Vreme uspeha

Biznis

NIS poseduje 500 benzinskih pumpi, domaći privatnici oko 450, a svih šest stranih kompanija u Srbiji ima ukupno 297 pumpi

Proslave: VIP žurka Veropulosa

Povodom otvaranja trećeg supermarketa Vero u Beogradu, 25. juna u hotelu Hyatt održana je najveća žurka koju je jedan grčki biznismen dosad napravio u glavnom gradu Srbije. Domaćin ovog VIP skupa bio je vlasnik lanca marketa Nikos Veropulos, a među nekoliko stotina zvanica bili su gotovo svi vlasnici ili direktori grčkih firmi u našoj zemlji i mnogi njihovi poslovni partneri. Ambasador Grčke u Beogradu Hristos Panagopulos pohvalio je nastojanje jedne od najuspešnijih grčkih kompanija da zadovolji potrebe potrošača u Srbiji. "Sa ulogom od dve milijarde evra i otvaranjem 25.000 radnih mesta, Grčka je najveći investitor u Srbiji i zbog toga sam veoma ponosan", izjavio je ambasador. Vlasnik Veropoulosa naveo je da ova kompanija sa 6500 zaposlenih poseduje 168 prodavnica u Grčkoj, osam u Makedoniji i tri u Srbiji i da je prošle godine ostvarila obrt od 772 miliona evra. U supermarkete u Beogradu do sada je uložila 31,4 miliona evra i zaposlila 405 ljudi.

Kadrovi: Novi direktor Nestlé Adriatica

Karsten Bobek je od juna ove godine generalni direktor Nestlé Adriatica za Srbiju i Crnu Goru. Bobek je započeo karijeru u kompaniji Nestlé na poziciji menadžera zaduženog za ključne klijente, u Danskoj 1993. Posle pet godina napredovao je u karijeri prelaskom na mesto menadžera prodaje na nacionalnom nivou u Ukrajini. Zbog ličnog doprinosa prodoru kompanije u Ukrajini, Bobek dobija zadatak da u Rusiju pomogne izgradnju Nestlé prodajne mreže. Posle toga, u aprilu 2004. biva unapređen u menadžera poslovne uspešnosti za prodaju i marketing pri implementaciji poslovnog sistema SAP, nastavljajući da sprovodi najbolju Nestlé poslovnu praksu na tržišta evropskih zemalja. Iskustvo Karstena Bobeka sigurno će doprineti još uspešnijem poslovanju ove svetske kompanije i na našem tržištu.

Promocije: Zvanični telefon za 3G kampanju

LG Electronic, svetski lider u mobilnoj komunikaciji, predstavio je svoj novi tanak, gladak i ravan telefon treće generacije – KU250/U250, poznat i kao New Black Candy Bar. Novi LG model imaće pristupačnu cenu, a GSM Association (svetsko udruženje za mobilne telefone) izabrala ga je za zvanični telefon za kampanju "3G za sve".

"Lansiranje KU250/U250 telefona i njegovo brzo uklapanje u ‘3G za sve’ kampanju odraz je LG-jevog jakog vođstva u 3G tehnologiji", rekao je dr Skot An, predsednik i generalni direktor kompanije LG Electronics Mobile Communications. LG-jev novi telefon omogućava korisnicima pristup velikom broju bežičnih multimedijalnih usluga, uključujući video-klipove, audio-fajlove i ostale sadržaje. Uz podržavajuće memorijske dodatke, telefon je idealan za slušanje muzike i gledanje video-zapisa, a omogućava korisniku da ga, bez prekidanja omiljene pesme, koristi i kao telefon.

Takmičenja: Održiva izgradnja

Drugi ciklus Holcim Awards takmičenja za održivu izgradnju otvoren je 1. juna i trajaće do 29. februara 2008. Ukupan fond nagrada je dva miliona dolara, a cilj takmičenja je da promoviše inovacije u održivoj izgradnji. Holcim Fondacija poziva arhitekte, planere, inženjere, vlasnike projekata, iz svih zemalja, da se prijave za takmičenje. Svi projekti čija izgradnja nije započeta pre 1. juna 2007. mogu da učestvuju na konkursu. Uvedena je i nova kategorija pod nazivom "Buduća generacija", za projekte čiji autori imaju 35 godina i manje. Mladi autori sami odlučuju da li će konkurisati za nagradu u glavnoj ili u kategoriji "Buduća generacija".

Kamate: Jednake za sve kredite

UniCredit Banka snizila je kamate za 26 odsto i izjednačila kreditne uslove za dinarske i evro keš kredite. Tako, kamata za Super keš kredit iznosi 13 odsto na godišnjem nivou, umesto dosadašnjih 17,5 odsto, a efektivna kamatna stopa je 16,39 odsto, umesto dosadašnjih 22,95 odsto. Dinarski keš krediti su bez indeksacije i bez revalorizacije, ne nose ni kursni, ni valutni rizik. Krediti sa depozitom odobravaju se na period otplate od jedne do šest godina, za iznose od 50.000 do 800.000 dinara. Klijentima koji primaju zarade preko UniCredit Banke, krediti se odobravaju bez žiranata i učešća. Kao i kod indeksiranih kredita, Banka nudi mogućnost kreditiranja i depozita od 20 odsto.

Banke: Dobre vesti

Piše: Sava Dalbokov, predsednik Izvršnog odbora Erste banke

Puno razloga za optimizam daju nam podaci o razvoju privrede u prvom polugodištu, što možda i nije bilo toliko primećeno zbog drugih aktuelnih pitanja u zemlji. Prema podacima Fonda za razvoj ekonomske nauke (FREN), privredni rast u prva četiri meseca je znatno ubrzan, tako da je rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu premašio osam odsto, što je jedna od najvećih stopa u regionu. Glavni generatori tog rasta su povećanje domaće tražnje, podstaknuto rastom plata i kreditnim aktivnostima finansijskog sektora. Bitnije je naglasiti i ubrzani rast investicionih aktivnosti preduzeća, kao i snažan rast građevinskih aktivnosti, koje su isto bile podržane kreditima banaka.

Dakle, privreda je nastavila da raste ubrzanim tempom, a finansijski sektor je taj razvoj podržao u punoj meri. Mislim da je to vrlo dobar indikator poverenja domaćih i stranih ekonomskih subjekta u perspektive i potencijal Srbije. To su i dobre vesti za građane, jer proces povećanja životnog standarda na bazi snažnog ekonomskog razvoja ide bez usporavanja.

Što se Erste Banke tiče, mi držimo korak sa dinamičnim razvojem tržišta i kontinuirano širimo ponudu. Prvi na srpskom tržištu uveli smo poklon kartice, kao moderniji i fleksibilniji način poklanjanja. Razvili smo dečju štednju – vrlo atraktivan proizvod namenjen stvaranju navika dugoročne štednje. Kao odraz monetarnih kretanja snizili smo kamate na dinarske gotovinske kredite, uveli smo povlašćene razvojne kredite za MSP prema našem programu Top podrška, a znatno smo ojačali poziciju i u segmentu investicionog bankarstva akvizicijom brokerske firme Synergy Capital.

Verujem da na ovaj način Erste Banka igra aktivnu ulogu u unapređenju kvaliteta života i poslovanja u Srbiji.

Poslovno geslo: Biti prvi i najbolji

Piše: Mirko Terzić, vlasnik Feromonta, Stara Pazova

Uspeh u radu je glavni moto Feromonta. Firma je brendirana u svojoj oblasti (proizvodnja merno regulacione opreme) i želimo i dalje da ostanemo na tržištu, i to kao prvi. Spremni smo za to, imamo stručne ljude, primenjujemo novu tehnologiju. Nismo oročili kada ćemo postati prvi, ali u vrhu smo i trudimo se. Biti prvi i najbolji je ono što nas pokreće. To je od početka i moj lični moto.

Extreme

CEH: Država procenjuje da će ove godine u Srbiju ući samo 1,5 milijardi evra stranih direktnih investicija (tri milijarde manje nego 2006), zbog šestomesečne pauze u radu parlamenta i Vlade.

TREĆINA: Direktorima 18 preduzeća u Vojvodini, Izvršno veće je iz budžeta dodelilo 6,6 miliona evra, što je trećina novca potrebnog za pokretanje proizvodnih linija i zapošljavanje oko 10.000 radnika.

RAST: U prva četiri meseca ove godine prodaja domaćih mineralnih i izvorskih voda porasla je za 12 odsto i iznosila je 170 miliona litara.

RATARI: Kinezi su platili 16 miliona dinara kao avans za zakup pet hektara napuštenog zemljišta leskovačkog preduzeća Poljoprivreda, na kojem će podići staklenike po svojoj tehnologiji.

POGON: Preduzeće Selekt-Gas otvorilo je u Inđiji pogon za preradu kozjeg mleka i planira da godišnje preradi dva miliona litara mleka i zaradi 2,6 miliona evra.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Srbislav Vidojević, direktor Timomeda, Knjaževac: Sve se vrti oko imovine

DOBITNICI: Oni koji su jeftino dobili bivša društvena preduzeća.

GUBITNICI: Svi koji su ta preduzeća stvarali, uz brojna odricanja radi razvoja tih firmi, mnogi su radni vek proveli u njima, a posle svega ništa nisu dobili. Akcija države da se to nadomesti iz privatizacionog fonda sigurno će naići na pozitivne reakcije, i očekujem da se veliki broj građana prijavi i da bar nešto dobije od onog u šta su godinama ulagali.

Zoran Dunđerski, vlasnik Ekosana, Beograd: Država je najviše dobila

DOBITNICI: Najveći je država – izgubila je skupu vojsku (ali zadržala skupu miliciju), dobila bogate tajkune i veliki broj "uspešnih" preduzeća koja redovno plaćaju porez. Ovi poslednji su okosnica tranzicije i očajnički se bore da postanu tajkuni ili "državni miljenici", ne bi li osetili blagodeti tranzicije. Ali, kako je ograničen broj tajkuna tako je i ova želja za mnoge samo ružan san.

GUBITNICI: Pa, svi koji i pre tranzicije ništa nisu imali, to i sada "poseduju", mnogi i dva puta više…


Iz istog broja

Američki ambasadori u Beogradu

„Hail Columbia“

Zorica Janković, istoričar i kustos Istorijskog muzeja Srbije

Zdravstvo

Beli mantili u tamnom vilajetu

Branka Kaljević

Mobilni operateri

Tržište na delu

Marija Vidić

Intervju – Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

U malinjaku bez telefona

Zoran Majdin

Portret savremenika – Goran Ješić

Mladi menadžer i čudo od opštine

Tamara Skrozza

Istraživanje – Trgovina Srbija–Kosovo

Po šumama i gorama

Prvoslav Karanović

Kosovo

Vidovdan 2007.

Milan Milošević

Odjeci i reagovanja

Sukob zbog pomirenja

Vera Didanović

Afere

Mašina za dim i maglu

Dejan Anastasijević

Alternativni uvodnik

Dani jedinstva koji slede

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu