Vreme uspeha

Biznis

Prosečno domaćinstvo u Srbiji (tri člana) u drugom kvartalu ove godine raspolagalo je sa 33.027 dinara mesečno, a trošilo 31.697 dinara

Krediti: Intesa za mlade

Banca Intesa je trinaesta u Srbiji koja se priključila državnom programu subvencioniranja stambenih kredita za klijente mlađe od 45 godina. Tim povodom, predsednik Izvršnog odbora ove banke Draginja Đurić izjavila je da su "jedna od najboljih mreža ekspozitura u Srbiji i dugoročna sredstva – garancija da ćemo uspeti". Osim gospođe Đurić i njenog zamenika Silvija Pedrazija, ugovor između banke i države potpisali su ministar finansija Mlađan Dinkić i direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandar Jović. Primera radi, za kredit od 50.000 evra, učešće klijenta je 5000 evra, a kredit banke 35.000 evra, rok otplate banci 240 meseci, a kamata 7,47 odsto godišnje. Kredit iz budžeta iznosi 10.000 evra, rok otplate je 60 meseci sa kamatom od 0,1 odsto godišnje. EKS za kredit banke iznosi 7,81 odsto, a za kredit iz budžeta 0,01 odsto. Za ukupan iznos kredita (45.000 evra) na ukupan rok otplate od 300 meseci, ukupna kamata je 4,76 odsto. Tako će anuitet za kredit banke iznositi 276 evra mesečno, a države 210 evra.

Organizacija: Whirlpool preduzeće dokaz interesa za Srbiju

Svečanim prijemom u poslovnom centru Ušće, američka kompanija Whirlpool proslavila je osnivanje preduzeća Whirlpool Srbija, nakon pet godina uspešnog poslovanja kroz predstavništvo za našu zemlju. To je, po rečima Suzane Dubajić, direktorke Whirlpoola Srbija, rezultat napretka kompanije i pozicioniranja njene robne marke među vodeće na domaćem tržištu. Komercijalna savetnica Ambasade SAD u Beogradu Marija Endrjuz, rekla je da je dolazak velike kompanija kao što je Whirlpool dokaz da postoji rastući interes za američka ulaganja u Srbiju.

Usluge: Mt:s express

Mobilna Telefonija Srbije ponudila je novu uslugu – mt:s express. Reč je o postpaid paketu sa modelom mobilnog telefona po izboru, koji će biti besplatno dostavljen na kućnu adresu 96 sati od narudžbine, dok će broj biti aktiviran 24 sata nakon informacije o uspešnoj isporuci. Da bi se došlo do paketa sa telefonom, dovoljno je pozvati broj 064/790.

Noviteti: Božićno pivo

Kompanija Carlsberg Srbija d.o.o. lansirala je novi brend na domaćem tržištu piva – Tuborg Christmas Brew. Premijerna degustacija ovog božićnog piva obavljena je u ponoć između 3. i 4. novembra u Beogradu. Kako navode u kompaniji, količine ovog prazničnog piva su ograničene, ali njegovo pojavljivanje dokaz je da je Srbija postala deo evropskog tržišta piva.

Promocije: Splenda za sve

Zaslađivač Splenda, brend multinacionalke Johnson & Johnson, odnedavno može se naći u 300 prodavnica i apoteka širom Srbije. Splenda je sintetička zamena za šećer, sukraloza, pogodna naročito za dijabetičare, trudnice, bebe i decu. Ima deset puta manju kaloričnu vrednost od šećera i može se koristiti u svim jelima i pićima u kojima se koristi šećer. Sto grama Splende u prahu ili granulama zamenjuje jedan kilogram šećera. Generalni uvoznik i distributer Splende je Alstar iz Bačke Palanke.

Saobraćaj: Do Njujorka i dalje

Avio-kompanija Emirates promovisala je u Beogradu nov let: svakog utorka, četvrtka i subote Jat Airways leteće od Beograda do Hamburga, a odatle Emirates leti do Njujorka, ali i dalje do drugih gradova u SAD. Emirates je jedna od najuspešnijih avio-kompanija u svetu, a brzi rast od 20 odsto godišnje doprineo je da danas ima 99 aviona koji lete na 87 destinacija u 58 zemalja. Ovog meseca Emirates očekuje isporuku 100. aviona, a do 2010. godine svakog meseca po jedan. Da je tržiste Srbije važno za Emirates govori i podatak da 218 devojaka i mladića iz naše zemlje radi kao kabinsko osoblje na letovima ove kompanije. Njima će se u naredne dve godine pridružiti veliki broj mladih iz Srbije, jer Emirates namerava da zaposli još 10.000 stjuardesa i stjuarda.

Banke: Dinamično poslovanje

Piše: Aleksandra Mikić, predsednik Izvršnog odbora Zepter banke

OTP banka iz Budimpešte postala je većinski akcionar Zepter banke 13. oktobra ove godine, čime naše redovno poslovanje postaje dinamičnije i efikasnije.

Zepter banka nastavlja da usmerava svoje aktivnosti na obezbeđenje stalne likvidnosti, povećanje broja deponenata i razvoj poslova platnog prometa sa inostranstvom.

Strategija naše banke ide u pravcu daljeg razvoja u domenu kreditiranja malih i srednjih preduzeća. Plasirana je i specijalna ponuda okvirnih kredita (pozajmica po tekućem računu do godinu dana) za pravna lica.

Uspešno poslovanje sa stanovništvom karakterišu krediti sa kamatama koje se mogu svrstati među najpovoljnije u bankarskom okruženju.

Iz širokog spektra svojih proizvoda Zepter banka izdvaja stambene kredite za adaptaciju u iznosima od 5000 do 20.000 evra sa rokom otplate do pet godina i efektivnom kamatnom stopom od 14,11 odsto. Kredite odobravamo bez učešća, uz hipoteku na nekretnine čija je vrednost za jednu trećinu veća od vrednosti kredita. Lična primanja se mogu udružiti sa primanjima članova porodice za kredit čija će rata pokrivati 50 odsto ukupnih mesečnih primanja. Krediti za automobile se odobravaju na rok od pet godina sa efektivnom kamatnom stopom od 13,45 odsto.

U ponudi su i najpovoljniji uslovi za kredite sa pokrićem: za kredite sa 100 odsto depozitom efektivna kamatna stopa kreće se od 6,43 odsto na 36 meseci, a za kredite sa pokrićem u obveznicama stare devizne štednje, efektivna kamatna stopa je 10,12 odsto.

Zepter banka daje najpovoljnije kamate na kreditnu Dina karticu, bez žiranata, učešća i depozita. Za sve vlasnike kreditne Dina kartice odobrava se odloženo beskamatno plaćanje do 45 dana.

Poslovno geslo: Radi za sebe, misli na druge

Piše: Sanja PopovićPantić, predsednica udruženja poslovnih žena Srbije

Da lični prosperitet podstiče prosperitet drugih u vašem okruženju i da svaki vaš poslovni potez, odluka i akcija budu preduzeti tek pošto ispune jedan uslov, a to je da imaju višestruke pozitivne efekte ne samo na vaš posao već i na razvoj svih onih koji su direktno ili inidirektno uključeni. Radi (za sebe) i misli na druge geslo je koje nastojim da ugradim u svoju poslovnu filozofiju i zadovoljna sam dosadašnjim povratnim efektom.

Extreme

INVESTITOR: Italijanski prerađivač drveta Fantoni kupio je na aukciji tri fabrike nekadašnjeg ivanjičkog Špika za 55,8 miliona dinara i najavio da će u nove proizvodne linije investirati 30 miliona evra.

IGRAČI: Vlasnik Delte Miroslav Mišković i vlasnik Agrokora Ivica Todorić odlučili su da se udruže i pošto će srpsko i hrvatsko trgovačko tržište ubuduće biti njihovo zajedničko, sve investicije usmeriće u stvaranje lanaca Delta M i Konzum u Albaniji, Makedoniji, Rumuniji i drugim zemljama u regionu.

KOZMETIKA: Multinacionalka Teslion počela je izgradnju fabrike kozmetike u Inđiji. Investicija vredi četiri miliona evra, fabrika će biti otvorena na proleće 2007. i u njoj će posao dobiti oko 200 radnika.


Anketa "Vremena": Ko su odbitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Karmela Simić, direktor Biser Trade Toursa: Ko je imao novca stekao je još

DOBITNICI: Oni u sektoru turizma koji su u srpsku tranziciju ušli sa većom svotom novca, ma kako da su ga stekli.

GUBITNICI: Sve turističke agencije koje rade po regulativi koja se menja svaki čas, kao i svi putnici kojima su se troškovi putovanja uvećali, a uslovi putovanja nisu ništa poboljšani.


Ljubomir Madžar, penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu: Dobitnici sami traže rešenja

DOBITNICI: Oni koji su shvatili da rešenje svojih životnih problema ne treba da traže od države ili na neki drugi način koji je odvojen od njih, nego su se okrenuli sebi i shvatili da izlaz iz teškoća vodi kroz sopstvene napore i ideje.

GUBITNICI: Pre svega oni koji po inerciji traže izlaz iz nevolja u državi i drugim oblicima kolektivnog pregnuća.


Iz istog broja

Vodič kroz mala i srednja preduzeća (5) – Gasteh, Inđija

Pun gas

S. Ristić, V. Milošević

Kineska ambasada

Završni radovi

Jovana Gligorijević

Komšiluk

Privatnost i bedemi

Tamara Skrozza

Pravosuđe

Svedoci, saradnja i zaštita

Tatjana Tagirov

Suđenje atentatorima na premijera

Iskaz Bernda Zalcigera

Miloš Vasić

Izbori posle Ustava

Raspišite, ako možete

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu