POŠTA

Nož u pleća

"Noć kada nismo uhapsili Mladića"; "Vreme" br. 790

Ratko Mladić je na slobodi jer je Srbija i oficijelno postala četnička. Ni prošlogodišnji video u kome "srpski sinovi" ubijaju maloljetnike nije koristio da se građanstvo u Srbiji probudi.

Srpsko građanstvo ne razmjenjuje mišljenje sa ljudima po svijetu. Kao nekada u vrijeme jugo-komunizma, i danas – sada pošto obnoći u redu za vizu – samo odleprša do neke fri-šop luke da nabaci krpice i vrati se u svoje selo da se đilka po komšiluku. Za razliku od istočnoevropskih intelektualca koji su godinama raspravljali kako da izvrše tranziciju i izađu iz mraka komunističke diktature, intelektualci bivše Jugoslavije su se busali svojom superiornošću noseći La Coste košulje i kada im je ponestalo Titovog novca nahuškali su narode u rat jer su im Milošević i Tuđman postali resurs prihoda.

Evropa je tražila od Hrvatske da sarađuje sa Hagom, to isto traži od Srbije: ali ni jedna ni druga, pa ni treća, tj. Bosna i Hercegovina, neće u Evropu dok se ne pomire jedna sa drugom i ne prestanu sa govorom mržnje: nezamislivo je da ove zemlje sjede u Briselu i kontaminiraju Evropu svojim zaraznim virusima apatije.

Ni ja ne bih u kuću za večeru pozvao ljude koji su međusobno posvađani. Ne bih sebi htjeo pokvariti veče; da mi kojim slučajem počnu da se hitaju tanjirima preko stola, ili jedan drugom zavale nož u pleca.

Iz istog broja

Ispravka i izvinjenje (1)

Milica Krstanović, autor prikaza

O turbo-urbo pozorišnoj kritici

Tanja Mandić-Rigonat, pozorišna rediteljka

Zašto nije bilo uviđaja?

Ivan Stanojlović, elektronskom poštom

Value for money

Dragan Jasevski, elektronskom poštom

Naša posla

Tatjana Đukić, elektronskom poštom

„O mom trošku“

Saša Krsmanović, Toronto

Ksenofobični dnevnik

Bojan Budimac, elektronskom poštom

Veliki cirkus

Dejan Micić, elektronskom poštom

To majstore!

Željko Milović, Vasa Pavković, Sergej Trifunović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu