Meridijani

Meridijani

Evropa i Azija: Pandemija ptičje groznice

U jednom malom mestu severno od Bangkoka sastali su se farmeri kako bi, u senci palminog drveća, pokušali da nađu rešenje za trenutno najveći svetski medicinski problem – pandemiju ptičje groznice. Svega nekoliko farmera na tom skupu moglo je da se pohvali da ume da čita i piše, a retki su i oni koji su ikad napustili svoje selo. Međutim, ono u šta se oni dobro razumeju jesu domaće životinje, pogotovo živina, i ljudi. Ovaj skup farmera održava se pod pokroviteljstvom UN-ove organizacije za hranu i poljoprivedu (FAO), s ciljem da pruži adekvatnu obuku farmerima za borbu protiv ptičje groznice kako bi se smanjile razmere pandemije. Do sada je obučeno oko 750.000 farmera, što je prvi korak u borbi protiv ove opasne bolesti. Prema rečima Kerolin Beninjo, šefice ovog programa za Aziju, sistem praćenja bolesti je veoma važan. "Svet mora da se pripremi za pandemiju zato što ponašanje virusa ne možemo da predvidimo, kao što ne možemo da kontrolišemo kretanje ptica." Virus H5N1 do sada je usmrtio 62 osobe u regionu jugoistočne Azije (43 u Vijetnamu) i 140 miliona ptica. Virus se iznenada pojavio u Rusiji i Kazahstanu gde je stradalo mnoštvo ptica selica; nije bilo ljudskih žrtava. Iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO) stiglo je obaveštenje da ovaj virus ne prenosi samo živina već odnedavno i ptice selice, zbog čega postoji opasnost od pandemije s obzirom na to da ta vrsta ptica uskoro kreće na put u toplije krajeve. U Evropi je već prisutan strah od mogućeg širenja ove zaraze. U Holandiji su preduzete mere predostrožnosti tako što je naređeno da se što više ptica "lutalica" pohvata i smesti u zatvoreni prostor. Pripremaju se i lekari u Velikoj Britaniji, pa je tako saopšteno da će u toku narednog meseca biti izdate detaljne instrukcije kako da se ponašaju u slučaju otkrivanja virusa. S obzirom na to da se približava doba godine kada su infekcije i virusi svakodnevna pojava, lekarima će biti više nego potreban priručnik za otkrivanje virusa u kojem su na 50 strana detaljno opisani tok bolesti, njegovi simptomi i način otkrivanja.

Njujork: Kofi i Kodžo

Novi rasplet afere "Nafta za hranu" koja se vezuje za ime Kofija Anana, generalnog sekretara UN-a, očekuje se ovih dana u sedištu UN-a. Generalni sekretar je izjavio da je spreman da se suoči sa izveštajem o iračkom programu koji će uskoro biti podnet, ali da bi više voleo da UN nisu pristale da se takva vrsta istrage uopšte sprovede. Naime, nezavisna komisija sa Polom Vokerom na čelu pre nešto više od mesec dana objavila je prvi izveštaj o radu UN-ovog programa "Nafta za hranu" u kojem se navodi da postoje konkretni dokazi da je visoki UN-ov menadžer Benon Sivan uzimao mito, kao i da je drugi zvaničnik, Aleksandar Jakovljev, takođe bio podmićivan. Obojica su bili predmet istraživanja kriminalističke službe UN-a, a iz Njujorka je stiglo saopštenje da je Jakovljev priznao krivicu po nekoliko tačaka optužnice koja ga tereti da je primio mito u iznosu od milion američkih dolara. Takođe, postoje indicije da je Kofi Anan zloupotrebljavao svoju poziciju kako bi švajcarskoj firmi Cotecna Inspection SA, u kojoj radi njegov sin Kodžo, omogućio povoljne ugovore. Kofi Anan je pre izvesnog vremena tvrdio da nije znao da ta firma uopšte želi da učestvuje u programu niti da je on povlačio bilo kakve poteze u tom smeru. Međutim, Pol Voker je u izveštaju ukazao na to da je Anan znao više nego što želi da prizna. Pojavio se novi dokaz: potpredsednik pomenute švajcarske kompanije piše u svojoj i-mejl poruci da se sastao sa Kofijem Ananom u Parizu i da su imali kratak razgovor o statusu Cotecninih pregovora sa UN-om. Iako Kofi i Kodžo Anan demantuju da se sastanak u Parizu ikad održao, komisija tvrdi da je i-mejl autentičan. Šef Ananovog kabineta Mark Malok Braun kaže da je veoma razočaran radom Vokerove komisije.

Bagdad: Sadam i saradnici

Suđenje bivšem predsedniku Iraka Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih saradnika počinje 19. oktobra, saopštila je iračka vlada. Saopštenje portparola vlade Laita Kube potvrdilo je nezvanične informacije da će suđenje Sadamu Huseinu i njegovim najbližim saradnicima početi odmah nakon referenduma 15. oktobra na kojem će se Iračani izjašnjavati o ustavu. Kuba je saopštio imena sedmorice Sadamovih saradnika koji će odgovorati u specijalnoj sudnici, među kojima su Barazan Ibrahim, šef državne bezbednosti i Sadamov polubrat, Taša Jasin Ramadan, bivši potpredsednik, i Avad Hame al Bandar, u to vreme šef Sadamove stranke u Dudžailu. Ova osmorica odgovoraće za masakr počinjen nad šiitskim stanovništvom u mestu Dudžail 1982. godine, u kojem su brutalno ubijene 143 osobe. Ako bude proglašen krivim, Sadam bi mogao da dobije smrtnu presudu. Smrtna kazna je bila ukinuta po američkoj okupaciji, ali ju je nova iračka vlada ponovo vratila, tako da je velika verovatnoća da će bivši irački diktator biti pogubljen kada se završi više od deset suđenja i za zločine nad Kurdima 1991. godine. Sadamov irački advokat Halil al Dulami najverovatnije će zatražiti da se suđenje zakazano za 19. oktobar odloži budući da je stigao prigovor od tima Sadamovih advokata da nisu imali vremena da pripreme adekvatnu odbranu svog klijenta.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu