Meridijani

Meridijani

Moskva: Hodorkovski kriv

Mokovski sud proglasio je bivšeg vlasnika i šefa ruske naftne kompanije Jukos Mihaila Hodorkovskog i bivšeg funkcionera kompanije Platona Lebedeva krivim po četiri tačke optužnice, koje ih terete za nezakonitu privatizaciju državne imovine, finansijske malverzacije i utaju poreza. U ponedeljak 16. maja počelo je čitanje optužnice koje bi trebalo da traje nekoliko dana. Hodorkovski i Lebedev proglašeni su krivim za nezakonito preuzimanje akcija Instituta NIUIF i neizvršavanje sudske odluke da te akcije vrate bivšem vlasniku – ruskoj vladi. Sud ih tereti i za nezakonitu privatizaciju kompanije Apatit. Tužilaštvo je zatražilo da se Hodorkovskom izrekne kazna od deset godina zatvora i najavilo novu optužnicu protiv njega. Advokat optuženih Robert Amsterdam izjavio je da su optužnice nelegalne i da će, ukoliko njegovi klijenti budu osuđeni, cela Rusija biti osuđena. On smatra da slučaj Jukos neće biti i poslednji koji se ovako završava i da to ugrožava priliv novih investicija u Rusiju. Na Zapadu se proces protiv Hodorkovskog ocenjuje kao politički, zbog finansijske podrške koju je on davao opozicionim strankama i njegovih ličnih političkih ambicija. Njegova bivša kompanija Jukos prodata je na sumnjivom tenderu nepoznatoj kompaniji, za koju se kasnije uspostavilo da pripada ruskoj državnoj naftnoj kompaniji Gasprom.

Ispred moskovskog suda uoči izricanja presude okupila se manja grupa pristalica Hodorkovskog i protestovala zbog izricanja presude.

Vašington: Nove optužnice

Bivši zamenik predsednika ruskog parlamenta i predsednik partije LDPR Vladimir Žirinovski i bivši šef administracije Kremlja Aleksandar Vološin našli su se u izveštaju američkog Senata koji istražuje zloupotrebe programa UN-a Nafta za hranu. Žirinovski i njegova politička partija optuženi su da su od nekadašnjeg iračkog predsednika Sadama Huseina dobili 76 miliona barela sirove nafte, od koje je Žirinovski nezakonito profitirao devet miliona dolara, nakon dobijanja prava da tu naftu proda na tržištu. U izveštaju se navodi i da su Aleksandar Vološin i stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsednika Rusije Vladimira Putina, između 1999. i 2002. dobili od Sadama Huseina 90 miliona barela nafte od koje su zaradili tri miliona dolara, pošto su je prodali jednoj ruskoj naftnoj kompaniji. Vološin je bio jedan od savetnika Vladimira Putina i smenjen je krajem 2003. Vološin i Žirinovski negirali su sve optužnice. Pre njih američki Senat optužio je britanskog člana parlamenta Džordža Galoveja i bivšeg francuskog ministra unutrašnjih poslova Šarla Paskvoa, takođe za dobijanje velikih količina nafte od bivšeg iračkog predsednika, koju su je potom prodali posredstvom jedne američke kompanije. Oni su u utorak (u vreme nastanka ovog teksta) svedočili pred američkim Senatom. Obojica odbijaju sve optužbe.

Prag: Treći premijer

Češki parlament dao je u petak poverenje vladi levog centra premijera Jiržija Parubeka (52). On je na mestu premijera zamenio Stanislava Grosa, koji je početkom aprila podneo ostavku zbog optužbi da je umešan u finansijske malverzacije. Tako je okončana višemesečna politička kriza. Parubek je treći češki premijer u poslednjih devet meseci. On je kandidat tročlane vladajuće koalicije koju čine socijaldemokrate, demohrišćani i liberali. Kao svoje prioritete Parubek je istakao smanjivanje budžetskog deficita, smanjivanje poreza na zaposlene i pripremu za uvođenje evra, zajedničke evropske valute, do 2010. Što se tiče referenduma o evropskom ustavu, novi premijer želi da se on održi zajedno sa lokalnim izborima 2006, ali opozicija želi da se o tome glasa ranije. Analitičari smatraju da imenovanje novog premijera neće smanjiti tenzije na relaciji vlada – predsednik. Češki predsednik Vaclav Klaus protivi se ratifikaciji Ustava Evropske unije.

Holivud: Premijera "Ratova zvezda"

Kada se na jednom mestu skupi gomila fanova Ratova zvezda, svašta se može očekivati. Premijere nove epizode kultnog filma Ratovi zvezda, Osveta Sika, širom sveta postale su prava pozornica na kojoj zaljubljenici u ovaj film dolaze obučeni u kostime koje nose njihovi junaci iz filma. Uoči premijere u Holivudu 26. aprila, jedan devetnaestogodišnji student čekao je od 2. aprila ispred bioskopa u kome je trebalo da se održi premijera da vidi sve glumce koji su došli. Njemu se narednih dana pridružila poveća grupa ljudi koja je danonoćno čekala u redu ispred bioskopa ne bi li dobila autograme glumaca koji su prisustvovali premijeri. Jedan od glumaca u filmu, obučen u kostim generala Grimusa, odlučio je da to obavi ranije, pa ih je posetio i podelio im autograme nekoliko dana pre premijere. Neki su u redu proslavili rođendane. Dok su čekali u redu društvo im je pravio pravi i funkcionalni R2 D2. Na parkingu ispred bioskopa čitali su se eseji o životu Evoksa, stvorenja iz filma, koje je sa velikom pažnjom slušala okupljena gomila. Fantaziji nikad kraja.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu