Majdanpek

Eksplozije za početak

Umesto uspešno okončanog posla i boljih dana za fabriku, loš dan upravo je bio 19. novembar kada je u livnici započet probni rad

Šestoro lakše povređenih radnika, od kojih je jedan zadržan u bolnici zbog psihičkih trauma, bilans je nesreće koja se dogodila pre osam dana u novoj livnici Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku. U eksploziji livničke peći koja je tog dana puštena u rad demoliran je deo hale, a materijalna šteta se procenjuje na oko dva i po miliona evra. Poznato je šta je izazvalo eksploziju, ali ne i kako je došlo do kontakta tečnog metala i vode.

Još se Majdanpek ljuljuškao na rečima optimizma koje je predsednik Srbije Boris Tadić uputio dva dana ranije žiteljima ovog rudarskog gradića. Posetivši borsku i majdanpečku opštinu, Tadić je poručio da je najteži period tranzicije prošao i da za proizvođače i prerađivače bakra predstoje bolji dani što potvrđuje i broj potencijalnih kupaca u privatizaciji kapaciteta u Majdanpeku.

Fabriku bakarnih cevi sa oko 450 zaposlenih kupila je Alpina grup iz Švajcarske pre dve godine i kažu da je do sada važila za primer uspešne privatizacije. Alpina grup je, u okviru obavezne investicije, livnički pogon izgradila kako bi snizila troškove proizvodnje bakarnih cevi, budući da su za taj deo proizvodnje korišćene usluge borske livnice. Sve poslove oko novog livničkog dela fabrike vlasnik je prepustio poznatoj nemačkoj kompaniji SMS Mer, koja je instalaciju modernog, kompjuterizovanog pogona radila pola godine. Umesto uspešno okončanog posla i boljih dana za fabriku, loš dan upravo je bio 19. novembar kada je u livnici započet probni rad.

Nekoliko manjih a onda i poslednju, najjaču eksploziju, čuli su i prolaznici van fabričkog kruga. Videli su delove plehova i stakla koji su leteli uvis, zatim vatru. Ljubiša Stešić, jedan od povređenih radnika, kaže da su posle početnih, manjih eksplozija, nastupili trenuci života i smrti, da su panično bežali i skakali sa platformi, a od gušenja dimom neki su izgubili svest. Njegov kolega Dragan Petrović skočio je sa nekoliko metara visoke platforme. Prošao je sa uganućem noge, tabletama protiv bolova i vitaminima. Ostali su imali mučninu, gušenje, smetnje u disanju, opekotine drugog stepena na rukama i nogama, konstatovali su lekari majdanpečkog Doma zdravlja gde su povređeni zbrinuti. Bakar zagrejan do 1220 stepeni Celzijusa šikljao je na njih i goreo do kože. Dragan Petrović kaže da je dobro što im svojevremeno nije dozvoljeno da učestvuju u montiranju opreme jer tako sada ne može da bude njihove krivice u svemu što se desilo.

Povrene nisu bile ozbiljnije pa su radnici, osim jednog, istog dana pušteni kući.

Šta je moglo da izazove eksplozije bilo je jasno i radnicima i stručnjacima i pre uviđaja policije i istražnog sudije. Metal u tečnom stanju ne sme da dođe u direktan kontakt s vodom jer u isparavanju nastaje eksplozivna smeša gasova. Ono što se ne zna jeste kako je do kontakta došlo. I istražni sudija Radovan Merdović i zamenik generalnog direktora Fabrike bakarnih cevi Petar Radović, koji su sutradan davali izjave, napominju da je sreća da nije bilo težih povreda radnika, a da će uzroci nesreće biti ispitani s nemačkim kolegama uz istovremenu sanaciju hale. Merdović kaže da je šteta na livničkom postrojenju i demoliranom delu hale procenjena na oko dva i po miliona evra. Za sada se ispituje da li su bile obezbeđene sve potrebne dozvole za puštanje livnice u rad.

Proizvodnja u Fabrici bakarnih cevi je nastavljena, dodaje Radović, jer glavne mašine nisu oštećene. Istraga se ove nedelje nastavlja dolaskom sedmorice nemačkih stručnjaka koji će ispitati zašto se sve ovo dogodilo.

Majdanpečki radnici, naročito oni bez posla, mogu da nastave sa optimističkim kursom. Predsednik Tadić najavio je izgradnju fabrike fero-silicijuma koja će zaposliti 250 radnika.

Iz istog broja

Beogradska berza, stanje i razvoj

Gordana Dostanić, direktor Beogradske berze

Performansa indeksa Beogradske berze, BELEXfm

BELEXfm 1606 41 odsto u 2005.

R.V

Lustracija na Balkanu

Balkanski špijuni i dalje među nama

Tatjana Tagirov

Predlog zakona o policiji

Između zatečenog i poželjnog

Miloš Vasić

Pod Medvednikom, među Mladićevim košnicama

Dvesta plus jedna

Dragan Todorović

Konkurs za privatizacionog savetnika NIS-a

Elita u kvalifikacijama

Dimitrije Boarov

Intervju - Janez Drnovšek

Ceo svet zna da će Kosovo biti nezavisno

Svetlana Vasović-Mekina

Portret savremenika - Marti Ahtisari

Kosovski insajder

Slobodanka Ast i Dokumentacioni centar "Vremena"

Kosovski pregovori

Su čim pred Miloša

Milan Milošević

Tema broja

Ko će pregovarati o Kosovu

Vera Didanović

HIV i Srbija

Opasna tehnička greška

Ivana Milanović-Hrašovec

Organizovani kriminal na Balkanu (6) - Ilegalna trgovina umetničkim delima (2)

Beskrajna pljačka

Tamara Skrozza i istraživači

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu