O Beogradskoj berzi

Lider tržišta ponovo Agrobanka

I protekle nedelje (15–19. maj) nastavljen je umeren rast tržišta koji nisu podigle ni najlikvidnije akcije, tako da je indeks Beleks 15 nedelju završio u padu. Ovo najpre zbog dve najveće kompanije – Hemofarma i AIK Banke, koje su imale silazni trend i neznatan pad vrednosti.

Lider tržišta ponovo je bila beogradska Agrobanka, koja je nedelju okončala rastom od nepunih 20 procenata. Od početka godine tržišna kapitalizacija ove banke povećana je za više od 90 odsto, čime se svrstala među kompanije sa najbržim rastom na Berzi. Najveću komparativnu prednost Agrobanke čini njena mreža sa 94 organizacione jedinice a snažan zamah rastu cene akcija dale su i najave o dokapitalizaciji ove bankarske ustanove. Bečejski Sojaprotein je takođe zabeležio skok vrednosti dostižući maksimum na ceni od 13.890 dinara. Ovaj rast posledica je pre svega nove emisije akcija iz dobiti u kojoj će učestvovati svi akcionari društva upisani u evidenciju Centralnog registra na dan 24. maja 2006. godine.

Ipak najprijatnije iznenađenje sedmice predstavljale su akcije kikindskog preduzeća "Toza Marković", kojima se ponovo aktivnije trgovalo nakon duže vremena. Tokom protekle nedelje hrvatska kompanija Našicecement dostavila je ponudu akcionarima TM Investa (akcionari okupljeni oko menadžmenta) za otkup njihovog udela u fabrici po ceni od 3000 dinara za jednu akciju. Ovo je samo nastavak borbe s početka leta prošle godine kada je beogradska Delta pritrčala u pomoć menadžmentu kompanije osujetivši preuzimanje "Toze". Tada je Našicecement steklo udeo od tridesetak procenata, ali ne i dovoljnu većinu da upravlja preduzećem. Adut domaćih akcionara kikindske firme jeste i paket akcija države od nepunih 16 odsto, koji još nije iznet na Berzu. U nekim ranijim slučajevima Akcijski fond se nije libio da svoje akcije proda daleko ispod realne vrednosti i ekonomske logike. Ali i to je samo deo igre u kojoj za sve ne mogu važiti ista pravila.

Iz istog broja

Stvaranje energetske zajednice Jugoistočne Evrope

Strujni udar zajedništva

Dr Nenad Popović

Investicije – biznis parkovi

Penthaus apartmani u Beogradu

S. Kostić

Akvizicije – Unilever kupio Sunce brend

Zlatni standard u Srbiji

Franšiza - CBA u Srbiji

Savez malih trgovaca

Bojan Pantić

Prehrambena industrija – "Štark", Beograd

Fabrika brendova

Zoja Jovanov

Vreme uspeha

Biznis

Reč o delu

Francuska, Mladić i Hag

Miloš Vasić

Lelić – Trostruki jubilej Svetog vladike

Okean Nikolaj

Dragan Todorović

Ibarska magistrala, treći put

Profesionalni kukavičluk

Tatjana Tagirov

Svetsko prvenstvo u fudbalu

Prava i prenosi

Slobodan Georgijev

Nacionalne frekvencije

Kauboj u Mrduši Donjoj

Tamara Skrozza

Srpsko-crnogorsko razdvajanje

Ćuteća depeša

Milan Milošević

Ekonomski odnosi Srbija – Crna Gora

Nove osnove

Dimitrije Boarov

Nezavisnost Crne Gore

Obnova i izgradnja državnosti

Nedjeljko Rudović, novinar dnevnog lista "Vijesti"

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu