Mozaik

Formula 1

Preskupe greške

To što ja mislim da bi Kimi prestigao Luisa i na stazi jeste moja privatna stvar, ali brljotina u boksu mladog Engleza mnogo kazuje

Kada je pred kraj borbe za startna mesta trke za Veliku nagradu Engleske u poslednjoj krivini staze u Silverstonu Kimi Raikonen (Ferari) napravio grešku i umalo izleteo, bilo je jasno da od pol pozicije nema ništa. Iza njega je bio Luis Hamilton (Meklaren) i za desetinku brže prošao kroz cilj. Većina pasioniranih ljubitelja Formule 1 nije verovala da Ledeni sutradan može ponoviti ono što je učinio u Francuskoj – pobediti. Taj utisak pojačan je i na samom startu trke kada je Luis prošao kroz prvu krivinu ispred Kimija i zadržao vođstvo. E sad, bilo je jasno da je Karibijac startovao sa manje goriva, ali ne samo da nisu stekli prednost na koju su tim potezom u Meklarenu računali već mora da su ostali bez teksta kada su videli da je Finac zamalo obišao Luisa na startu i da u prvom delu trke ne gubi mnogo vremena po krugu. E sad, odavno nisam gledao tako mudru vožnju inače drčnog Finca, preciznost u krivinama, ma kao po šinama, pa onda gotovo golim okom vidljiv napor da održi razumnu distancu za vodećim i sačeka pravi trenutak da ga pretekne.

"Sjajna trka", rekao je Raikonen novinarima slaveći pobedu. "Posle greške u kvalifikacijama bio sam veoma razočaran, ali sam danas sve nadoknadio. U prvom delu sam štedeo i gume i gorivo, u jednom trenutku sam bio veoma blizu Luisu, ali nisam želeo ništa da rizikujem jer sam se nadao da će on otići pre mene u boks. U drugom delu sam bio iza Alonsa što nije bio problem jer sam znao da ima drugačiju strategiju i jedino mi je preostalo da sačekam odlučni momenat. Iskoristio sam to i pobedio." Baš u tom periodu je Kimi maestralno vozio ostavši na stazi šest krugova duže od rivala, a pri tom je i postavio brzinski rekord trke! Kada je po drugi put otišao u boks da promeni gume i dolije gorivo, izašao je ispred oba Meklarenova bolida i stvar je bila rešena – druga uzastopna pobeda za Ledenog. Fala lepo. Molim, nema na čemu.

Tri sekunde iza pobednika kroz cilj je prošao Alonso. Prostodušno je posle trke priznao ono o čemu se šuška u kuloarima Formule 1 – da njegov tim nema pravi odgovor na furiozni nalet Ferarija. Ilustrovao je to rečima da su "tokom trke promenili strategiju svraćanja u boks" nadajući se da "sa manje goriva mogu da održe razliku, ali to nije donelo očekivanu prednost (nad Kimijem) jer ne možemo da se merimo sa Ferarijem". Pošteno! Posredno je to potvrdio i vodeći u šampionatu Luis Hamilton rekavši da je Raikonen "bio izuzetno brz". Duboko sam ubeđen da je baš činjenica da "crveni" duvaju za vrat "srebrnima" bila glavni razlog ne samo nervoze u Meklarenu već i uzrok brljotine koju je Hamilton napravio tokom promene guma i dolivanja goriva. U najmanju ruku nestrpljivo, umalo je krenuo iz boksa sa sve crevom koje je još bilo zakačeno za njegov bolid, kao čemerni Albers onomad u Francuskoj. Srećom, brzo je reagovao, stao, ali ta greška, ti delići sekunde skupo su ga koštali. Upropastio je sebi trku i stigao treći na cilj. Posle je šef tima Ron Denis drvio nešto kao: "od starta smo znali da je to (drugo i treće mesto, op. D.R.) maksimani domet u Silverstonu" i da su "čuvali motore za narednu trku". Aha, kad bi se z…!

Inače, sada već više nema nikakve sumnje da je Hamilton favorizovan u Meklarenu. Sam Fernando se na to požalio novinarima već posle zvaničnog treninga kada je otvoreno rekao da mu "ništa ne vredi iskustvo na stazama koje mu leže jer sve njegove informacije (podešavanje bolida, podaci iz kompjutera o načinu vožnje kroz pojedine krivine… op. D.R.) direktno bivaju prosleđene Luisu". Gorko je zaključio da će zbog toga "biti teško da odbrani titulu ove sezone". Možda je stanje u tom timu najbolje ilustrovao stari lisac, šef Renoa Flavio Brijatore, koji je rekao da "kad Alonso osvoji pol poziciju u Meklarenu apludiraju, a kad to uradi Hamilton oni slave".

Prava priča trke je ipak bio Felipe Masa. I on je, ali pre Luisa, napravio epohalnu grešku kada je dozvolio da mu se ugasi motor pre starta. Valja mi kasti da se još u krugu za zagrevanje, bar u dva navrata, video beli dim iz njegovog motora, ali pošto to ne mora da znači baš fatalan kvar, pretpostavio sam da je reč samo o sporadičnom trokiranju motora. Cena je bila veeeeoma velika jer je umesto sa četvrtog, startovao sa poslednjeg mesta. S druge strane, bar se sjajno trkao obilazeći autsajdere, srednjake i one blizu vodećih, i mislim da je onoliko uživao u tome. Već u prvoj trećini trke obišao je čak četrnaest vozača! Na kraju je bio peti, dokopao se ipak jako važnih bodova i sada je borba za titulu postala više nego zanimljiva, a slutim da vodi napetom, možda i dramatičnom raspletu jer se i on, pored Kimija, ozbiljno priključio pretendentima na titulu.

Šta su uradili ostali? Pa sjajan plasman ostvario je Robert Kubica (BMW Zauber), koji je stigavši na cilj četvrti postigao najbolji rezultat u karijeri. Poljak je potvrdio ne samo procene da je reč o izuzetno talentovanom vozaču već je pred kraj trke, odbijajući oštre napade Mase, prosto "nacrtao" svima koji su gledali prenos iz Silverstona da ne brenuje mnogo "zvezde" i "favorite". I Kubičin timski drugar Nik Hajdfeld je rutinski provezao još jednu trku daleko od vodećih i daleko od rivala. Pred kraj, pre nego što će kao šesti proći kroz cilj, niti je mogao nekog da prestigne, niti je ko mogao da prestigne njega. Međutim, dobar plasman ove dvojice samo je potvrda da "ostali" postaju sve bliži vodećima. Renoovi vozači Kovalainen i Fizikela završili su trku onako kako su i startovali, na sedmom i osmom mestu, i da ih vodeći nisu obišli za čitav krug bilo bi to ohrabrenje i njima i timu pred drugi deo sezone, ovako… Ono što je zanimljivo jeste da su vozači Honde, Barikelo i Baton, dobro obavili posao bez obzira na činjenicu da su zamalo ostali bez bodova, a tim i dalje juri stručnjake ne bi li postao još konkurentniji. Kultard (Red Bul), inače miljenik publike u Silverstonu, izgleda da je više brinuo o tome kako da proda hotel koji ima u Monte Karlu, traži za njega 70 miliona dolara, nego što je bio koncentrisan na trku. Završio je daleko od bodova. Tragičar trke je Ralf Šumaher (Tojota) koji je posle treninga bio šesti, ali je em loše startovao, em mu je prolupao motor.

Sledeća trka je za dve nedelje u Nirbungringu za Veliku nagradu Nemačke.

Poredak vozača

1. Hamilton (Meklaren) 70
2. Alonso (Meklaren) 58
3. Raikonen (Ferari) 52
4. Masa (Ferari) 51
5. Hajdfeld (BMW Zauber) 33


Poredak timova

1. Meklaren 128
2. Ferari 103
3. BMW Zauber 56
4. Reno 31
5. Vilijams 13

Iz istog broja

Cikloturizam u Srbiji

Dunavom na dva točka

Momir Turudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu