O Beogradskoj berzi

Kron prodao 30 odsto akcija

Ni samo tri trgovačka dana (3–5. maj) niti olujni politički vetrovi nisu sprečili investitore da u prvoj majskoj nedelji dobro zagreju brokerske prste. Oba indeksa zabeležila su porast vrednosti, od kojih pokazatelj svih akcija beleži uzlazni trend u kontinuitetu od sedam dana.

Lider rasta kontinuiranog tržišta bio je vranjski Alfa plam koji je početkom nedelje dotakao donji prag od 29.000 dinara da bi sedmicu okončao stopom rasta od preko šest procenata. Ova kompanija već nekoliko godina beleži izuzetne performanse poslovanja, a profitnom stopom koju postiže ne mogu se podičiti ni mnogo poznatiji brendovi iz iste delatnosti. Solidan pomak na gore zabeležio je i bečejski Sojaprotein, koji je nakon duže vremena preskočio psihološku barijeru od 12.000 dinara. Sojaprotein je i u 2006. godini nastavio snažan trend rasta poslovanja, ali je izostanak visokog profita privremeno smanjio tražnju za ovom akcijom.

Tražnja za JUBMES bankom nije jenjavala ni ove nedelje. Ova akcija dostigla je nivo od 255.000 dinara zabeleživši nedeljni rast od nepunih 12 procenata. Zvaničnici ove specifične bankarske institucije (u vreme bivše Jugoslavije bila je specijalizovana za podršku izvozno-uvoznih poslova) najavili su da će doći do usitnjavanja akcija u srazmeri 1:7 (na svaku akciju biće emitovano sedam novih). Ovakvo umnožavanje broja akcija nije neuobičajeno ni u razvijenom berzanskom svetu a kao osnovni cilj se navodi podsticanje trgovine uključivanjem investitora koji raspolažu i manjom količinom novčanih sredstava. Čačanska banka je nastavila trend rasta dostižući istorijski najvišu vrednost na koti od 36.500 dinara, čime je potvrdila oreol jedne od najkvalitetnijih akcija.

Ipak, najprometnija akcija protekle nedelje bio je novobeogradski Kron. Za samo dva dana istrgovano je 30 odsto akcijskog kapitala ove firme a sticanje kontrolnog paketa akcija verovatno će zapečatiti sudbinu preostalih akcionara.

Iz istog broja

Vrhunski stil – Nitea

Drugačiji nameštaj

Intervju – Milan Todorović, regionalni direktor za Balkan Actavisa

Generički lekovi su naša budućnost

Bojan Pantić

Brend firme – Multipartner sistem

Biznis fabrike na točkovima

Zoja Jovanov

Vreme uspeha

Biznis

Srpsko-hrvatska posla

Kontrolisano pušenje

Miloš Vasić

Privatni fondovi

Penzija za decu

Branka Kaljević

Intervju – Smiljana Cvikić, direktor za pravne poslove AD NIS-a

Zamršena operacija

Dimitrije Boarov

Crna Gora – deset dana pred referendum

Velika igra na malim brojkama

Neđeljko Rudović

Tajne službe

Hoće li BIA nadživeti Srbiju

Dejan AnastasijevićAntrfile: D. T

Miting "Srbiju u Evropu"

Tadiću, vodi nas, il’ te vodimo

Jovana Gligorijević

Politički život u Srbiji

So na hašku ranu

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu