Svet

Velika Britanija

Ženi se dosadni matorko

Vest da će se princ Čarls oženiti razvedenom građankom označava "značajan korak ka klopci modernog doba u koju upada najstarija britanska institucija"

Venčanje princa Čarlsa, britanskog prestolonaslednika, i Kamile Parker-Bouls nije naročito uzbudilo podanike Njenog kraljevskog visočanstva: reagovanja su išla od ravnodušnog komentara "Hajde, da se i ta opereta završi!" do naslova u "Dejli staru" "Ženi se dosadni matorko!". Čak je i poslovično odmereni BBC doživeo lavinu ukora od svojih slušalaca i gledalaca što je vest o predstojećem aprilskom venčanju "histerično propraćena". Konkretno, bila je plasirana ispred vesti da je Severna Koreja potvrdila da ima nuklearno oružje i da se papa oporavlja.

Hladni ostrvljani očigledno su mirno primili vest da će Čarls i Kamila konačno ozvaničiti svoju dugogodišnju ljubavnu vezu. Nema više one indignacije koja je pratila prve vesti o Kamilagejtu (transkript telefonskih razgovora, svojevrsnog phonesexa između prestolonaslednika i njegove ljubavnice u kome ima i lascivnih i neukusnih metafora). Međutim, 41 odsto Britanaca smatra da bi Čarls trebalo da abdicira u korist svog sina Vilijama. Slaba uteha republikancima: u najnovijim istraživanjima javnog mnjenja samo petina anketiranih misli da bi britanska monarhija trebalo da se okonča smrću kraljice Elizabete II.

U svakom slučaju, istrajnost ove dugotrajne ljubavne veze pobedila je na ostrvu opštenarodni otpor. Čak je dosadnom i ne mnogo popularnom princu donela koji poen među nekim ženama: ipak je taj princ izabrao ružnu sestru, a ne lepu Pepeljugu.

USTAV: Kada se ženi prestolonaslednik to je neminovno i ustavno pitanje. Iako je brižljivo orkestrirano zvanično saopštenje jasno istaklo da Kamila neće biti kraljica, već samo vojvotkinja od Kornvola, ostaje zakonska forma koja se mora poštovati i koja će u ovom slučaju imati i svoju uveliko farsičnu stranu. Naime, zakon koji reguliše sklapanje braka članova kraljevske porodice, donet pre više od 200 godina, zahteva da kraljevski par, čak i kada su u pitanju sredovečni "mladenci", u ovom slučaju dvoje ljudi koji se približavaju šezdesetoj, mora da traži odobrenje od mladoženjine majke, koje može biti dato tek kada se kraljica konsultuje s predsednikom vlade. Ovaj apsurdni protokol mnoge je podsetio na ljubavi Henrija VIII, ali i na abdikacionu krizu 1936, kada je Edvard VIII abdicirao zbog odluke da se oženi građankom, raspuštenicom Volis Simpson.

CRKVA: Najnoviji zvuci svadbenog marša u kući Vindzora opet stavljaju na dnevni red odnos crkve i države. Očigledno, dogovor sa crkvom je postignut pre nego što je vest obnarodovana urbi et orbi.

Engleskim crkvenim velikodostojnicima je, izgleda, pao kamen sa srca: kenterberijski nadbiskup je odlučio da blagoslovi venčanje čoveka koji će jednog dana biti vrhunski poglavar crkve, ali neće biti crkvenog venčanja. Konzervativni crkveni krugovi istina smatraju da bi Čarls i Kamila trebalo da javno iskažu kajanje za svoje bivše grehe pre nego što njihova bračna veza bude blagoslovena. Insajderi iz ove sfere britanskog društva tvrde da će Čarls i njegova supruga izgovoriti reči molitve u kojoj će priznati "u našem grehu nismo čuli tvoj glas… smiluj nam se…".

Neki crkveni velikodostojnici upozoravaju da je "moralni autoritet monarha izuzetno važan. Da li blagoslov braka između Čarlsa i Kamile podržava hrišćansko učenje da je brak doživotna veza ili ga potkopava?"

Bilo kako bilo, prevladava uverenje da je bolje da se budući monarh i vrhovni poglavar crkve ženi svojom ljubavnicom, nego da "živi u grehu" sa razvedenom ženom.

MONARHIJA: Mnogo je teže pitanje modernizacije britanske monarhije. Kako su Britanci narod vrlo osteljiv kada su u pitanju institucije, važno je i ovim povodom mišljenje Parlamenta, ali i civilnog društva u celini. Kako kaže komentator londonskog "Gardijana": ovde nije reč samo o paru koji je u centru događaja već o kraljevskoj porodici u XXI veku.

Vest da će se princ Čarls oženiti razvedenom građankom označava "značajan korak ka klopci modernog doba u koju upada najstarija britanska institucija". Ovo venčanje demistifikuje monarhiju, skida deo tajanstvenosti i uzvišenosti koje su uvek bili glavna zaštita stare institucije. Misterija se sigurno ali polako topi: šok je bio kada su šezdeset i neke Britanci videli kraljicu Elizabetu kako posluje oko roštilja, posle je princeza Margareta lumpovala, pa se na kraju i razvela, onda je došla Dajana i njena priča o krajnje nefunkcionalnom i nesrećnom braku, prevari, surovosti, pa i zaveri… Novo Čarlsovo venčanje sigurno neće doprineti da britanska kruna povrati nešto od sjaja minulih vremena, konkretno, od jake nacionalne identifikacije koja je Britance držala za vreme pompeznog venčanja kraljice Elizabete II, pa i bajkolikog spektakla kada su Čarls i Dajana sklopili brak. Britanci kao da poručuju: mi to više ne bismo smeli ni da dozvolimo.

Razvojem događaja razočarani su čak i rojalisti: Kamila nikako ne izgleda onako kako bi trebalo da izgleda princeza, misle oni, a nedavno su objavljene i fotografije kraljice Elizabete kako jede iz plastičnih kutijica. O Harijevim "nestašlucima" i glupostima i da ne govorimo…

RAČUNI: Poreske obveznike veoma interesuje koliko će koštati ovaj najnoviji gala događaj u kraljevskoj porodici. Prošle nedelje parlamentarni odbor je vrlo prilježno i vrlo strogo obavio inventar Čarlsovih troškova. Pokazalo se da je Kamila dobila baštovana, vozača, dve sekretarice. Najveći izdatak je svakako pretvaranje Klarens Hausa, bivše rezidencije kraljice majke, u kancelariju Kamile Parker-Bouls. Cena ovog renoviranja koštala je poreske obveznike oko 9,5 miliona evra.

Čarlsa uskoro čeka prvo u istoriji saslušanje pred Parlamentom u vezi s njegovim finansijama. Naime, ispostavilo se da je za poslednju deceniju britanski prestolonaslednik dobio povišicu od 300 odsto, što će reći da je njegova plata prošle godine dostigla fantastičnu cifru od 12 miliona funti ili oko17,5 miliona evra…

Najveći Čarlsovi prihodi su od imanja i nekretnina na koje prestolonaslednik ne plaća porez i kapitalnu dobit. Mnogi laburistički poslanici smatraju da bi princ trebalo da plaća komercijalne poreze.

FEMINISTKINjE: Sve engleske novine su prilikom vesti o predstojećem venčanju citirale da je Kamila, prilikom prvog susreta sa Čarlsom, izgovorila sledeću rečenicu: "Moja prababa je bila ljubavnica vašeg pradede. Šta kažete na to?" Dok su neki šokirani ovakvim načinom upoznavanja, neke feministkinje kažu: "Kakva ženska!" Dok je Dajana bila pop-ikona, oličenje lepote i elegancije, Kamila je žena krajnje prosečnog izgleda. Jedan soj feministkinja je hvali što izgleda tako nesavršeno, raščupano, što nije na dijetama, što ne krije godine, što voli da popije, što puši.

Neki misle da će se Kamila sjajno uklopiti u kraljevski milje: ima veliko iskustvo sa konjima i psima, a ume i sa poslugom.

Optimisti se nadaju da će možda pragmatična Kamila čak prizemljiti "otkačenog princa", kako neki zovu Čarlsa, koji misli da se razume u maltene sve i voli javno da arbitrira: od umetnosti i obrazovanja do religije, urbanizma i alternativnog lečenja. Još kad bi uspela da ga izleči od mrzovolje i stalnog kritikovanja svega i svačega, pa da se još više posveti svojim hobijima, prvenstveno ribolovu i baštovanluku, to bi moglo da bude dobro i za monarhiste i za republikance.

Iz istog broja

Brazil

Poluvreme za Lulu

Sonja Kovacs

Bliski istok

Optimizam i sumnja

M. Savić

SAD – Severna Koreja

Nuklearna prašina u oči

Duška Anastasijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu