Kolumna

Navigator

Windows sa kožom i klimom

Sada je to i zvanično: elektronska pošta zaglupljuje, odnosno oduzima vam deset poena od koeficijenta inteligencije (marihuana vas "skraćuje" za samo četiri). Ovaj zaključak je rezultat istraživanja britanskih psihijatara (Kraljevski koledž, Londonski univerzitet) koji su testirali više od hiljadu dobrovoljaca.

Pokazalo se da čovek jednostavno nije u stanju da se nosi sa konstantim ometanjem elektronskim porukama. Najpre se gubi koncentracija što vodi padu produktivnosti, a može rezultirati i nesanicom. Usput, zaposleni postaje zavisan od elektronskih poruka, ima potrebu stalno da proverava svoje "sanduče", a nisu retki ni oni koji na posao svraćaju vikendom i neradnim danima nestrpljivi da saznaju da li su dobili neko očekivano pismo.

Trpi i radna etika. Nije retkost, naime, da zaposleni usred razgovora ili kakvog sastanka baci pogled na kompjuter kako bi utvrdio da li je u međuvremenu stigla nova poruka. S jedne strane, to se smatra nekulturnim, s druge, na to se gleda kao na izuzetnu poslovnu odgovornost i pregalaštvo.

Uz sve to idu i dve prepreke. Većina poruka (skoro dve trećine) koje zaposleni dobijaju spadaju u one neželjene i nepotrebne (ali podjednako uznemirujuće) spam poruke. Drugo, uprkos tolikom bavljenju mejlom većina zaposlenih ne ume da uvede red u svoju elektronsku poštu pa je dobar deo frustracije posledica (ne)snalaženja u tom haosu.

Takvom, rastresenom i pomalo izgubljenom korisniku Majkrosoft sada servira svoj najnoviji proizvod – servis za totalnu zaštitu računara OneCare (PravaPomoć bio bi slobodan ali precizan prevod). Po principu godišnje pretplate, baš kao i kod drugih sličnih antivirusnih sistema, vlasnicima računara nudi se zaštita od svih mogućih virusa i špijunskih programa uz čvrsto obećanje da će servis svakodnevno biti ažuriran kako bi se sprečila šteta koju mogu da naprave najnoviji virusi. Takođe, OneCare omogućuje pravljenje zaštitnih kopija svih fajlova u računaru i njihovo narezivanje na CD ili DVD. Plus, za iste pare dobijate i živog čoveka na telefonskoj liniji, spremnog da razreši vaš problem sa računarom, odnosno softverom.

Inače, ova ideja dugo se nazirala, Majkrosoft je pre dve godine kupio jednu rumunsku firmu čiji je zadatak bio da razvije čitav servis.

Korisnici računara namah su se podelili. Jedan deo njih (ruku na srce, manji deo) smatra da je ovo odličan potez, to jest da će operativni sistem i antivirusni servis iz iste kuće obezbediti neometan rad na kompjuteru, a to je suština stvari.

Protivnici (većina, naročito zagovornici prelaska sa Windowsa na Linux) kažu da je smešno to što vam Majkrosoft najpre uvaljuje proizvod pun nedostataka (operativni sisetm), da bi vam onda za dodatan novac ponudio servisiranje. Umesto, smatraju oni, da servisiranje bude uključeno u cenu. Ispuštaju iz vida, međutim, da bi integrisanje ovog servisa u operativni sistem moglo dovesti do niza suđenja, baš kao i u slučaju Internet Explorera.

I jedni i drugi se slažu da je za samu firmu ovo odličan (čitaj profitabilan) posao. OneCare će svoju promociju imati u petak 20. maja, ali će do kraja godine biti dostupan samo Majkrosoftovim radnicima, i to beta-verzija. Običan svet moći će da ga kupi, verovatno, početkom naredne godine. Do tada, pripazite bolje svoje računare.

Iz istog broja

Nuspojave

Teškoće sa stvarnošću

Teofil Pančić

Tak

D. Ž

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu