Ljubovija – Demokratija pored reke Drine

Dve skupštine i dva predsednika

Radikal Vujadin podneo pa povuk’o ostavku na odbornički mandat, i sad zahvaljujući Vujadinu u Ljuboviji dve skupštine. Javilo se i Ministarstvo, sa svoje tumačenje, džaba, svako ima svoje tumačenje

Sve je počelo krajem prošle godine kad je odbornik, a radikal, Vujadin Živković, sa još jednim partijskim drugom, vratio mandat. Sve još više počelo kad se Vujadin, po Novoj godini, predomislio i rešio da zadrži mandat. Sve se načisto zakomplikovalo jer ljubovijska skupština ima 35 odbornika, a Vujadinov mandat bio 18, taka konstelacija i odnos, onaj koji je donosio većinu u skupštini. Dotadašnja većina, SPS (11), plus SRS (sedam), koju napustila tri odbornika DSS-a, rešila zameni dva radikala i zadrži većinu, ali dotadašnja opozicija, DS-SPO-PSS, kojoj se priključio DSS, uzela Vujadina u svoje redove i ona postala većina. Kao nova većina uzela se konstituiše i pređe na pos’o, izabrali PSS Milutina Tomića za predsednika Skupštine i rešili uđu u posed, pečat i ostala ovlašćenja. Međutim, predsednik opštine Vidoje Jovanović, kao predsednik i socijalista, rek’o da sve to nelegalno i da on sve to ne priznaje. Nova većina uzela da se ponaša ko većina, i ušla u prostorije, međutim, krajem marta kad se to događalo, kad su izjutra došli na pos’o, kancelarije zaključane, Vidoje promenio brave, šta će, uzmu obiju brave i stave svoje. U to stigne dopis iz DSS Ministarstva za lokalnu samoupravu u kome pisalo da je Vujadin i dalje odbornik, a da predsednik Vidoje, i svi organi i službe, bez ikakvog daljeg odlaganja, omoguće da Milutin Tomić, novoizabrani predsednik Skupštine, nesmetano preuzme i nakon toga vrši svoju funkciju. Međutim, Vidoje, organi i službe, jopet promene brave na kancelarijama, i zauzmu stav da je stav Ministarstva nedorečen i neobavezujući. Onda nova većina uđe kod Vidoja u kancelariju i stane tu sedi dan i noć. Međutim, Vidoje nastavi da to smatra nelegalnim, sve se mirno završi i svi pređu na legalan i demokratski rad. Prvo Skupštinu zakaže nova većina, i, između ostalog, pokrene inicijativu za Vidojev opoziv, ali se potom sastane i stara većina, sa dva kooptirana radikala, i izabere svog predsednika, socijalistu Ratka Đokića. I sad dve skupštine, s tim da predsednik Vidoje priznaje i sarađiva samo sa svojom, socijalističko-radikalskom.

ČUVAR PEČATA: Vidoje Jovanović

DA SE ON ZAKLEO: Reporter "Vremena" reši ode na lice mesta, ali predsednik Vidoje odbij’o razgovor, jerbo, ko, on s tim nema ništa, on je neposredno izabran. Pristane nekako Vidoje, i eto reportera.

Kao što treba da se zna Ljubovija pored Drine, zgrada Opštine u centru, Vidojeva kancelarija na drugom spratu. Vidoje beše u kancelariji, potpisuje neke uplatnice. Kancelarija ko svaka kancelarija, sto, stolice, Vidojeva stolica, dve vezane zastave, plastično plus prirodno cveće, fascikle, polica sa razne knjige u koje i Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti dodeljen Jovanović Stojadina Vidoju… I Vidoje ko svaki, istina malo sitniji, predsednik, u jednobojno odelo, sa kravatu, obrijan, začešljan.

Predsednik Vidoje sede u svoju stolicu i reče o položaju opštine, površini opštine, broju stanovnika opštine, nadmorskoj visini opštine, privredi, vanprivredi, poljoprivredi, privatizaciji, granici, svakom stanju i svim prioritetima. I reče da je Ljubovija služila kao primer funkcionisanja, da je i poslanik SPS-a, da su uznapredovali, i da je sad došlo do malog problema, koji ne može napravi veliki problem, da je to remećenje, ali da nema težinu, sve u svemu činjenica je da postoji problem u tumačenju skupštinske većine.

On s tim nema ništa, neposredno izabran, hoće da pomogne i može da kaže kako to sve vidi iz svog ugla i lično: posle izbora koaliciju formirali SPS, SRS i DSS, krajem prošle godine ovi iz DSS-a uzeli da se nećkaju, dva radikala podnela ostavke, i potpisali, i šta tu ima da se priča. Pa oni su imali blanko potpisane ostavke, zakleli se u crkvi, pa da se on zakleo u najmilije, ne može da priča. I sad opozicija uzela tog Vujadina, ali to je nelegitimno, ne poznaju oni zakon, i upali mu tu u kanceleraiju, bili nekoliko dana i noći, da ih on prizna, šta ima on da ih prizna, on radi svoj pos’o.

A taj dopis Ministarstva, tu nema jasnog stava, svako može da tumači kako mu odgovara, i da kaže, ljut je na Ministarstvo, on je dopis, da izvesti šta se dešava, dobio 15. marta, 20. odgovorio, na 4,5 strana, a Ministarstvo poslalo tumačenje 22, koje je on dobio 26, bez da je uzeto u obzir njegovo pismo. Napisali da je opozicija u pravu, ima pečat, potpis i neke konstatacije, to je pritisak, sve je to za njega nelegitimno i pravno ništavno, to šta su radili ovi u opštini, to njihovo konstituisanje, sve je to puno grešaka i sve to pada u vodu. Naravno da je nudio da pomogne, da se sve to prevaziđe, SPS nudio da prizna Tomića za predsednika Skupštine, ali da Vujadinov mandat pripadne radikalima, ništa, onda SPS izabr’o svog predsednika Skupštine, Ratka Đokića. Bio i u Ministarstvu, ukazao da po novom ustavu mandat pripada partiji, sve ovo nikom nije trebalo, ali zna se ko je sve ovo pokrenuo, sve živo iz DSS-a pozapošljav’o, i decu i snajke, i eto. Pa njegov zamenik, Rade Ignjatović je iz DSS-a, eno ga u kancelariji, a što se ovoga tiče neka sud reši šta je i kako je, on će postupiti po zakonu.

KO JE ZA KOGA: Ratko Đokić (SRS) i Milutin Tomić (PSS)

LEGALNO I U INTERESU: Odemo preko puta, čovek sedi na radnom mestu. Jeste DSS, i potpredsednik partije, neće se snima. Može kaže ovako, situacija nije prijatna, centrala DSS-a je upoznata, na radnom mestu bude dok ga ne smeni validna skupština, ne podržava nasilno rušenje vlasti i to, jeste reagovalo Ministarstvo, ali to ne mora da obavezuje…

Kako predsednik Vidoje upravo krenuo kod svog predsednika Skupštine Đokića, iskoristimo, pa sa Vidojem. Ratko Đokić većinski vlasnik rudnika Bobija, kancelarija rudarski oskudna, na ormanu portret Miloševića u olovci. Bio je Ratko i poslanik, i predsednik partije, ne treba njemu vlast, ovo prihvatio kao kompromis, da se nađe rešenje, ako treba sutra će se odreći funkcije zarad mira i napretka Ljubovije. A još da kaže, sve izazvali oni koje Vidoje zaposlio, oni što su željni vlasti i što su bez podrške naroda, oni što misle da je budžet pun pa se ostrvili ko lešinari na lešinu. Čuo je on da su tom Vujadinu obećali i pos’o, i pare, i struju, tako čuo, a on je mandat vratio, radikali ga isključili, i šta ima tu da se priča, ima novi ustav. Vidoje se uključi, eto, šta čovek priča, a niko na njega nije utic’o. Ratko odgovori da na njega ne može da se utiče, i još odgovori da su ti zapeli za Vujadina, a i oni imaju dvojicu, jednog iz PSS-a, i jednog iz SPO-a, koji su prešli u Novu Srbiju, a oni to ne potežu, zašto, zato što sve rade za dobrobit.

Čujemo i drugu stranu, Rade Obradović, šef odborničkog kluba DS-a, u stranačkim prostorijama, preko telefona nekoga pita, što ne postupe po zakonu. Objašnjava šta je bilo, od početka, od kraja decembra, rezimira, reč je o tome da se ispoštuje zakon i nova skupština pusti da radi. Vadi dopis Ministarstva, šta piše, Vujadin je odbornik, i tačka. Eto i novog predsednika Skupštine, Karićevog Milutina Tomića. Šta kaže Milutin, sve legalno, jesu obili bravu, ali zato što je Vidoje zaključo, i zato što je skinuo pločicu sa kancelarije predsednika Skupštine. Jesu bili i kod Vidoja u kancelariji, sedam dana i noći, bila i slika u novinama kako noću jedu burek, taj nije ‘teo da razgovara, on ne priznaje, šta ima on da ne priznaje kad je Ministarstvo reklo da priznaje. Nema šta dalje da kaže, sve reko onaj Đokić kad je kao izabran za predsednika Skupštine, rek’o, manimo se zakona i poslovnika, u prvom planu je interes Ljubovije, gde se sad setiše interesa Ljubovije kad do sada nikoga ništa nisu pitali, suština problema je što Vidoje radi šta hoće, što je Skupština načisto marginalizovana.

Uključuje se Obradović, čita dokumenta, zapisnike, iz aviona se vidi da su u pravu, samo Vidoje ne priznaje, pa on ne bi smeo ništa da radi, ako bude radio po svojoj skupštini, videće šta će ga snaći. Imaju i Vidojevo pismo Ministarstvu, ono od četiri i po strane, sve laž, sve slag’o, koji je to vandalizam. Odustali su od okupacije Vidojeve kancelarije, druga strana samo i čeka da se napravi neki incident, da se to izrodi, ima sve rade po zakonu i legalno, neka sve ide na Vladu, pa neka ona odluči ko ima većinu. Imaju novi dopis Ministarstvu, samo malo dorade, usaglase, i ima ga odnesu lično. I njihov dopis g. ministru dr Zoranu Lončaru na četiri i po strane. Radno obaveštenje ministru počinje sa: Veoma poštovani gospodine Ministre, a završava rečima, Poštovani gospodine Ministre, molimo Vas da po ovom našem obaveštenju postupite što je moguće hitnije, jer samo na taj način se mogu sprečiti dalja samovolja i kršenje zakona, Statuta i Poslovnika od strane manjine u SO Ljubovija.

Iz istog broja

Vreme uspeha

Biznis

Ustavopraviteljstvo

Crnogorsko-srpska Crna Gora

Nikola Dončić

Novopazarske vehabije

Pucanje po svim šavovima

Prvoslav Karanović

Lični stav - Ideološki ćorsokak

Kako zavoleti Evropu

Vladimir Todorić, saradnik Instituta za evropske studije, a tekst je deo članka "Na ničijoj zemlji – Evropska unija između građanskog društva i političkih partija u Srbiji" iz zbornika radova

Pregovori o vladi

Ima nade, ima i krivaca

Vera Didanović

Kosovski pregovori

Čekajući veto

Milan Milošević

Završnica suđenja za atentat na premijera

Završni račun

Tatjana Tagirov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu