Vreme uspeha

Biznis

Poreska policija je od početka godine do 8. jula podnela 738 krivičnih prijava protiv direktora i vlasnika firmi zbog utaje 8,5 milijardi dinara poreza

Proizvodnja: "Štark" obara rekorde

Beogradska konditorska industrija "Soko Štark" ostvarila je u prvih šest meseci 2006. najveći proizvodnju u poslednjoj deceniji. Realizovano je 9300 tona proizvoda, što je za 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U prvom polugođu proizvedeno je 54 odsto više vafela, 27 odsto više keksa, 26 odsto više čajnih peciva, 19 odsto više čokolade i čokoladnih proizvoda i 16 odsto više piškota. Proizvodnja Smokija takođe je rasla. Za ovu godinu planiran je plasman od 4000 tona, što je za deset odsto više u odnosu na 2005. Tokom prošle godine prodato je 3600 tona Smokija ili 72 miliona kesica. Samo u Srbiji prodato je preko 60 miliona kesica Smokija, u proseku osam po stanovniku ili 400 grama. Ovog jula, 34 godine od početka proizvodnje, Smoki je dobio novu aluminijumsku ambalažu.

Investicije: Treći Super Vero

Između ulica Ruzveltove, Cvijićeve i Nikodima Milaša u Beogradu u toku je izgradnja trećeg supermarketa Veropoulos, čije je otvaranje planirano početkom 2007. Ovaj supermarket prostiraće se na 10.000 kvadrata i biće izgrađen po standardima moderne arhitekture, sa obezbeđenim parking prostorom u podzemnoj garaži. Kompanija Veropoulos najavila je širenje lanca svojih supermarketa, za sada samo na teritoriji Beograda, a planirano je da se u sledeće dve godine broj supermarketa zaokruži na pet.

Na srpskom tržištu grčka kompanija Veropoulos prisutna je od 2002. godine, kada je počeo sa radom prvi supermarket u ulici Treći Bulevar u Novom Beogradu. Drugi supermarket nalazi se na Konjarniku i posluje od decembra 2004.

Usluge: Prepaid dopuna SMS-om

Panonska banka uvela je servis dopune kredita za mobilne telefone, SMS porukom u mreži 064 i 065. Servis će moći da koriste vlasnici DinaCarda Panonske banke. SMS porukom može se dopuniti prepaid račun u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta, čak i u romingu. Minimalni iznos dopune je 150 dinara, a maksimalni 1000 dinara. Pre toga je potrebno samo Panonskoj banci podneti zahtev za korišćenje ovog servisa. Pored dopune kredita za sopstveni mobilni telefon, klijent može to učiniti i za druge korisnike.

Promocije: Nov Sony Ericsson

Sony Ericsson je lansirao takozvani pametni telefon, namenjen za racionalnije organizovanje poslovanja. Aparat P990 može da šalje, prosleđuje ili čuva email poruke sa svim vrstama priloga: dokumentima, fotografijama, video-sadržajima itd. Nova push email tehnologija automatski šalje poruke na telefon, a kopije stižu na računar. Integrisani skener za vizit-karte čita podatke i memoriše ih u telefonu ili na PC-ju.

Mreža: Ekspozitura broj 18

Nova ekspozitura Piraeus banke u Takovska broj 49b u Beogradu svečano je otvorena 27. jula. Na istoj adresi nalaziće se još dva odeljenja ove banke, za platne kartice i potrošačke kredite i za hipotekarne kredite. Prema rečima zamenika generalnog direktora Konstantina Vajotisa, Banka je za godinu dana povećala broj espozitura sa devet na 18, broj zaposlenih sa 171 na 292 radnika, a bilansnu aktivu sa 60 na 233 miliona evra.

Udruživanje: Zajedničko preduzeće Sintelona i Enie

Sintelon A.D. iz Bačke Palanke i švajcarska kompanija Enia AG, potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Enia Istočna Evropa, koje će se baviti proizvodnjom podnih obloga od zida do zida. Oba partnera imaju po 50 odsto učešća u novom preduzeću, a ono je sastavljeno iz dva poslovna entiteta: Enia iz Bačke Palanke i Enia iz Kaluša u Ukrajini. Novim zajedničkim preduzećem proširiće se i ojačati tržište podnih obloga za stambenu i javnu upotrebu. Očekuje se da Enia Istočna Evropa zauzme vodeću poziciju u oblasti tekstilnih podnih obloga od zida do zida na tržištima Rusije, Ukrajine i Balkana.

Banke: Jedinstvena poslovna filozofija

Piše: Vlasiadis Panagiotis, generalni direktor Alpha banke

Alpha banka je donela u Srbiju osobenu poslovnu filozofiju, koja je potvrdila svoju valjanost tokom 165 godina istorije Banke. Srž naše poslovne politike čine pouzdanost, odgovornost i transparentnost. Ta politika obezbedila je da Alpha bank bude najveća privatna

finansijska institucija u Grčkoj i da izraste u jaku, dinamičnu regionalnu grupaciju, koja posluje u šest zemalja Jugoistočne Evrope kroz 700 poslovnica. Odana pomenutom etičkom kodeksu, Alpha banka u Srbiji vodi aktivnosti na nekoliko paralelnih koloseka s fokusom na:

– inoviranje proizvoda;

– podizanje kvaliteta usluga obukom zaposlenih da klijentima budu savetnici, ne samo bankarski službenici;

– širenje poslovne mreže i modernizaciju eksterijera i interijera sadašnjih poslovnih objekata; i konačno, ali ne najmanje važno

– povećanje tržišnog udela i broja korporativnih i individualnih klijenata.

Sve te aktivnosti vremenom treba da učine Alpha banku "bankom izbora" u Srbiji. Bez namere da prejudiciram stvari, čini se da nas tržište već

prepoznaje kao "pravi izbor" zahvaljujući našoj strategiji liderstva na polju proizvoda. Da podsetim da smo prvi u Srbiji lansirali refinansirajuće kredite čija je cena i dalje najatraktivnija na tržištu,

prvu ko brend Benefit kreditnu karticu, stambene kredite sa zaštitnom klauzulom na kamatu i slično. U 2005. ova politika donela nam je rast individualnih klijenata za deset odsto, korporativnih za 13 odsto, kredita građanima i privredi za 170 odsto, tj. 87 odsto, depozita stanovništva za 83 odsto i privrede za 67 odsto, platnih kartica za 28 odsto… I to je tek početak, jer ovde smo da ostanemo decenijama.

Poslovno geslo: Winwin strategija

Piše: Veselin Vesković, generalni direktor Tarketta d.o.o. i glavni kontroling menadžer na nivou Tarkett Istočna Evropa

Moj poslovni moto istovremeno je jedna od naših glavnih konkurentnih prednosti — kreiranje winwin strategije u odnosima prema zaposlenima, potrošačima i partnerima. Winwin strategija se temelji na međusobnoj saradnji i zajedničkom angažovanju u cilju ostvarenja uspešnih poslovnih rezultata – bazirana na principima odnosa u kojima svi dobijaju, a niko ne gubi. Principe winwin strategije već dugo primenjujem na profesionalnom planu i ova strategija se već sada u razvijenom delu sveta pokazala superiornom u odnosu na surove tržišne utakmice i strategije iz industrijskog društva po principu zero sum game.

Extreme

KAPITAL: Država je prodala 87,4 odsto svojih akcija u Panonskoj banci italijanskoj grupaciji San Paolo za 122 miliona evra, što je 4,8 puta više od knjigovodstvene vrednosti.

VIŠAK: Oko 170.000 radnika u Srbiji ostalo je bez posla zbog stečaja, likvidacije ili privatizacije preduzeća, a ekonomisti predviđaju da će iz istih razloga radna mesta izgubiti još 200.000 ljudi.

ŠIRENJE: Vršački Hemofarm otvorio je fabriku lekova u Obninsku u ruskoj Kalužskoj oblasti, čiji bi udeo u proizvodnji ovog koncerna već 2007. trebalo da iznosi 40 odsto.

RAST: Proizvođač sokova Nektar iz Bačke Palanke u prvom polugodištu povećao je proizvodnju za 78 odsto, a izvoz za 85 odsto, u odnosu na isti period 2005.


Anketa Vremena: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Dr Šahin Mandel, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu: Profitirao je upravljački sloj

DOBITNICI: Upravljački slojevi i deo zaposlenih u uspešnim i monopolskim preduzećima koja su privatizovana po zakonima iz 1994. i 1997. godine, jer su besplatno došli do vrednih akcija i visokih otpremnina nakon privatizacije.

GUBITNICI: Radnici loših društvenih preduzeća u tekstilnoj, metalskoj i drugim industrijama, koji su ostali bez posla i otpremnina, ali i mladi obrazovani ljudi koji ne mogu da nađu posao.


Dr Radovan Kovačević, direktor Centra za naučnoistraživački rad PKSa:
Dobitnici su dobri investitori

DOBITNICI: Dobri investitori u tranziciji. To su svi koji su uspeli da zasnuju nov biznis ili da prošire postojeći ili da uvećaju svoj kapital kupovinom preduzeća.

GUBITNICI: Radnici koji su izgubili posao ili će im se to uskoro desiti, a nisu mogli da naprave sopstveni biznis ili su u godinama kada im prekvalifikacija teško pada.


Iz istog broja

Lični stav - Stranke i država

Izbori i prepreke

Dušan Pavlović, docent na Fakultetu političkih nauka

Istraživanje – peripetije s diplomatijom

Samostalna Srbija u velikom svetu

Neda Radulović, Gordana Smuđa, Mina Timotijević, Milana VrgovićKoordinator teme: Vera Didanović

Kako leteti jeftino

Nebo iznad Srbije

Igor Salinger

Akcioni plan

Tačke, tačke, tačkice

Dejan Anastasijević

Reagovanje

Netačnosti i neistine

Copechim Group, Pariz

Ekonomija

Ozbiljan posao za ozbiljne ljude

Tamara Skrozza

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu