Brend firme – Pekarska industrija Klas

Beograd ima svoj hleb

Svaki proizvod ima svoja kolica sa policama, zaštićena folijom, koja se specijalnim vozilima ove firme dopremaju do prodavnica. Takvu tehnologiju, koja je zamenila isporuku tipa "gajbe s hlebom", u Srbiji ima jedino Klas

ISPORUKA SVETSKOG TIPA: Generalni direktor Klasa Momir Lazić

Okrugli, tamni "bakin" od 1,5 kilograma i "beogradski", hleb istog sastava ali standardnog oblika i težine jednog kilograma, postali su zaštitni znak pekarske industrije Klas. Tako glavne brendove ove beogradske firme predstavlja njen generalni direktor Momir Lazić. "Beograd je konačno dobio svoj hleb, ne samo kroz naziv, već zbog kvaliteta koji zaslužuje da nosi to ime", kaže za "Vreme" Momir Lazić. U brendove još ubraja najprodavaniji Klasov hleb, beli, "panonski", koji druge firme prave pod nazivom "Sava". Zatim tamni "šumadijski", pa "zlatiborski", razne vrste bageta i naročito malu okruglu "Avalu" od kukuruznog brašna koja na tržištu poprima obeležja hita. Lazić najavljuje četiri nove vrste hleba, kakvog, kako kaže, beogradsko tržište još nije videlo. Klas će dopuniti i program zamrznutog peciva, koji je sada poznat po mini picama, rolnicama sa sirom, viršlom itd., kao i po slatkom danskom pecivu sa punjenjem od višnje, borovnice, vanile… Ipak, ono što Klas izdvaja od drugih proizvođača, osim asortimanom jeste način isporuke i plasmana proizvoda.

NOVI MODEL PRODAVNICE: Klasov objekat u Beogradu

EKOLOŠKA KOLICA: Svaki proizvod Klasa ima svoja kolica sa policama, zaštićena folijom, koja se specijalnim vozilima ove firme dopremaju do prodavnica. "To je tehnologija u koju smo smelo ušli i, koliko znam, niko je u Srbiji osim nas ne primenjuje", navodi Lazić. Otvorene gajbe sa hlebom koji usput skuplja prašinu i miris izduvnih gasova iz vozila su, dakle, prošlost. Lazić ističe da je podizanje kulture prodaje podstakao tržni centar Merkator. "Tražio je da uvedemo evropske standarde kvaliteta proizvoda i načina isporuke, mi smo ih ispunili i to nam je pomoglo u razvoju firme." Još kaže da ti zahtevi nisu došli "na prazno", jer Klas je imao razvojni plan. Petogodišnja faza stvaranja "novog Klasa", kako ga naziva Lazić, završava se ove godine. Do sada je Klas u novu tehnologiju, opremu, vozila, adaptaciju proizvodnog prostora i prodavnica i u uvođenje novih proizvoda uložio oko tri miliona evra. O higijenskim, sanitarnim i tehničkim uslovima rada u pogonima i o kvalitetu proizvoda najbolje svedoči činjenica da je Klas spreman za uvođenje najvišeg evropskog standarda HCCP. Proizvodni prostor u Južnom bulevaru u Beogradu danas liči na apoteku, proizvodnja je gotovo potpuno automatizovana, pa se Klas priprema za drugu fazu razvoja: širenje maloprodajne mreže. "Prodavnice kontejnerskog i drugog zastarelog tipa smo renovirali i specijalizovali, prvenstveno za Klasove proizvode i za prateći asortiman koji traže naši potrošači. Ti objekti su slični onima u razvijenim zapadnim zemljama", objašnjava Lazić. Klas sada u Beogradu ima 20 savremenih prodavnica, zastakljenih pokretnim vratima, sa istim rasporedom polica, vitrina i frižidera. Dakle, prepoznatljive trgovine. Do kraja godine završiće renoviranje još pet objekata.

BRENDOVI: Deo Klasove korpe

RADNJE SA PEKAROM: Te prodavnice liče na prostor sa Klasovim proizvodima u Merkatoru, način isporuke kolicima je takođe isti, a poluproizvodi se peku na licu mesta. "Svaka naša renovirana prodavnica ima peć tako da potrošači nekoliko puta na dan mogu da računaju na tople proizvode. Inače, isporuka počinje u 5.30 ujutru i završava se oko pet po podne, a svaki objekat snabdevamo najmanje tri puta dnevno", kaže direktor Klasa. Ova firma sa 290 zaposlenih (sa trgovinom) raspolaže proizvodnim kapacitetom od 40 tona na dan, ali sada proizvodi oko 28 tona robe, pa će verovatno odgovoriti na sve veće zahteve domaćeg tržišta, ali i na zahteve susednih zemalja za izvoz smrznutih proizvoda. Klas sada snabdeva Merkator (u Beogradu i Čačku), C market i druge velike trgovinske lance, svoje prodavnice i privatne zanatske radnje, a za partnera mu se nude i privatne pekare. Pre desetak dana Klas je kupio Žitoproduktovu pekaru u Bačkoj Palanci tako da sad snabdeva i ovo mesto, a sve je prisutniji i na novosadskom tržištu.

Iz istog broja

O Beogradskoj berzi

Majski spust

Nenad Gujaničićnenad.gujanicic@ac-broker.co.yu

Uspešne privatizacije - Ateks, Beograd

Roba kao u Italiji

Bojan Pantić

Poslovni sistemi – Tropic, Beograd i Banjaluka

Riba s ukusom teletine

Zoja Jovanov

Vreme uspeha

Biznis

Ljudski resursi u medicini

Majski bilans srpskog zdravstva

Branka Kaljević

Crna Gora

Ovce i pašnjaci

Bojan Pantić

Restitucija imovine

Crkva na državnom tasu

Zoran Majdin

Vrujci – svečano otvaranje fabrike Sinalco Srbija

Dan izuzetne zahvalnosti

Dragan Todorović

Monarhija, AD NIS i Vukobrat

Čarobna posetnica iz krunskog kabineta

Dimitrije Boarov

Jemstvo u srpskim sudnicama

Otkud Joci 300.000 evra

Tatjana Tagirov

Tragedija u Bariču

Nadnica za strah

Miloš Vasić

Portret savremenika – Dejan Savićević

Poslednji dribling genija i boga

Slobodan Georgijev

Crna Gora posle referenduma

Overa pobede

Nedeljko Rudović, novinar dnevnog lista "Vijesti"

Miran kraj državne zajednice SCG

Novi vozni red

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu