Mozaik

Modni kroki

Oktobarski salon mode

Uporedo sa svetskom, otpočela je sezona modnih dešavanja i u Beogradu. Nakon leta inspirisanog romantizmom, jesenja modna kretanja idu pretežno u pravcu urbanijeg izraza i definisanije forme dizajna u zagasitijim tonovima. Sve je prisutniji uticaj stilizovanih šezdesetih sa elementima glamura, kraljevskog šika, aristokratskih bisera, imperije džokeja, škotskog karo-dezena, ali i duha pank i rokenrol kulture. Preporuka damama je pozajmica kako iz bakinog tako i iz muškog ormara

Aqua Viva Super Model of Serbia (17. 10. 2006, Međunarodni Expocentar, Beograd)

Eillen i Jerry Ford su 1946. osnovali jedinstvenu i prestižnu modnu agenciju Ford Models, koja kreira novu vrstu globalne industrije baziranu na lepoti. Stil, disciplina i dobar marketing lidera agencije imali su značajan uticaj na modnu fotografiju u drugoj polovini XX veka i selekciju u lansiranju svetskih top-modela. Fordovi top-modeli druge polovine prošlog veka bili su: Ali Mekgro, Rene Ruso, Džeri Hol, Kim Besinger, Bruk Šilds, Melani Grifit, Kristina Ferare, Naomi Kembel, Patricija Velasez… Pored sedišta u Njujorku, Fordova mreža rasprostranjena je širom sveta i danas broji 45 zemalja koje organizuju godišnje izbore modela na lokalnom nivou, nakon kojih pobednice odlaze na internacionalno finale. Početkom 2002. godine ovdašnja modna agencija Fabrika, poznata i kao organizator Dana italijanske, španske i grčke mode, zvanično je postala nosilac licence Fordove manifestacije. I ove godine se pozivu na izbor modela odazvao imponzantan broj devojaka od kojih je petočlani žiri u prisustvu predsednice svetske agencije odabrao Višnju Amanović (19) iz Pančeva koja će predstavljati Srbiju na svetskom takmičenju u Njujorku iduće godine. Bez uobičajenih emocija i suza "krunisanih" lepotica svojstvenim za ovakve događaje, pobednica je u trenutku proglašenja izjavila da nije očekivala uspeh i navela kao razlog svoje godine života. Najmlađa finalistkinja u trenutku održavanja manifestacije imala je (svega) 14 godina.

Avon Crystal Aura Fashion Theatre (23. 10. 2006, Pozorište na Terazijama, Beograd)

Modni studio Click, kao prvoosnovana privatna modna agencija u Srbiji, obeležio je petnaest godina rada i desetogodišnjicu najznačajnijeg ovdašnjeg modnog projekta – beogradske Nedelje mode. Tim povodom je održan modno-plesni performans u kojem su se okupile brojne istaknute ličnosti naše umetničke i modne scene. MS Click je na originalan i jedinstven način bitno doprineo kvalitetu i sadržaju brojnih modnih i scenskih dešavanja u kulturnom i javnom životu Beograda u protekloj deceniji. Od samog početka modna agencija neguje saradnju sa državnim institucijama i teži spajanju modne prezentacije sa različitim umetničkim medijumima. Kombinujući tradicionalni koncept mode sa savremenim izrazom, beogradska Nedelja mode u organizaciji MS Clicka, kao i svuda u svetu, bavi se fenomenom reflektovanja mode na svakodnevni život. Jedan od najvećih doprinosa domaćem tržištu jeste prepoznavanje novih lica i podrška talentovanim dizajnerima koji su se etablirali pre svega u domaćoj javnosti i modnim kućama, a neki od njih realizovali i uspešne internacionalne karijere. Zahvaljujući svom angažovanju u oblasti modnog dizajna i neretko alternativnom pristupu modi, uspešan tim MS Click na čelu sa Nenadom Radujevićem uvrstio je našu zemlju među 38 najznačajnijih u svetu. Srbiju će u ovom prestižnom globalnom projektu u Los Anđelesu predstavljati kreatorka Nataša Šarić, dobitnica nagrade za najboljeg dizajnera u prethodnoj beogradskoj Nedelji mode, i Marija Kurjački kao maneken godine. Idejna vodilja MS Clicka i predstojeće 20. Nedelje mode u Beogradu (14–20. novembar) i jeste da približi modnu industriju ne samo kao odeću koju nosimo, biznis ili prodavnicu već i kao umetnost.

"Diesel 5 Pockets Show" (18. 10. 2006, Knez Mihailova ulica u Beogradu)

Nakon beogradskog Sajma odeće i obuće i sve prisutnijih komercijalnih svetskih brendova na našem tržištu, modna kompanija Zekstra je upriličila "Diesel 5 Pockets Show" u prodajnom prostoru u Knez Mihailovoj ulici. Manekeni su tom prilikom poput pokretnih lutaka u izlozima radnje promovisali novu kolekciju poznatog italijanskog brenda za predstojeće sezone. Akcenat modnog performansa sa sloganom "Samo za hrabre" bio je na prepoznatljivom Diesel džins programu, koji ne prati tuđe, već diktira svoje trendove. S obzirom na to da Diesel dokolenice staju petinu prosečne plate u Srbiji, samo oni sa hrabrijim džepom moći će sebi da priušte nove tendencije te robne marke.

Izložba scenskih kostima (oktobar, Gete institut, Beograd)

U nizu preuređenih izloga i raznolikih modnih preporuka možete se zaustaviti i pored jednog u kome nema ispisanih cena. U prostoru Gete instituta u Beogradu u okviru Susreta srpskih i nemačkih pisaca u toku je nadahnuta izložba scenskih kostima studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Moda, definitivno, nije samo nužda, cirkus i fiskalni račun, već i umetnička scena i kultura življenja.

Iz istog broja

Košarka – NBA u Evropi

Približavanje da, dolazak ne

Vladimir Stanković

Godišnjica Španskog građanskog rata

Karavan sećanja

Neda Radulović

IT žargon

Benefit i legasi decentralizovanog mejnfrejm interfejsa

Marija Vidić, Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu