POŠTA

Mesto na opasaču

"Švajcarski nož"; "Vreme" br. 874

Prilično sam se obradovao kad sam pre nekoliko godina od prijatelja iz Švajcarske dobio dva ovakva nožića. Jedan je model Midnight i skroz je mali, ali ima jedinstvenu funkciju – hemijska olovka koja ima i LED osvetljenje ako nešto treba da se zapiše u mrklom mraku. Nadam se da kod nas može da se kupi rezervni uložak za olovku i da ne moram da potežem veze u Švajcarskoj.

Za drugi nož sam zaboravio kako ga je fabrika nazvala, ali mi se čini da je isti kao ovaj na slici samo crne boje (ima 14 alata i kočnicu za nož). Kad sam ga dobio, nisam ni slutio kakve ću koristi da imam od njega. Pre svega, na njemu mi je najkvalitetniji krstasti šrafciger u kući, jedini otvarač za konzerve, a da ne spominjem kako su zgodne makaze, pinceta ili "skidač" izolacije sa žica. Vremenom se pokazivala upotrebna vrednost i ostalih alatki – testerom sam prerezao letvu profila veličine kutije za cigarete a za sada najluđa intervencija bila je kad sam na tablici za kola probušio rupu za šraf i to ovim delom koji se na slici vidi pored vadičepa ali nije šilo, kako ga je autor nazvao, nego nožić koji probuši ali i izreže kružno parče iz materijala (nezamenljivo za bušenje rupe na kaišu, recimo).

Primećujem u poslednje vreme da se i naša milicija uključuje u modne tokove pa se pored obaveznih pištolja, lisica i pendreka, džidžaju i Zippo upaljačima, Maglite lampama, nožićima i kleštima. Još neki novitet i opasači ce im biti prekratki.

Za kraj da kažem da sam primetio da dosta ljudi vlasnike ovih nožica smatraju militantnim osobama a po tom pitanju moram da istaknem da moje ruke nikad nisu dotakle vatreno oružje i tu "nemam nameru ništa da menjam".

Iz istog broja

Kiklopovi zalogaji

Bojan Budimac, Bodrum, Turska

Lupa za vatru

Vladimir Rešetar, elektronskom poštom

Dokle, gospodine Jecl

Zoran Jankuloski, elektronskom poštom

Iz podgoričkih "Vijesti" o tekstu Stanka Cerovića "Koliba u istoriji", "Vreme" broj 873

Heroj bez svojstava

Andrej Nikolaidis, "Vijesti", 31. septembar - 1. oktobar 2007

"Nova srpska politička misao" o kulturnoj politici "Vremena"

«Kroz dvoglede Mile gleda gde je marva, gde goveda…»

Dušan Kovačev, www.nspm.org.yu

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu