POŠTA

Menadžment i poverenje

"Penzionisani Mladi fizičar"; "Vreme" br. 828

Povodom teksta pod naslovom "Penzionisani ‘Mladi fizičar’", objavljenog u vašem nedeljniku u broju od 16. 11. 2006, Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine je dužno da ukaže na činjenicu da se programi popularizacije nauke u Srbiji finansiraju na osnovu godišnjeg javnog konkursa. Takav konkurs je prvi put kod nas objavljen krajem prošle godine za 2006. i ove godine su prvi put i dodeljivana sredstva.

Društvo fizičara Srbije (DFS) je, međutim, već u 2005. godini dobilo finansijsku pomoć za štampanje 100. broja "Mladog fizičara" u visini od 150.000 dinara. Ministarstvo je prepoznalo kvalitet mladog tima urednika i autora "Mladog fizičara" i obezbedilo vanredna sredstva za njegov izlazak. U 2006. godini Društvo fizičara Srbije je tražilo 153.000 dinara za štampanje "Mladog fizičara", a dobilo je 150.000 dinara, tj. samo 3000 manje od sume koja je tražena. Inače, to je u principu dvostruko više od sredstava koja su dodeljivana drugim organizacijama za popularizaciju nauke. Prema tome, ne stoji teza da "Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine nije pružilo odgovarajuću podršku redakciji i izdavaču ovog lista". Kada je Društvo fizičara Srbije tražilo novac, dobilo ga je, i to u praktično traženom iznosu.

Interesantno je napomenuti da je Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine pet dana nakon objavljivanja teksta u nedeljniku "Vreme" dobilo pismo Društva fizičara Srbije koje jasno potvrđuje da su svi raniji finansijski zahtevi vezani za izdavanje "Mladog fizičara" ispunjeni, ali u kome se zahteva novih 259.000 dinara za troškove štampanja već štampanih brojeva. Kopiju pisma dostavljamo vam u prilogu.

Komentar bivšeg predsednika Društva fizičara Srbije utoliko više iznenađuje ukoliko se uzme u obzir da druga važna aktivnost Društva, – priprema i učešće učenika za Olimpijadu iz fizike svake godine, ne bi bila moguća bez stalnog i stabilnog finansiranja od strane Ministarstva nauke i zaštite životne sredine. Može se razumeti da nijedan iznos nije dovoljan da podmiri sve potrebe koje srpska nauka i njena popularizacija u ovom času imaju, ali bi trebalo uvažavati realnost i opšte uslove u kojima funkcioniše država i budžet. Nesolidarnost i neumerenost u finansijskim zahtevima prema državi je legat nekih prošlih vremena. Očekujemo da će nedavno podmlađeni menadžment Društva fizičara Srbije napustiti stare navike i prihvatiti tržišnu orijentaciju u svojoj izdavačkoj delatnosti. Neophodna pomoć države se, sa druge strane, može valjano ostvarivati samo u stabilnom partnerstvu i poverenju između klijenata i administracije, umesto stalnih sukoba i nezadovoljstava. Na takav način nameravamo da nastavimo zajednički rad na očuvanju visokog kvaliteta koji je dostigao "Mladi fizičar".

Iz istog broja

Greška u skraćenici

Darko Sarić Lukendić, Subotica

Novembar u Beogradu

Prof. dr Miladin M. Ševarlić, Poljoprivredni fakultet, Zemun

Moj slučaj na Vezircu

Lazar Adamović, elektronskom poštom

Ostvaren program

Dušan Stojanović, elektronskom poštom

Kao član familije

Danijel Virag, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu