Kolumna

Navigator

Stručnost ispred politike

Pre desetak dana, neposredno pred obeležavanje sto dana rada aktuelne vlade Srbije, Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo lansiralo je svoj sajt. Ne bi ovo bila neka tema da mesecima unazad mediji nisu sa velikom dozom cinizma i podsmeha komentarisali činjenicu da ministarstvo koje bi, između ostalog, trebalo da se bavi internetom, na tom istom internetu ne postoji. Ovoj kampanji, kojoj je malo koji medij odoleo, doprinelo je i odsustvo bilo kakvog odgovora iz Ministarstva. Tek postavljanjem sajta (adresa je www.mtid.sr.gov.yu) iz Ministarstva su ponudili nekakvo objašnjenje. Po njima, imalo se štošta drugo rešiti i organizovati pre sajta. Potpuno se slažem.

Slučajno mi je poznat rad nekih ljudi iz najužeg rukovodstva Ministarstva i znam da su sajt, da su hteli, mogli da naprave za dva sata i tako zadovolje novinare formaliste. Ali ti isti novinari su pisali da Ministarstvo još uvek nema ni sopstvene kancelarije te se logično postavljalo pitanje da li je sajt trebalo praviti u kafiću na laptopu. Mnogi su dobri sajtovi tako nastali, doduše, jedino ne znam da li bi službenici Ministarstva brže stigli do tih laptopova nego do prostorija. Takvo pokretno ministarstvo (mogli bi da formiraju i meš netvork) možda i nije rđava ideja, ali Srbija bi ipak najpre trebalo da se pozabavi bazičnim pitanjima iz ove oblasti pre nego što preuzme palicu inovatorstva u elektronskoj upravi.

Ukratko, sajt Ministarstva je dobar, pregledan i još uvek skroman. Moglo bi se reći da odslikava aktivnosti Ministarstva kojima bi se mogli pripisati isti pridevi. A to je odlika najboljih sajtova.

Sudeći po najavama iz Ministarstva, izrečenih povodom pomenutih sto dana vlade (navšilo se 24. avgusta), planovi su im vrlo ambiciozni. Nekoliko je posebno atraktivnih. Recimo, priprema tendera za fiksnog bežičnog telefonskog operatera, što bi drastično uzdrmalo monopol Telekoma. Potom, ambicije da se poštanski saobraćaj na razne načine modernizuje. Tu je priprema Zakona o elektronskom poslovanju (sa Ministarstvom trgovine) i primena već donesenog Zakona o elektronskom potpisu. Možda je najambiciozniji plan onaj o konačnom definisanju elektronske uprave u Srbiji.

Naravno, na početku mandata svako ministarstvo izlazi sa "spiskom lepih želja", ali veliko pitanje je šta se od toga može ostvariti. Gledajući sastav MTID-a (na sajtu), može se reći da će svi koji se bave informatičkim tehnologijama tamo imati prave sagovornike. Okupljena je ekipa vrlo stručnih ljudi, nesklonih dangubi, usudio bih se da kažem. S druge strane, mislim da je velika mana ovog ministarstva potpuno odsustvo političke snage. Ne mogu da zamislim ministarku kako na sednici Vlade "isteruje pravdu" po bilo kom osnovu, ako se toliko muči da namakne kancelarije. Budući da je u Vladu stigla kao kadar DS-a, a da je predsednik te stranke svojevremeno bio ministar za telekomunikacije, možda bi se neki bekap mogao očekivati sa te strane.

Alternativa je da čelnici Ministarstva svojim javnim nastupima pridobiju simpatije građana i da tako steknu poštovanje ostalih ministarstava i premijera. Ukoliko za to imaju smisla, predviđam im lep mandat, ali do sada taj talenat nisu iskazali. Naprotiv.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu