu zrele ženske seksualnosti, stanje u domaćim medijima i zloupotrebu slobode štampe. U nastavku su se u diskusiju uključili – Nino Brajević iz UNS-a, citirani su američki seksolozi, nedostajli su samo političari, neki vladika i filmski kritičar da oceni Suzaninu veštinu u rukovanju kamerom dok je verenik sa vama i u vama.

Mislim da je grozno kada se ovako naruši nečija privatnost, ali je demanti "U trendu" mogao da se protumači kao domaći zadatak za mlađe koleginice. Suzana je uvek u trendu!

Na kraju – moram da pomenem najbolju domaću emisiju u oblasti komedije, i to već nekoliko godina. U pitanju je emisija "Dezinformator" kolege Zorana Kesića sa Televizije Metropolis. Glupo je da vam prepričavam fazone, pogledajte ih sami, jer emisija iz nedelje u nedelju munjevito reaguje na našu društvenu stvarnost. Pri tome se vidi da je kvalitet isključivo u autorovoj visprenosti – jer je, na primer, u stanju da paralelno razgovara sa dva marginalca u studiju – gde se brutalno parodiraju žanrovi, političke ideje, medijske floskule, a špica za reklame pokazuje govance koje pluta na površini jezerca. Jasno je da ovakve emisije u vreme tranzicije nikada neće zaraditi pare, niti će imati moćne sponzore, ali me ohrabruje činjenica da još poneko uspeva da vuče medijske magnate za nos. Serija "Dezinformator" predstavlja školu humora odgojenu na Montiju Pajtonu, Igoru Brakusu i Minimaksu iz njegovog zlatnog vremena. Nekada bi u listu "ITD" rekli: "Oni furaju svoj fazon" a Elmir bi danas u kući Velikog brata rekao "Kontaš?!"

Iz istog broja

Koncert

Šoping mol, šoping dur

Dragan Kremer

Knjige

Postoji li Moldavija?

Teofil Pančić

Sex Pistols – 30 godina albuma "Never Mind The Bollocks"

Intezitet teskobe

Dragan Ambrozić

In memoriam – Raša Livada (1948–2007)

A Livada kaže

Branko Kukić

Festival Slobodna zona

Pravo na film

Ivan Jević

Strip – "Persepolis" Marđan Satrapi

Memoari između svetova

Zoran Đukanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu