O Beogradskoj berzi

Majski spust

Investitori su teško mogli da sakriju zabrinute poglede tokom prethodne nedelje (22–26. maj). Indeks najlikvidnijih akcija stropoštao se preko četiri procenta te smo barem u tom pogledu postali deo Evrope, na čijim tržištima je već neko vreme prisutan ozbiljan silazni trend.

Najlikvidnija domaća akcija – vršački Hemofarm – spustio se na nivo od 9000 dinara. Uprkos preporuci menadžmenta da se ne prodaju akcije, one su zabeležile pad od 10 procenata samo u poslednjih desetak dana. Bečejski Sojaprotein je tokom sedmice pao za rekordnih 26 odsto i to je pre svega posledica najave nove emisije akcija iz dobiti, koja će biti usvojena na skupštini akcionara 10. juna. I akcije finansijskog sektora su ovog puta bile na nizbrdici. AIK Banka je pala preko tri odsto, Univerzal banka pet procenata, dok je beogradska Agrobanka smanjila tržišnu vrednost za 3,2 odsto. Agrobanka je obnarodovala predlog odluke o novoj emisiji akcija prema kojoj će, ukoliko je odobri Komisija za hartije od vrednosti, broj akcija biti povećan za 49 procenata. Trećinu emisije će moći da otkupe akcionari ove bankarske ustanove po ceni od 14.000 dinara, dok će ostatak biti ponuđen svim zainteresovanim investitorima po ceni od 15.000 dinara. Agrobanka je, nakon kratkog perioda stagniranja, kada se pojavila na Berzi (u decembru prošle godine), postala pravi investicioni hit sa stopom rasta od 95 procenata.

Nastavljen je rat živaca i kapitala u kikindskom "Tozi Markoviću". Kompanija ITH, bliska beogradskoj Delti, kupila je 10 odsto akcija našeg vodećeg proizvođača crepa i opeke. Ova transakcija je izvršena u bloku po ceni od 2860 dinara po akciji a na strani prodaje našao se konzorcijum menadžmenta i zaposlenih – TM Invest. Hrvatska kompanija Našice cement, ali i brojni špekulanti, nastavili su kupovinu na Berzi podigavši ovu akciju do istorijskog maksimuma od 3200 dinara.

Iz istog broja

Brend firme – Pekarska industrija Klas

Beograd ima svoj hleb

Uspešne privatizacije - Ateks, Beograd

Roba kao u Italiji

Bojan Pantić

Poslovni sistemi – Tropic, Beograd i Banjaluka

Riba s ukusom teletine

Zoja Jovanov

Vreme uspeha

Biznis

Ljudski resursi u medicini

Majski bilans srpskog zdravstva

Branka Kaljević

Crna Gora

Ovce i pašnjaci

Bojan Pantić

Restitucija imovine

Crkva na državnom tasu

Zoran Majdin

Vrujci – svečano otvaranje fabrike Sinalco Srbija

Dan izuzetne zahvalnosti

Dragan Todorović

Monarhija, AD NIS i Vukobrat

Čarobna posetnica iz krunskog kabineta

Dimitrije Boarov

Jemstvo u srpskim sudnicama

Otkud Joci 300.000 evra

Tatjana Tagirov

Tragedija u Bariču

Nadnica za strah

Miloš Vasić

Portret savremenika – Dejan Savićević

Poslednji dribling genija i boga

Slobodan Georgijev

Crna Gora posle referenduma

Overa pobede

Nedeljko Rudović, novinar dnevnog lista "Vijesti"

Miran kraj državne zajednice SCG

Novi vozni red

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu