Meridijani

Meridijani

Gaza: Hamas-Fatah primirje

Primirje između zaraćenih palestinskih frakcija Hamas i Fatah potpisano je 29. januara, i već sutradan je stupilo na snagu. Primirje je objavio Mahmud Zahar, ministar spoljnih poslova u Hamasovoj vladi, posle sastanka premijera Ismaila Hanijea iz Hamasa i pomoćnika predsednika Mahmuda Abasa, koji pripada frakciji Fatah. Kako javljaju agencije, tom sastanku su u ulozi posrednika prisustvovali i egipatski predstavnici. Na ulice Gaze, koja je živnula posle petodnevnog vanrednog stanja, vraća se normalan život. "Nadajmo se da će ovaj put primirje potrajati", rekao je jedan vlasnik radnje. Ulicama Gaze šetaju i dalje naoružani pripadnici jedne ili druge frakcije, ali većeg nasilja nema. Ministar Zahar je rekao da će sukob prestati, a da će se snage bezbednosti vratiti u baze. U sukobu koji je počeo u četvrtak 25. januara poginulo je najmanje 30 ljudi, dok neke novinske kuće navode da ih ima dvostruko više. Ove borbe su bile najsurovije otkako je Hamas, koji odbacuje mir sa Izraelom, pobedio na prošlogodišnjim izborima. Iako je primirje sklopljeno, neki Fatahovi borci su ostali u gradu kako bi zaštitili zvanične Abasove rezidencije i druge šefove frakcije. Sporazumom o primirju predviđeno je i puštanje talaca na slobodu i ograničeno prisustvo bezbednosnih snaga u pojasu Gaze. Koliko je poznato, policija se povukla, ali još nijedan talac nije pušten na slobodu.

Katmandu: Ministar podstrekač

Bivši ministar u vladi nepalskog kralja Gajanendre uhapšen je zbog sumnje da je podsticao etničke tenzije u ruralnim delovima zemlje, objavljeno je u ponedeljak. "Bivši ministar Kamal Tapa uhapšen je u svojoj kući. On je zadržan u pritvoru kako bi mogla da se ispita njegova uloga u provociranju etničkih sukoba", saopštio je Umeš Majnali, sekretar sadašnjeg ministrata. U jugoistočnom delu Nepala, koji se graniči sa Indijom, u etničkim sukobima poginulo je najmanje sedmoro i povređeno više desetina ljudi. Nepalski maoisti optužuju "prokraljevske" elemente za ove nemire. Tapa je obavljao funkciju ministra u aprilu prošle godine, kada je kralj Gajanendra bio prisiljen da okonča 14-mesečni period apsolutne kontrole u Nepalu, posle masovnih protesta koje su organizovali njegovi politički protivnici, pobunjenici maoisti. Kada je kralj abdicirao, vrhovna komisija je pokrenula istragu na osnovu koje je doneta optužnica da je Kamala Tapa prekoračio odnosno zloupotrebljavao svoja ovlašćenja dok je obavljao funkciju, koju mu je dao kralj. Krajem prošle godine, nepalski pobunjenici su objavili kraj "narodnog rata" potpisivanjem mirovnog sporazuma sa vladom Nepala. Početkom ove godine, 83 pripadnika maoističke organizacije položilo je zakletvu u nepalskom parlamentu koji broji 330 mesta.

Njujork: Robotizovana garaža

Da li biste imali poverenja u robota ukoliko bi zatražio ključeve od vašeg automobila i metalnim glasom saopštio da će parkirati kola umesto vas? Sa tim pitanjem suočiće se Njujorčani ovih dana, jer se prva garaža sa "robotskim" parkiranjem otvara ovih dana u Kineskoj četvrti. Tehnologija za ovaj poduhvat razvija se i u drugim zemljama, tako da je ovo neka vrsta probnog balona. Ako u večito saobraćajem pretrpanom gradu, gde žive najzauzetiji ljudi na svetu koji nemaju vremena nizašta, robot prođe "probni rad", onda će armija robota moći sasvim sigurno da računa na ovu vrstu posla u budućnosti. U svakom slučaju, stručnjaci koji su projektovali garažu sa robotom imaju poverenja u tehnologiju i računaju na to da će uskoro u svim stambenim zgradama preovladati ovaj sistem. Ako ste mislili da će u vaš automobil sesti čovekoliki robot, replikant, humanoid ili već neko veštačko biće, varate se. U praksi to izgleda ovako: po ulasku u garažu izađete iz automobila, i prepustite stvar kompjuterima koji će vaš automobil daljinskim komandama odvesti do upražnjenog mesta. Jedini čovek biće onaj na izlazu što uzima novac – 400 dolara mesečno ili 25 dolara dnevno. Iako ovo nije prva robotizovana garaža u Americi, projektanti se nadaju da će ovo biti prva koja funkcioniše bez kvarova. Prošlog leta, ova parking kompanija završila je na sudu i bila zatvorena dve nedelje zbog toga što je nekoliko automobila ostalo zarobljeno unutra kada se automat pokvario. Denis Klark, menadžer kompanije, kaže da je nova generacija kompjuterskih garaža znatno naprednija, da su mašine "softverski pametnije" i da je apsolutno nemoguće da se neka šteta dogodi.

Sidnej: Zemljotres na Pacifiku

Snažan zemljotres od 6,7 stepeni Rihterove skale potresao je zapadnu obalu Australije, tačnije ostrvo Mekvajer. U prvim izveštajima o zemljotresu nije bilo informacija o tome da li je bilo žrtava i kolika je materijalna šteta, već su navedene samo koordinate zemljoteresa. Epicentar zemljotresa, koji je u ranim jutarnjim časovima probudio stanovnike australijskog ostrva, bio je 855 kilometara zapadno od ostrva Mekvajer, koje se nalazi 1450 kilometara jugoistočno od Tasmanije. Američka geološka agencija javila je da je centar zemljotresa bio desetak kilometara ispod morskog dna. Ostrvo Mekvajer, dugačko 34 kilometra a široko jedva pet, smešteno je usred Pacifika, odnosno na pola puta između Australije i Antarktika i zvanično pripada Tasmaniji. Na ostrvu živi između 20 i 40 stanovnika i svi su članovi Australijske antarktičke divizije (AAD), koja na ovom ostrvcetu ima svoju stalnu bazu.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu