Meridijani

Meridijani

Grozni: Ubijen Sajduljajev

Abdul Kalim Sajduljajev, koji je sebe nazivao predsednikom Ičkerije (naziv koji su militantni pobunjenici koristili za Čečeniju), ubijen je u specijalnoj akciji tokom prethodnog vikenda, saopštio je premijer Čečenije Ramzan Kadirov, rekavši da je vlast "odlučna da eliminiše međunarodni terorizam na Severnom Kavkazu". Kadirov je rekao da je Sajduljajev nameravao da vrši terorističke napade u Čečeniji i u Sankt Peterburgu, tokom samita G8 zakazanog za polovinu jula. Ubijeni Sajduljajev bio je naslednik takođe ubijenog čečenskog lidera Aslana Mashadova, koga su ruske policijsko-obaveštajne snage ubile u martu prošle godine. Nesuđeni predsednik Sajduljajev ubijen je u policijskoj akciji u gradu Argunu, a tom prilikom stradali su jedan savezni agent i jedan policajac. Ali Tagirov, argunski šef policije, izjavio je za ruske medije da su telo identifikovali Sajduljajevljevi poznanici i da nije bilo sumnji oko njegovog identiteta. Prema navodima ruske štampe, kada je akcija počela Sajduljajev se nalazio u jednoj kući sa trojicom ili četvoricom svojih saboraca; televizija NTV navodi da su trojica pobunjenika pobegla, dok su lider i jedan pobunjenik nastradali u obračunu. Mediji navode da je tzv. predsednik, iako nesumnjivo popularan kao vođa, bio prilično opskurna ličnost. Naime, on je za separatističku televiziju proizvodio program religiozne sadržine, dok je svoje govore prilagođavao islamskim jezicima i tradiciji. Bio je mnogo manje ugledan od veterana Šamila Basajeva, o čemu govori i činjenica da je njegovo skrovište policiji dojavio jedan od njegovih ljudi za samo 1500 rubalja (50 dolara), koliko mu je trebalo za drogu. Sajduljajev je četvrti ubijeni pobunjenički "predsednik" od 1996. godine (Dudajev 1996, Jandarbijev 2004, Mashadov 2005). Predsednik Čečenije Alu Alkhanov pohvalio je akciju agencije zbog uspešne operacije, rekavši da su oni dokazali sposobnost da "rešavaju probleme i da se uhvate u koštac sa međunarodnim terorizmom".

Bratislava: Koalicioni dogovori

Slovački predsednik Ivan Gasparovič dobio je ponudu od Roberta Fica, šefa stranke SMER koja je odnela pobedu na prošlonedeljnim izborima, da formira novu vladu. Prema zvaničnim rezultatima, Socijaldemokratska stranka SMER osvojila je gotovo 30 odsto glasova na prvim parlamentarnim izborima od kada je Slovačka pristupila EU-u 2004. godine. Očekuje se da će ova stranka imati 50 mesta u parlamentu (od 150), dok će stranka sadašnjeg premijera Mikulaša Dzurindze, Slovačka demokratska i hrišćanska unija, imati 31 mesto. Mikulaševi koalicioni partneri, Mađarska koaliciona stranka i Hrišćanski demokratski pokret, osvojili su 11,69, odnosno 8,31 odsto glasova. Minoran broj glasova osvojila je i stranka Vladimira Mečijara, bivšeg diktatora koji je do propasti na izborima 1998. držao zemlju u izolaciji, ali će ipak imati svog predstavnika u parlamentu. Međutim, formiranje nove vlade, prema procenama analitičara, neće biti lak proces, najviše zbog toga što je Fico najavio korenite promene u oblasti slobodne trgovine. Tokom predizborne kampanje, ovaj harizmatični populistički orijentisan političar obećavao je da će promeniti ekonomsku politiku i uslove pod kojima je masa stranih investicija ušla u zemlji, što je dovelo do produbljivanja jaza između ekstremnog bogatih i ekstremno siromašnih. Najavio je i ukidanje flat takse od 19 odsto za zdravstvo, kao i ukidanje privatizacije. Ficovi kritičari strahuju da bi, ukoliko dođe do reformi u tom pravcu, takvi potezi mogli da utiču na odlaganje procesa usvajanja evra. Naime, Slovačka je podnela zahtev da od 2009. godine zvanična valuta u ovoj zemlji bude evro.

Lećo: Princ u zatvoru

Princ Viktor Emanuel, sin poslednjeg italijanskog kralja, uhapšen je u toku policijske istrage o korupciji i prostituciji. Princ je uhapšen u gradu Lećo, a policija ga sumnjiči da je pribavljao prostitutke koje su radile u kazinu Kampione d’ Italija, Švajcarska. Istražitelji sumnjaju i da je Viktor Emanuel Savojski, sin kralja Umberta II, povezan sa mafijom. Rastao na dvorovima i papskim palatama, ovaj princ proveo je ceo svoj dosadašnji život (69 godina) u švajcarskim džet-set krugovima, budući da je posle Drugog svetskog rata njegova porodica bila proterana iz zemlje zbog podrške koju je njegov deda Viktor Emanuel III pružao fašističkom diktatoru Musoliniju. A princ ko princ, nije baš navikao da radi, što je najzad dovelo do toga da je zajedno sa 13 drugih osumnjičenih priveden u severnoj Italiji zbog vrlo "nerojalističkih" poslova – prostitucija i mafija. Iako se princ trenutno nalazi u zatvoru u Potenci, vrlo je prisutan u italijanskoj javnosti. Na naslovnim stranama svih novina nalazi se ova priča. Čak i za Italiju, zemlju koju korupcionaški i kojekakvi skandali potresaju gotovo svakodnevno, ova priča je par ekselans. "Žene i novac – Viktor Emanuel sa lisicama na rukama" – naslov je iz milanskih novina "Đornale". Prinčevo hapšenje desilo se u okviru akcije čišćenja kazina u severnoj Italiji od korupcije i prostitucije, a prema navodima štampe princ je imao kontakte sa mafijom i bio je uključen u privođenja prostitutki klijentima kazina u Kampione d’ Italija. Prinčev advokat Donatelo Ćimadono posetio je svog klijenta u zatvoru i kaže da je on dobro, i da odbacuje sve optužbe. Međutim, izvesno je da će optužnica protiv princa i još 12 drugih biti podignuta jer postoji, kako se navodi, "ekstremno alarmirajući dokaz". Među uhapšenima se nalazi i glavni pomoćnik bivšeg ministra u bivšoj Berluskonijevoj vladi. Uzgred, dosije princa Viktora Emanuela Savojskog nije bez mrlje: 1989. godine bio je umešan u pucnjavu na jahti na Korzici, kada je poginuo jedan 19-godišnji Nemac; 1997. godine u jednom intervjuu odbio je da se izvini Jevrejima za antisemitski zakon koji je njegov deda potpisao 1938. godine.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu