Vreme uspeha

Biznis

Rok za privatizaciju društvenih preduzeća ističe 8. marta i posle toga će u firmama koje nisu počele privatizaciju biti pokrenut stečajni postupak

Graditelji: Vinci zadovoljan Intermostom

Iv Tibo d’ Silgi, bivši član Evropske komisije, čovek koji je lansirao evro, sada predsednik multinacionalke Vinci Construction, pohvalio je usred Beograda Vincijevo najmlađe preduzeće Inter-most. Za ovu srpsku firmu on je rekao da će se i dalje razvijati u graditelja sposobnog da podiže objekte srednje veličine. One veće projekte, skuplje od nekoliko stotina miliona evra, vodiće centrala Vincija. Gospodin Silgi nije, međutim, želeo da precizira za šta je to veliko Vinci zainteresovan. "U Srbiji nas interesuje sve što je infrastruktura: putevi, železnica, telekomunikacije, energetika itd., ali ako vaša zemlja zaista želi da ubrza njihovu izgradnju, a to je neophodno radi integracije u EU, vlasti bi glavne projekte trebalo da odrade i ponude na tenderu", rekao je Silgi. Inače, Silgi smatra da je Srbija sposobna da privuče mnogo više stranog kapitala nego do sada, ali da mora da stekne veće poverenje investitora i da svoj pravni okvir uskladi sa evropskim. "Verujem da Srbija ima snažan kulturni i evropki identitet i da treba da bude članica EU-a", kaže predsednik najvećeg svetskog graditelja i koncesionara.

Kampanje: Grandov mesec poklona

Mnoge kompanije organizovale su promotivne i poklon kampanje u periodu od Dana zaljubljenih (14. februar) do Dana žena (8. mart). Tako je Grand kafa, pod sloganom "Samo za tebe", pokrenula kampanju tokom koje će obradovati brojne zaljubljene parove. Beograđani koji su se na Dan zaljubljenih sa svojom voljenom osobom prošetali Knez Mihailovom ulicom, ili uživali u nekom od kafića, imali su priliku da dobiju "De Luxe" poklon. Grandove promoterke delile su specijalno dizajnirane pakete sa Grand De Luxe čokoladom, kafom i ljubavnim filmom. Uslov je bio samo jedan – da mladić poljubi devojku. Grand će tokom cele akcije, preko najslušanijih radio-stanica širom zemlje darivati parove koji im se jave i dođu po poklon.

Mreža: Sto peta filijala

Credit Agricole Meridian banka otvorila je u centru Beograda, pored hotela "Moskva", novu filijalu. Ovo je 22. filijala Banke na teritoriji Beograda, a 105. u Srbiji. Bankomat koji je instaliran u filijali na Terazijama omogućava klijentima Banke, ali i svim drugim korisnicima Visa, Master i Dina kartica da raspolažu svojom gotovinom 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

Promocije: Mleko na probi

Imlek je za svoje potrošače, pre svega one najmlađe, pripremio degustaciju čokoladnog mleka "Moja kravica", koja je počela 6. februara i trajaće do 4. marta. Degustacije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku organizovane su u trgovinskim centrima Idea, Merkator, Veropulus, Metro, Tempo i Rodić. To će ujedno biti i promocija nove ambalaže ovog slatkog proizvoda, kao i njegovog intenzivnijeg ukusa, jer je pojačan sadržaj čokolade.

Inovacije: Windows Vista u Srbiji

Kompanija Lenovo, prva je prošle sedmice predstavila i isporučila srpskom tržištu računare sa operativnim sistemom Windows Vista i nagovestila da će u prvoj godini prodaje biti instaliran na oko 100.000 kompjutera. "Windows Vista i najnovije izdanje softverskog paketa Microsoft Office 2007. donose vidljive grafičke promene na interfejsu, koji radnu površinu čine vizualno posticajnijom i jednostavnom za korišćenje", rekao je Mladen Skuliber, marketing menadžer za jugoistočnu Evropu. On je istakao da korisnici Viste mogu da stvaraju i koriste digitalna dokumenta, fotografije, muziku i video-zapise, kao i da učestvuju u digitalnim zajednicama i igraju mrežne i ostale igrice.

Usluge: Krediti za venčanja

Hypo Alpe-Adria-Banka promovisala je kredite za venčanja u iznosu od 500 do 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Rok otplate je do osam godina, a depozit od 20 odsto moguće je obezbediti iz kredita. Za sto odsto gotovinskog kredita nominalna kamata je 13,95 odsto na godišnjem nivou, dok se efektivna kreće od 18,09 do 20,18 odsto. Ukoliko se u gotovini isplaćuje samo 50 odsto odobrenog iznosa, kamate su niže, pa nominalna iznosi 12,95 odsto, a efektivna od 16,65 do 18,91 odsto. Kada iznos kredita ne prelazi 5000 evra, klijentima sa tekućim računom kod Hypo Alpe-Adria-Banke nisu potrebni žiranti, dok je za iznose od 5001 do 10.000 evra obavezan jedan jemac.

Poslovno geslo: Loviti uspehe

Piše: Darko Babić, direktor Cisko Srbija

Uspostaviti poverenje.

Ispunjavati obećanja, čak i ona sasvim mala.

Radovati se tuđim uspesima.

Prepoznati potencijal u saradnicima i pomoći im da ga dostignu. Biti lovac na njihove uspehe, a ne na njihove greške.

Pohvaliti prve korake.

Izlaziti u susret svojim ljudima.

Banke: Dinamičan razvoj

Piše: Branimir Marković, predsednik Izvršnog odbora Piraeus banke

Piraeus banka A.D. Beograd, ušla je u 2007. sa velikim ambicijama u pogledu poslovnih rezultata. Naši ciljevi su realni i ostvarivi, o čemu najbolje govore izuzetni rezultati koje smo u protekloj godini postigli u Srbiji i na nivou cele Grupe. Očekujem da će ova poslovna godina biti još uspešnija i da ćemo, i ubuduće, na najbolji način ispunjavati očekivanja naših klijenata. U 2007. još energičnije nastavljamo strategiju dinamičnog rasta, proširivanja palete proizvoda i širenja mreže poslovnica.

Piraeus banka je u protekloj godini ostvarila aktivu od 267,8 miliona evra, što je 166,2 odsto više u odnosu na kraj 2005, kada je ona iznosila 100,6 miliona evra. Plan je da do kraja 2007. ukupna aktiva dostigne vrednost od 478 miliona evra, što bi predstavljalo rast od 64 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Naša očekivanja su da će u ovoj godini zajmovi odobreni privredi porasti sa 120 miliona na 220,5 miliona evra i tako ostvariti rast od 84 odsto. Svoju aktivnost ćemo usmeriti na kredite – za stanovništvo, preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Plan je da ovi krediti budu uvećani na 192 miliona evra, odnosno za 181 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Pireaus banka je posvećena i širenju poslovne mreže, pa naši klijenti trenutno imaju na raspolaganju 26 poslovnica širom Srbije, a do kraja godine planiramo da ovaj broj naraste na ukupno 45.

U skladu sa svojim strateškim ciljevima, Piraeus bankarska grupa namerava da postane vodeća na tržištu jugoistočne Evrope i istočnog Mediterana, kada je u pitanju pružanje usluga malim i srednjim preduzećima, istovremeno obezbeđujući najkvalitetnije bankarske usluge stanovništvu. Ukupna aktiva na nivou grupe u 2006. iznosila je 31 milijardu evra, što predstavlja porast od 31 odsto u odnosu na 2005. Broj filijalala je porastao na 536, a otvorena su 1102 nova radna mesta, pa Grupa trenutno upošljava 9260 bankarskih stručnjaka. Grupa spada među tri najveće u privatnom sektoru u Grčkoj.

Extreme

MANJAK: U Srbiji se godišnje prikupi samo 4000 tona plastičnog otpada, dok su kapaciteti za reciklažu 12 puta veći.

PRAZNO: Najveći poljoprivredni kombinat u zapadnoj Srbiji, valjevska "Srbijanka", pred privatizaciju u martu "spala" je sa 960 na 55 radnika jer je većina zaposlenih uzela otpremninu.

POKUŠAJ: Dve firme lozničke Viskoze, Hortikultura i Lofolen, prodate su na aukciji za 34,7 miliona dinara, dok za još deset preduzeća ovog holdinga licitacija nije uspela.

ZALOGAJ: Beogradska veletrgovina metalima i rudama Rudnap prijavila se na tender za prodaju 67 odsto kapitala nekadašnjeg bosanskog giganta Energoprojekt.

POČELO: Prvi kreditni angažman Citi Groupe u Srbiji počeo je ovog meseca, aranžiranjem zajma Telekomu Srbije od 700 miliona evra za kupovinu Telekoma Republike Srpske i druge potrebe kompanije.

ZDRAVO: U Nišu je otvoren hotel za nepušače "Niški cvet" u čiju izgradnju je vlasnik Tomislav Sekulović uložio tri miliona evra.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Dr Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije: Mnogi su kapital stekli besplatno

DOBITNICI: Svi koji su kapital stekli u periodu neorganizovanog funkcionisanja privrede. A naročito oni koji su kroz dobre kontakte sa bankama besplatno sticali kapital, kao i dobro obavešteni o mogućnostima privatizacije atraktivnih preduzeća po niskim cenama.

GUBITNICI: Radnici zaposleni u tako privatizovanim preduzećima, jer su im obarane plate i zato su ostajali bez posla.

Dejan Tošić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu: IT pismeni su kandidati za dobitnike

DOBITNICI: Korisnici digitalne ekonomije, kao načina privređivanja u kome se izrazito koriste informaciono-komunikacione tehnologije, a posebno internet kao globalna računarska mreža. Digitalna ekonomija pomaže zemljama u tranziciji da se približe najrazvijenijima.

GUBITNICI: Radnici koji ne ulažu u svoje znanje i informatičko obrazovanje mogu postati tranzicioni gubitnici. Nasuprot tome, računarski pismeni preduzetnici su kandidati za dobitnike.

Iz istog broja

Dosije

Kuda idu srpske svinje?

Zoran MajdinAntrfile 1: Kristijan Balteanu

Intervju - Džon Lojd, novinar

Začarani krug medija i politike

Tamara Skrozza

Preispitivanja

Stvarne žrtve

Orašac - proslava Dana državnosti Srbije

Velja ženska želja

Dragan Todorović

Intervju – Dragoljub Mićunović

Delirijum suvereniteta

Aleksandar Ćirić

Kriminal

Kumovi po kokainu

Dejan Anastasijević

Portret savremenika - Goran Radosavljević Guri

General u neprilici

Miloš Vasić

Iz ličnog ugla

Teške brige i olake ocene

Radivoj Paunović, advokat, zastupnik porodice Đinđić u procesu za ubistvo premijera

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu