POŠTA

Jasminka Godovac-Zimmermann

Kultura na javnoj sceni

"Srpski karakazan"; "Vreme" br. 732

Pismo gospodina Saše Stojanovića je vrlo nesrećan primer jedne, nažalost, neprihvatljive kulture komunikacije na javnoj sceni. U njemu su, pre svega, iznesene materijalne netačnosti koje su vrlo uvredljive i u zemlji u kojoj živim i radim bi se zakonski gonile.

1. Ja sam autor preko 100 štampanih radova (uz dodatak od oko 100 kongresnih predavanja) a ne 70. Radovi su u profesionalnim data-bankama svrstani pod Godovac, a neki pod Godovac-Zimmermann ili Godovaczimmermann. Internet reportira veb strane koje referišu mnoge moje naučne aktivnosti. Ali, kao i uvek, potrebno je malo solidnije pretraživanje interneta od čistog "guglanja".

2. Moj prvi rad nije o kanadskoj guski, nego o jednom od vrlo ranih kloniranja globina gena, daleke 1982, a objavljen je u časopisu "Nature" (1982 Feb 25;295(5851):710-2).

3. Spomenuti rad nije o "problematici kanadske guske" (kao što ni kloniranje ovce Doli nije problematika ovce!), nego o strukturi i funkciji hemoglobina na visinama, izolovanog iz krvi te vrste. To je bio deo programa i mog dugogodišnjeg istraživanja o hemoglobinu sa naučnikom Maksom Perutcom – koji je za rad na hemoglobinu dobio Nobelovu nagradu!

4. Sama činjenica da sam jedan od dva osnivača i suvlasnik kompanije ProteoSys, jedine nemačke kompanije koja ima dozvolu za rad na embrionalnim matičnim ćelijama, gospodinu Stojanoviću bi trebalo da bude dovoljan razlog da ne diskvalifikuje moju kompetenciju u toj oblasti.

Isto bi se moglo reći za tehniku kloniranja koja je danas standardna tehnika i koju mi, kao i ceo naučni svet, upotrebljavamo.

Želim da podvučem da sam ja naučnik koji ne želi nikoga da vređa jer niko u takvoj diskusiji ne može da pobedi – svi ćemo izgubiti. Svet je dovoljno velik i u njemu ima mesta i za dr Stojkovića i za mene i sve ostale talentovane naučnike. Nema nikakvog smisla biti kontraproduktivan.

Iz istog broja

Dr Milan M. Ćirković

Naparfemisana ležernost

Dr Milan M. Ćirković, predsednik Društva astronoma Srbije

Dr Vladan Milović

Neumesna promocija

Dr Vladan Milović, Frankfurt

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu