Dodatno

Drugi pregled stanja životne sredine u Srbiji

Sedam poglavlja o (ne)rešenom

Vlada Srbije je na Šestoj ministarskoj konferenciji više puta poslala poruku da su građani Srbije generalno prepoznali značaj zaštite životne sredine, usklađivanje sa pravnim sistemom Evropske unije u ovoj oblasti, kao i saradnju među zemljama regiona

Na posebnoj konferenciji za novinare ministri za zaštitu životne sredine Srbije i Crne Gore, Saša Dragin i Predrag Nenezić, predstavili su Drugi izveštaj o pregledu stanja životne sredine u ovim dvema zemljama. U okviru "Drugog pregleda", koji je pripremila grupa međunarodnih i nacionalnih stručnjaka (a procesom su upravljali UNECE i Minstarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije), postoji sedam poglavlja koja se odnose na: pravni i zakonodavni okvir; informisanje, učešće javnosti i obrazovanje; implementaciju međunarodnih sporazuma i obaveza; ekonomske instrumente za zaštitu životne sredine; troškove za životnu sredinu i njihovo finansiranje; upravljanje vodama za održivi razvoj; energija i životna sredina.

Prema rečima ministra Dragina, Vlada će nastaviti sa harmonizacijom pravnog okvira sa Direktivama EU-a, težiće ka otklanjanju postojećih nedoslednosti i skupiće i javno objaviti podatke o završenim administrativnim, građanskim i krivičnim parnicama koje se tiču životne sredine.

Uz to, Vlada će uspostaviti koherentni i obuhvatni sistem informisanja i izveštavanja o troškovima i prihodima zaštite životne sredine koji će pokrivati javni sektor i privatna domaćinstva. Odgovarajući deo javnih prihoda će, osim na Ministarstvo zaštite životne sredine, biti usmeren i na Fond za zaštitu životne sredine. Vlada će promovisati zakonska i institucionalna uređenja koja učvršćuju opštinske kapacitete za pripremu investicionih projekata, dok su kao vrhovni prioriteti navedeni uspostavljanje efikasnog sistema finansiranja životne sredine i ekonomskih podsticaja, kao i puna implementacija principa "zagađivač plaća".

Kako je, između ostalog, navedeno u dokumentu, Srbiji nedostaje održiva strategija koja uključuje ambicioznije ciljeve za efikasniju upotrebu energije i za povećanu upotrebu obnovljive energije i postrojenje za kogenerisanje. Uz učešće stručnjaka za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, Srbija bi trebalo da razmotri i postavi ambiciozne ciljeve za ove temelje i da ih uključi u sledeću verziju Strategije razvoja Energetskog sektora i u projekcije.

Na kraju, ministar Dragin je izrazio očekivanje da će Skupština Srbije ubrzati ratifikaciju sporazuma koje je Vlada prethodno usvojila, poručio da je približavanje pravnoj tekovini EU-a po pitanju životne sredine zadatak za celo Ministarstvo i obećao da će biti prioritet za svaki od sektora.

Izrada "Drugog pregleda stanja životne sredine u Srbiji" počela je u maju 2006. godine, a na njoj su radili eksperti iz Češke, Nemačke i Italije, kao i stručnjaci iz sekretarijata Evropske agencije za zaštitu životne sredine i Ekonomske komisije UN-a za Evropu.

Beogradska inicijativa: Srbija prati klimatske promene

Partnerstvo sa svim regionalnim i svetskim institucijama

Jedan od tri najznačajnija događaja na Konferenciji jeste da su ministri Jugoistočne Evrope prihvatili inicijativu da Beograd bude sedište Regionalnog centra za praćenje klimatskih promena. Inicijativa podrazumeva i zajednički rad zemalja Jugoistočne Evrope na izradi akcionog plana za klimatske promene, kao i uspostavljanje partnerskih odnosa sa svim važnim institucijama u regionu i u svetu. Tu takozvanu beogradsku inicijativu podržava i Svetska meteorološka organizacija, čiji je generalni sekretar Mišel Žaro istakao da bi regionalni centar za praćenje klime trebalo da radi na razmeni informacija i usavršavanju i obrazovanju kadrova.

Prema najnovijim procenama regionalnih promena klime u Jugoistočnoj Evropi, gde pripada i Srbija, očekuje se porast temperature vazduha i isparavanja, kao i smanjenje broja dana sa snegom i snežnim pokrivačem.
Sedište Regionalnog centra za praćenje klimatskih promena bi, prema oceni ministra Saše Dragina, trebalo da bude uspostavljeno u sastavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koji već raspolaže potrebnom infrastrukturom. Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije potpisalo je poslednjeg dana konferencije, 12. oktobra, Sporazum o saradnji sa Ženevskim institutom čime će se pomoći razvoj Regionalnog centra. Sporazum su potpisali državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije Miladin Avramov i predstavnik Ženevskog instituta Aleksandar Babak Najdezi.

Iz istog broja

Jedan rečni sliv

Cvetanje Tise

Dodatak pripremili: Slobodan Bubnjević i Jasmina Lazić

Intervju – Marek Belka, izvršni sekretar Ekonomske komisije UN-a za Evropu

Proverena metodologija za realne poduhvate

Intervju – Saša Dragin, ministar zaštite životne sredine

Povratak Srbije na poziciju odlučnog vizionara

Politika životne sredine u Jugoistočnoj Evropi

Balkanska zelena družina

Strategija održivog razvoja Srbije

Tri potrebe budućnosti

Beogradska procena

Put kroz panevropski jaz

Životna sredina za Evropu

Beograd između Kijeva i Alma Ate

Vreme životne sredine - povodom Šeste ministarske konferencije "Životna sredina za Evropu"

Mostovi za budućnost

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu