POŠTA

Pogrešno pitanje

"Tadić na čelu tima"; "Vreme" br. 773

"Ko će pregovarati o Kosovu?" zvuči kao zanimljivo pitanje, gotovo dnevno-politička misterija i rubrika za tiket najokorelijih kladioničara, ali isključivo ako se izvuče iz svakog mogućeg konteksta. Način na koji nam se predočava ovo "pitanje" neodoljivo podseća na zagonetke iz Alise u zemlji čuda. Razlika je u tome da ova naša storija nije košmar, nego zatečena realnost.

U cilju da nas uljuljkuje u dremež (makar i ovakav košmaran) do poslednjeg trenutka, vladajuća kasta politikanata nam šapuće ove brojalice i razbrajalice. Tako se ne postavljaju pitanja: "O čemu ćemo pregovarati?", "Šta mi tačno želimo i šta očekujemo od tih pregovora?", "Koji su najoptimističniji, odnosno najpesimističniji scenariji?", "Šta ćemo da činimo po završetku pregovora u zavisnosti od njihovog ishoda?" i slično.

U međuvremenu se pomenuta pseudopolitička elita nadvlači ne bi li sastavila spisak žrtvenih jaraca za "pregovarački tim".

Kako nam i dan-danas (ovako oteklima) ponavljaju "da niko ne sme da nas bije", jasno im je da ćemo iz pregovora izaći sa tako velikim minusom da je bespredmetno baviti se njegovim merenjem – tačnije, njegova veličina odgovaraće udaljenosti njihove uspavanke od trenutne realnosti.

Mešavina nesposobnosti, bezidejnosti i licemerja sabijena ličnim interesima postala je prava bomba koja se sprema da nam eksplodira u lice.

Iskreno se nadam da će nas to konačno probuditi.

Iz istog broja

Izvinjenje

Redakcija "Vremena"

Domaći Crnogorci

Dragan Koprivica, elektronskom poštom

Muke novih generacija

Petar Antunović, elektronskom poštom

Nisam uživao

Ivo Vasev, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu