Kolumna

Navigator

Lipe cvatu…

Iako je većina srpskih partija praktično odrastala sa internetom, ni do kakvog srastanja tu nije došlo. Izbori su, recimo, prilika kada se partijski sajtovi temeljno redizajniraju, isprobavaju se nove ideje i sve tako. Povišeni entuzijazam koji vlada u predizborno vreme dušu je dao za ove aktivnosti.

Umesto toga, sajtovi srpskih partija nepromenjeni su, samo što su tekstove o uobičajenim partijskim aktivnostima zamenili tekstovi o predizbornim događanjima.

Da se malo ogradim, pratio sam samo sajtove najvećih stranaka u Srbiji, to jest onih od kojih se očekuje da uđu u sledeći parlament. Ostavljam mogućnost da postoje odlični sajtovi malih stranaka, ali ja ih nisam registrovao, niti znam gde se reklamiraju.

Mada, što se reklamiranja tiče, ni "velike" partije nisu se proslavile. Obišao sam nekoliko najpopularnijih srpskih internet portala i nigde nisam primetio reklamni baner neke od stranaka. Sumnjam pritom da bi se vlasnici portala nešto mnogo gadili na pare od predizborne kampanje. Jednostavno, partije ne prepoznaju sopstvene sajtove kao platformu za okupljanje potencijalnih birača i slanje poruka u javnost iako su shvatile da (iz nekog njima nejasnog razloga) moraju da ih imaju.

U grupu "rutinskih" sajtova mogu se svrstati sajtovi DS-a, DSS-a, SPO-a i G17plus. Posebne kategorije su sajtovi SRS-a i SPS-a. Sajt radikala je već duže vreme potpuno u funkciji pružanja podrške Vojislavu Šešelju, a to je naročito došlo do izražaja poslednjih dana, otkako Šešelj u Hagu štrajkuje glađu. Osim što uredno prenosi izveštaje sa konferencija za novinare koje partija dnevno drži, sajt nije posebno (dodatno) prilagođen ovoj radikalskoj krizi.

Još gore je sa SPS-om čiji sajt je već duže vreme, kako se to popularno kaže, "u rekonstrukciji". To znači da se vesti objavljuju sa zakašnjenjem tako da u ponedeljak uveče još nije bilo vesti o tome da je prethodne noći izabran novi predsednik stranke. Izborima nije posvećen ni kilobajt.

Bio sam se naoštrio da posebno iskritikujem LDP jer za sve ovo vreme nisu napravili valjan sajt (već se grebu o Čedin), ali je u ponedeljak počela redirekcija sa www.ldpweb.org na izborni specijal www.odnaszavisi.org. Za sada je to jedini sajt koji liči na pravi izborni, ali od pre dve-tri godine. To znači da aktivno poziva volontere i nudi interesantne download-ove što za kompjuter, što za mobilni. Iako je za ovakvu konkurenciju, što se kaže, "Kalifornija", i ovom sajtu, kao i svim ostalim stranačkim sajtovima, nedostaju blogovi aktivista i partijskih lidera.

Blogovi i komentari na blog postove apsolutni su hit na srpskom internetu u ovom trenutku, generišu veliku posećenost, a političarima u kampanji ne bi trebalo da bude teško da odvoje pola sata dnevno da nešto sroče. Ubeđen sam da su toga svesni i oni koji partijama uređuju sajtove (ili ih savetuju kako da ih prave), ali da užurbani političari na to samo odmahuju rukom, imaju preča posla od borbe za birače na internetu.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Vreme dobrohotnosti

Ljubomir Živkov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu