Kultura

79. Oskar

Dvostruka igra

Ovo je bilo veče Martina Skorsezea, tj. veče u kom se Holivud iskupio za sve one prilike kada je propustio da nagradi jednog od najvećih američkih reditelja u istoriji filma

U noći između nedelje i ponedeljka, po 79. put dodeljene su nagrade za dostignuće u filmskoj umetnosti, poznate kao Oskar. Šta god neko mislio o ovim nagradama i njihovoj relevantnosti, one su još uvek bitne za filmsku industriju. Ceremonija dodela nagrada, s druge strane, svake godine je sve dosadnija i bezličnija i generalno prilično glupava stvar nakon dodela prethodne dve godine kada je najveći problem bio kako sprečiti dobitnike nagrada ili samog voditelja da praktikuju prvi amandman i govore protiv rata u Iraku. Zato je prošlogodišnji voditelj Džon Stjuart, čije su šale sa političkim podtekstom izazvale više kiseo osmeh na licima one manjine u publici koja ih je razumela, zamenjen pacifikovanom, prijateljskom lezbijkom Elen Degeneris, koja je svojim mekšim smislom za humor pokazala više poštovanja za industriju i njene najveće zvezde.

Što se dobitnika tiče, ovo je, kao prvo, bilo veče Martina Skorsezea, tj. veče u kom se Holivud iskupio za sve one prilike kada je propustio da nagradi jednog od najvećih američkih reditelja. Kao što to kod kompenzacija obično biva, uvek ostaje neka vrsta gorkog ukusa. Kako, recimo, kada ne date Oskara filmu Taksista ili Razjareni bik, tu nepravdu ispravljate tako što Oskare u najbitnijim kategorijama, za najbolji film, režiju, montažu i adaptirani scenario, date jednom solidnom, ali ipak ne i velikom filmu kao što je Dvostruka igra? Drugi veliki dobitnici su tri meskička reditelja Alfonso Kuaron, Giljermo del Toro i Alehandro Gonzalez Injaritu, koji su za svoje filmove Potomci, Panov lavirint i Vavilon zajedno nominovani za čak 16 Oskara, a uspeli su da osvoje četiri. Tu smo već na terenu iznenađenja. Umesto da, kako se očekivalo, Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja primi Panov lavirint, nagradu je odneo nemački kandidat Život drugih Florijana Henkela von Donersmarka. Priču o odnosu istočnonemačkog disidenta i oficira Štazija postavljenog da ga špijunira možete videti i na tekućem FEST-u, čiji su organizatori, nakon vesti o nagradi, organizovali dodatne projekcije. Najveće iznanđene večeri priredio je Oskar za najbolju epizodnu žensku ulogu, koji je osvojila Dženifer Hadson za rolu u filmu Dreamgirls. Dženifer Hadson, koja je bila zadužena za suze i veliki emotivni izliv za govornicom (jedan takav svake godine je, čini se, obavezan po zakonu države Kalifornija), počela je svoju estradnu karijeru u televizijskom šou American Idol, sa kojeg je bila izbačena, te je jučerašnji Oskar bila njena velika osveta. Najvažnije glumačke Oskare ostvojili su Helen Miren za ulogu Elizabete od Vindzora u filmu Kraljica i, više nego opravdano, Forest Vitaker za portret ugandskog diktatora Idija Amina u filmu Poslednji kralj Škotske. Oba ova ostvarenja možete takođe videti na ovogodišjnem FEST-u.

Dobrih gegova nije bilo mnogo. Nazabavniji momenat je bio kada je Elen Degeneris dala fotoaparat Stivenu Spilbergu da je slika sa Klintom Istvudom, a zatim ga naterala da fotografiše još jednom pošto joj se prva fotka nije svidela. Sve ostalo bilo je neubedljivo i nije vredno pomena. Dodela najvažnijih filmskih nagrada je, donekle, i slika trenutnog stanja američke kinematografije. Gledajte evropske i azijske filmove.

Iz istog broja

Savremena igra

Gladni igre

Ivana Milanović Hrašovec

Pozorište

Retro štimung

Ivan Medenica

Devedestogodišnjica smrti Vladislava Petkovića Disa (1880–1917)

Sudbina ukletog pesnika

Aleksandar Bošković

Film – perverznjakov vodič kroz film

Teorija treće pilule

Ivan Jević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu